Dalín balsamoija ei malttanut vaieta: Salvador Dalín viikset yhä tutussa asennossa

Dalín hauta avattiin torstai-iltana DNA-näytteen ottamiseksi isyystestiä varten ison mediahuomion saattelemana. Paikalla olleita vaadittiin olemaan hiljaa näkemstään.

Salvador Dalí
Dalìn jäännöksiä kannetaan arkussa tutkittavaksi.
Dalín hauta avattiin perjantaina DNA-näytteen ottamista varten.Robin Townsend / EPA

*MADRID *Yli 28 vuotta haudassa maanneen, balsamoidun Salvador Dalín kuuluisat viikset ovat ennallaan ja tutussa asennossa, paljasti surrealistitaiteilijan ruumiin balsamoinut oikeuslääkäri, joka osallistui kohuttuun haudan avaamiseen myöhään torstai-iltana.

– Viikset ovat vahingoittumattomat, ja osoittavat kellonaikaa kymmenen yli kymmenen, kuten hän itse halusi, sanoi oikeuslääkäri Narcís Bardalet perjantaiaamuna katalonialaiselle radiokanavalle.

– Myös pitkät hiukset ovat yhä nähtävissä. Ruumis on muumioitunut, kuin puuta, Bardalet kuvaili.

Hän sanoi olleensa liikuttunut ja iloinen työnsä onnistumisesta, kun Dalín kasvoja peittänyt ohut silkkiliina siirrettiin syrjään.

– Dalí säilyy kauan. Viikset kestävät varmasti vuosisatoja, Bardalet arveli.

Kuvaaminen oli kielletty

Tammikuussa 1989 kuollut Dalí on haudattu oman taidemuseonsa, Teatre-Museu Dalín kryptaan kotikaupungissaan Figuerasissa, Espanjan Kataloniassa.

Hauta avattiin DNA-näytteen ottamiseksi isyystestiä varten ison mediahuomion saattelemana.

Museota johtava Gala-Salvador Dalí -säätiö kielsi tapahtuman kuvaamisen museon sisällä, ja vannotti harvoilta läsnäolleilta vaitioloa. Balsamoija Bardalet ei kuitenkaan malttanut olla kertomatta työnsä tuloksista.

Aamulla säätiö tiedotti, että Dalín ruumiista on irrotettu onnistuneesti pitkiä luita, hiuksia ja hammasainesta. Niistä etsitään DNA:ta madridilaisessa laboratoriossa. Tulokset saadaan tietää 18. syyskuuta.

Irrotettu materiaali palautetaan myöhemmin hautaan, ja pyritään liittämään mahdollisimman hyvin takaisin ruumiiseen.

Museosäätiö paheksuu

Espanjalainen tuomioistuin määräsi isyystestin, koska Figuerasista kotoisin oleva 61-vuotias Pilar Abel sitkeästi väittää olevansa Dalín avioton tytär.

Hän olisi silloin oikeutettu neljäsosaan lapsettomana kuolleen taiteilijan perinnöstä, jonka tämä testamenttasi Espanjan valtiolle. Kyse on sadoista miljoonista euroista.

Museosäätiö sanoi pitävänsä näytteenottoa täysin tarpeettomana ja paheksui oikeuden päätöstä. Säätiön mukaan selvänäkijänä toimivan Abelin geneettistä taustaa olisi voinut ensin selvittää näytteillä hänen kuolleesta isästään.

Moni Dalí-tuntija pitää kovin epätodennäköisenä, että Abel voisi olla Dalín lapsi.