Tuhannet suomalaiset istuvat jälleen pitkien pöytien ääreen laulamaan snapsilauluja ja nauttimaan yhteiselosta, kun rapukausi käynnistyy tänään.
Jos ravun oikeaoppinen syöminen on vielä hakoteillä, kokosimme ravintola NJK:n keittiöpäällikön Toni Björkholmin opastuksella ohjeet onnistuneiden rapujuhlien turvaksi.
- Aloita irroittamalla ensimmäinen saksi. Leikkaa saksen pää auki kärjestä ja ryystä liemi.
- Irroita saksen pienempi osa ja riko saksi. Ota saksesta lihat ja laita ne lautaselle sivuun.
- Käy varren osat läpi ja ota mahdolliset lihat talteen. Ryystä liemet.
- Toista sama toiselle sakselle: katkaise kärjet, ryystä liemet saksesta. Riko saksi ja ota sieltä lihat, lopuksi käy varsi läpi nivel niveleltä.
- Irrota ravun pyrstö sivulle vääntämällä. Leikkaa panssari alta rikki, jolloin pyrstöliha lähtee ehjänä irti.
- Ota suoli pois ja laita pyrstöliha sivuun. Ryystä mehut ja katso löytyy ravun panssarista rapuvoita. Levitä voi paahtoleivälle.
- Laita ravun lihat paahtoleivälle runsaan voin päälle, lisää tilliä ja nauti.
Yhdelle paahtoleivälle suositellaan laitettavaksi neljän ravun lihat.
Siispä snapsilasit pöytään, rapukaulurit esiin ja ravuista nauttimaan. Helan går!