Kyltyyrileirillä Tornionlaakson meänkieltä elvytetään mukavassa sekamelskassa

– Se on soma, että ne oppivat kieltä ja sitten ne kohtaavat kaveria täälä.

meänkieli
Leirillä kieltä opitaan mukavan tekemisen ohella.
Jenni Mehtonen/Yle

Kläpit laukkova kartanolla, siis lapset juoksevat pihalla, Ruotsin Seskarössä. Meneillään olevalla Itentiteetti-, kieli- ja kyltyyrileirillä osallistujat saavat kosketuksen omiin juuriinsa "familiäärissä" ilmapiirissä. Näin elvytetään Tornionlaakson meänkieltä.

– Tää on semmonen vapaa oleskelu ja täällä tapahtu kaikenlaista. Siinä saa olla myötä, jos haluava ja minne haluavaki olla myötä, kertoo meänkielen aktivisti Daniel Särkijärvi.

Meänkielisten lisäksi leirille osallistuu saamelaistaustaisia sekä Pohjois-Norjasta tulevia kveenejä.

– Nämä kyltyyrit liittyy paljon yhten. Täälä on saamelaisia yksi perhe ja sitten on pohjoiskväänit. Niilähän on se kväänin kieli, niin sehän on pitkäli samanlainen kun meän kieli, siinä on vain enemmän sanoja, mitä tulee norjasta, Särkijärvi jatkaa.

Lippuja.
Jenni Mehtonen/Yle

Fruukostilla, lounalla ja murkinalla tarjotaan perinteisiä herkkuja

Kielten sekamelskassa sanojen merkitys voi olla välillä hämärän peitossa.

– Me, jotka olema aikusia täälä, niin me niihen kansa porisema meänkieli, kvääninkieli tai suomen kieli ja sitte, jos ne ei ymmärä, niin viskataan siihen joku ruottin sana mukkaan tai sitten tietenkin näytetään käsilä ja osotetaan, mistä me puhutaan.

Nyt neljättä kertaa järjestetyn leirin osallistujamäärä on kasvanut vuosi vuodelta alun reilusta 30:stä. Tänä vuonna leirille osallistuu jo yli 70 ihmistä.

Kiirunassa asuva Victoria Esberg tuo lapsensa leirille joka kesä.

– Se on soma, että ne oppivat kieltä ja sitten ne kohtaavat kaveria täälä.

Leirillä oleillaan paljon ulkona, sillä metsä ja luonto ovat tärkeä osa meänkielisten kulttuuriperintöä. Perinteet on huomioitu myös leirin ruokatarjoilussa.

– Me olema panostanu ruoka, meilä on kyllä tosi laatukasta ruoka. Se on tornionlaaksolaisruoka ja Suomen ruokalajit. Tännään syötiin lohisoppaa ja meilä on porokäristystä tulosa ja tietysti meilä on kangoskakkuja ja kaffijuustoa, Särkijärvi kertoo.