Rakennusmelu piinaa – Valitse kahdesta pahasta: joko porataan aamuvarhain tai kuukausikaupalla

Rakennustyömaiden melu ja pöly koettelevat asukkaiden kärsivällisyyttä kesäaikaan. Kehä I:n urakoitsija suosittaa viettämään lomaa muualla kuin työmaan naapurissa.

Kehä I:n parannustyömaa on käytännössä Marja Vuorilehdon kodin takapihalla. Rakennusmelu ja -pöly käyvät asukkaiden hermoille. Kuva: Kari Ahotupa / Yle

Rakennustyömaan melu on herättänyt espoolaisen Marja Vuorilehdon tänä kesänä useana aamuna jo kukonlaulun aikaan.

– Tuolla lukee, että työt aloitetaan seitsemältä. Mutta herään joka aamu 10–15 minuuttia vaille seitsemän jumputukseen ja poraamiseen. Kyllä se häiritsee, Vuorilehto harmittelee.

Vuorilehto asuu Kehä I:n varrella Harjuviidassa – ja lähes rakennustyömaan keskellä.  Kehä I:n parannustöitä tehdään käytännössä Vuorilehdon asuintalon takapihalla.

Kehä I:n parannustyömaa Espoon Keilaniemessä on massiivinen. Hankkeen on arvioitu kestävän vuoteen 2019. Kuva: Kari Ahotupa / Yle

Räjäytystyöt ovat ajaneet ihmisiä jopa maanpakoon.

– Talossa käy jatkuvasti muuttoliike. Naapuritalosta perhe muutti pois räjäytys- ja louhintatyömaan vuoksi. Heidän asunnossaan meteli nousi 60 desibeliin, Vuorilehto kertoo.

Rakennustyömaalla Kehä I:tä siirretään tunneliin maan sisään. Työt ovat nyt kestäneet puolitoista vuotta ja edessä on vähintäänkin yhtä pitkä rupeama.

Rakennusliitto puolustaa aamun työtunteja

Ympäristönsuojelumääräysten mukaan rakennustyömaiden meluavat työt tulee ajoittaa aamuseitsemän ja iltakymmenen välille. Tämä ei kuitenkaan aina ole mahdollista.

– Jotain välttämättömiä töitä joudutaan tekemään myös yöaikaan, esimerkiksi betonivalutöitä. Yötöitä pyritään kuitenkin tekemään mahdollisimman lyhytkestoisesti ja mahdollisimman harvoin, kertoo Espoon kaupungin ympäristötarkastaja Hanna-Mari Torniainen.

Kovan melutason rakennustöille pitää hakea erikseen melulupaa. Espoon kaupungin ympäristökeskus myöntää vuosittain vajaat 60 lupaa, joista suurin osa haetaan rakennustyömaille.

Ympäristötarkastaja Hanna-Mari Torniainen kertoo, että urakoitsijoiden on tiedotettava työmaiden lähistöllä asuville esimerkiksi yöaikaan tehtävistä töistä. Kuva: Kari Ahotupa / Yle

Kehä I:n rakennushankkeen urakoitsija painottaa, että ainoastaan meluavien töiden tekemistä on rajoitettu.

– Koneita saa kyllä käynnistää ennen aamuseitsemää. Kaikki asukkaat ja tienkäyttäjät toivovat, että rakennushanke olisi nopeasti valmis. Mitä lyhyempää päivää teemme, sen kauemmin työmaa kestää, toteaa SRV:n Suomen liiketoiminnan johtaja Juha Toimela.

Rakennusliitto puolustaa rakennustyömailla aamuvarhain aloitettavaa työskentelyä. Syynä ovat muun muassa turvallisuuskysymykset. Ajoittamalla työt aikaiseen aamuun rakentajat pyrkivät välttämään ruuhka-aikoja kaupunkien ahtaissa keskustoissa. Lisäksi aamun tunnit ovat iltapäivää viileämpiä.

