Hyppää sisältöön

New Yorkin osavaltio nosti naimisiinmenon alaikärajan 14 vuodesta 17 vuoteen

Lakiuudistuksella halutaan estää lapsiavioliitot.

Yhdysvaltain väkirikkain kaupunki on New York eli Iso omena. Siellä asuu 40 prosenttia New Yorkin osavaltion liki 20 miljoonasta asukkaasta. Kuva: Alba Vigaray / EPA

Torstaina voimaan astunut lakimuutos poistaa 14-vuotiailta luvan mennä naimisiin New Yorkin osavaltiossa. Uusi laki mahdollistaa 17-vuotiaiden avioitumisen, mutta tähänkin tarvitaan oikeuden erikoispäätös. 17 vuotta on siis uusi alaikäraja naimisiin menolle.

New Yorkin lakimuutoksen jälkeen Yhdysvaltain osavaltioista enää kaksi, Pohjois-Carolina ja Alaska, sallivat 14-vuotiaiden avioitumisen.

Useimmissa osavaltioissa avioliiton alaikärajaksi on asetettu 18 vuoden ikä. Ikärajasta on mahdollista kuitenkin poiketa monissa osavaltioissa esimerkiksi vanhempien antaman luvan perusteella.

New Yorkin osavaltiossa vuosina 2000–2010 avioitui yli 3 800 alaikäistä.

Suomessakin lapsiavioliittoja

Suomessa naimisiinmenon virallinen ikäraja on 18 vuotta, mutta meilläkin poikkeusluvalla myös alaikäiset saavat mennä naimisiin. Lupa anotaan oikeusministeriöstä, ja perusteluiksi katsotaan raskaus, uskonnollinen vakaumus tai kulttuurinen syy. Päätöksen tekee lopulta oikeusministeri.

Human Rights Watch –ihmisoikeusjärjestön mukaan (siirryt toiseen palveluun) lapsiavioliitot ovat haitallisia paitsi avioituville lapsille myös näiden jälkeläisille.

.
.