1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Qatar

Qatar valmis neuvotteluihin Persianlahdella

Maa ei hyväksy saneltuja ehtoja, vaan vaatii suvereniteetin kunnioittamista.

Qatar
Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson tapasin tänään Qatarin emiiri Sheikki Tamim bin Hamad Al Thanin Qatarissa.
Qatarin emiiri sheikki Tamim bin Hamad al-Thani on neuvotellut lukuisia kertoja Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillersonin kanssa Perisianlahtea koettelevan kriisin ratkaisemiseksi.AFP

Qatar on valmis aloittamaan neuvottelut naapurimaidensa kanssa aluetta koettelevan kriisin ratkaisemiseksi.

Qatarin emiirin sheikki Tamim bin Hamad al-Thanin mukaan maa on valmis aloittamaan keskustelut naapuriensa kanssa, jos neuvottelut voidaan käydä loukkaamatta maan suvereniteettiä.

– Olemme valmiita etsimään ratkaisuja aluetta koskettaviiin ongelmiin, jos neuvottelut käydään kunnoittaen Qatarin suvereniteettiä. Ei sanelemalla, vaan kaikkien osapuolten hyväksymillä yhteisillä sopimuksilla.

Al-Thani kertoi Qatarin neuvotteluhalukkuudesta televisioidussa puheessa perjantaina.

Samalla hän kiitti Kuwaitia sen rooliista kriisin välittäjänä sekä Yhdysvaltoja, Turkkia ja Saksaa niiden työstä kriisin ratkaisemiseksi

Al-Thanin otti puheessaan esiin myös maan kannan taistelussa terrorismia vastaan.

– Qatar taistelee terrorismia vastaan periksiantamattomasti ja ilman minkäänlaisia kompromisseja. Myös koko kansainvälinen yhteisö tunnustaa Qatarin periksiantamattomuuden.

Eristyksen taustalla salaisia sopimuksia

Qatarin naapurimaiden mukaan kiistan taustalla on maan tuki terroristeille. Reilu viikko sitten paljastui, että kiistan takana on joukko salaisia sopimuksia vuosilta 2013 ja 2014.

Sopimusten mukaan Qatar ei saa tukea oppositiota tai muita vihamielisiksi määriteltyjä ryhmiä Persianlahden naapurivaltioissa. Qatarin uskotaan nyt rikkoneen tehtyjä sopimuksia.

Kiusallinen kiista Yhdysvalloille

Yhdysvallat on osallistunut aktiivisesti kiistan sovitteluun yhdessä Kuwaitin, Turkin ja Saksan kanssa.

Yhdysvalloille tärkeiden Persianlahden liittolaisten keskinäinen välirikko on kiusallinen.

Qatarissa sijaitsee Yhdysvaltain suurin sotilastukikohta alueella. Toisaalta Yhdysvalloilla on laivastotukikohta Bahrainissa. Saudi-Arabia ja Egypti ovat puolestaan maan vanhoja liittolaisia.

Qatarille lista vaatimuksista kesäkuussa

Saudi-Arabian ja sen liittolaisten mitta tuli täyteen kesäkuussa alussa. Maat katkaisivat diplomaattisuhteensa Qatariin. Samassa yhteydessä Saudi-Arabia, Arabiemiraatit ja Bahrain rajoittivat maa-, meri- ja lentoyhteyksiä Qatariin.

Muutamaa viikkoa myöhemmin naapurivaltiot esittivät maalle listan vaatimuksia eristämisen lopettamiseksi.

Listalle kertyi 13 vaatimusta, joissa Qatarilta vaaditiin muun muassa tv-kanava al-Jazeeran sulkemista, diplomaattisuhteiden katkaisemista Iraniin sekä Turkin Qatarin sotilastukikohdan sulkemista. Qatarin haluttiin myös katkaisevan kaikki siteensä Muslimiveljeskuntaan, Hizbollahiin, al-Qaidaan ja Isisiin.

Kulkuyhteyksien lisäksi kriisi on kylvänyt epävarmuutta alueen talouteen. Samalla se on työntänyt Qataria lähemmäksi Irania ja Turkkia.

Nyt soviteltava kriisi on pahin Persianlahden aluetta koetellut kriisi vuosikymmeniin.

Lähteet: Reuters, AFP