– Iltapäivän viimeiset tunnit voi olla hyvin lämpimiä, jolloin joudutaan pitämään enemmän juoma- ja viilennystaukoja. Raskaan työn tekeminen suorassa auringon paahteessa uuvuttaa, sanoo Rakennusliiton sosiaalisihteeri Tiina Nurmi-Kokko.

Melun lisäksi haittana myös pöly

Äänen käheyttä, päänsärkyä, iho-oireita, silmäoireita, äänen menetystä.

Harjuviidan asukkaat eivät ole kärsineet ainoastaan melusta, vaan myös hienojakoisen rakennuspölyn aiheuttamista haitoista.

Vuorilehto on harrastanut laulamista 30 vuotta. Aina viime lokakuuhun asti, jolloin häneltä lähti ääni. Syynä hän pitää työmaapölyä.

– Tietysti sitä miettii äänenmenetyksen lisäksi, että mitä kaikkia terveyshaittoja tässä asumisessa on.

Marja Vuorilehto on asunut Harjuviidassa vuodesta 1993. Nyt hän pohtii, pitääkö hänen muuttaa pois Kehä I:n rakennustyömaan vuoksi. Kuva: Kari Ahotupa / Yle

Urakoitsija on tietoinen pölyongelmasta, joka jatkuu mittavista pölyntorjuntatoimenpiteistä huolimatta.

– Siellä pölyää. Mutta jos pölyntorjuntaa tehdään vielä massiivisemmin, niin työmaa taas hidastuu. Totta kai se häiritsee naapureita, ja me olemme siitä todella pahoillamme, Toimela sanoo.

Kaikkiaan valituksia rakennustyömaista tulee ympäristötarkastaja Torniaisen mukaan vähän – suurin osa koskee juuri pitkäaikaisia hankkeita. Kehä I:n työmaalle onkin jouduttu tekemään useampia tarkastuksia, koska valituksia on ollut paljon.

– Aina kun tulee valitus, käymme katsomassa, mikä tilanne on, ja esitämme mahdollisesti parantavia toimenpiteitä esimerkiksi pölyntorjuntaan. Ihan pölyttömäksi työmaata ei kuitenkaan saada, Torniainen toteaa.

Urakoitsija suosittelee: Vietä loma muualla kuin kotona

HSY:n ilmansuojeluyksikön projektitutkijan Nelli Kaskisen mukaan ilmanlaatu voi todella huonontua paikallisesti rakennustyömaiden lähistöllä. HSY ei seuraa aktiivisesti rakennustyömaiden ilmanlaatua, mutta ilmanlaadun mittausasemien lähelle osuvat työmaat antavat viitteitä niiden vaikutuksesta.

Esimerkiksi viime kesänä Lasipalatsin työmaan rakennuspöly näkyi Mannerheimintien mittausaseman tuloksissa.

– Lasipalatsin luona oleva työmaa teki ilmanlaadun huonoksi yksittäisinä tunteina. Pölypitoisuuksien kohoaminen lisää sydän- ja hengityselinoireita, Kaskinen kertoo.

Puuterimainen rakennuspöly nousee tuulen mukana ja leviää työmaalta läheisille asutusalueille. Kuva: Kari Ahotupa / Yle

Kehä I:n urakoitsija kehottaa asukkaita olemaan mahdollisimman paljon poissa kotoa.

– Ei me paljon enempään pystytä tekemään, mitä siellä jo nyt tehdään. Jos asukkaat ovat loma-aikaan poissa, niin se helpottaa, mutta kaikille se ei tietenkään ole mahdollista, Toimela sanoo.

Vuorilehto on ollut yhteydessä rakennusyhtiöön, Espoon kaupunkiin sekä vuokranantajaansa. Nyt hän on tehnyt valituksen myös eduskunnan oikeusasiamiehelle viranomaisten toiminnasta.

– Meillä asukkailla on tunne, että me olemme välttämätön paha, eikä meitä tarvitse ajatella, Vuorilehto huokaisee.