yle.fi-etusivu

Rapujuhlat tulossa? – Katso videolta, kuinka rapu syödään oikeaoppisesti

Jos ravun oikeaoppinen syöminen mietityttää, huolesi on turha. Kokosimme videolle asiantuntijan antamat vinkit parhaaseen rapukokemukseen.

Rapujuhlat
Uutisvideot: Näin syöt rapuja oikein
Uutisvideot: Näin syöt rapuja oikein

Tuhannet suomalaiset istuvat jälleen pitkien pöytien ääreen laulamaan snapsilauluja ja nauttimaan yhteiselosta, kun rapukausi käynnistyy tänään.

Jos ravun oikeaoppinen syöminen on vielä hakoteillä, kokosimme ravintola NJK:n keittiöpäällikön Toni Björkholmin opastuksella ohjeet onnistuneiden rapujuhlien turvaksi.

  1. Aloita irroittamalla ensimmäinen saksi. Leikkaa saksen pää auki kärjestä ja ryystä liemi.
  2. Irroita saksen pienempi osa ja riko saksi. Ota saksesta lihat ja laita ne lautaselle sivuun.
  3. Käy varren osat läpi ja ota mahdolliset lihat talteen. Ryystä liemet.
  4. Toista sama toiselle sakselle: katkaise kärjet, ryystä liemet saksesta. Riko saksi ja ota sieltä lihat, lopuksi käy varsi läpi nivel niveleltä.
  5. Irrota ravun pyrstö sivulle vääntämällä. Leikkaa panssari alta rikki, jolloin pyrstöliha lähtee ehjänä irti.
  6. Ota suoli pois ja laita pyrstöliha sivuun. Ryystä mehut ja katso löytyy ravun panssarista rapuvoita. Levitä voi paahtoleivälle.
  7. Laita ravun lihat paahtoleivälle runsaan voin päälle, lisää tilliä ja nauti.

Yhdelle paahtoleivälle suositellaan laitettavaksi neljän ravun lihat.

Siispä snapsilasit pöytään, rapukaulurit esiin ja ravuista nauttimaan. Helan går!