Sessions ja Venäjä pitivät yhteyttä jo Trumpin vaalikampanjan aikana

Jeff Sessions keskusteli Venäjän suurlähettilään kanssa yhteistyöstä ja Donald Trumpin kannoista.

USA:n presidentinvaalit 2016
Jeff Sessions
Yhdysvaltojen oikeusministeri Jeff Sessions keskusteli Venäjän suurlähettilään kanssa Trumpin kannoista Venäjään tämän presidentinvaalikampanjan aikana.Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltojen oikeusministeri Jeff Sessions tapasi Venäjän suurlähettilään Sergei Kisljakin presidentti Donald Trumpin vaalikampanjan aikana vuonna 2016.

Washington Post -lehden lähteiden mukaan Kisljak ja Sessions keskustelivat tapaamisen aikana muun muassa Trumpin kampanjasta sekä Venäjälle poliittisesti tärkeistä asioista.

Sessions on aikaisemmin myöntänyt tavanneensa Kisljakin kahdesti, mutta kiistänyt keskustelleensa Kisljakin kanssa Trumpin kampanjasta. Alabaman senaattorina aiemmin toiminut Sessions on painottanut tavanneensta Kislajakin senaattorin ominaisuudessa.

Sessionsista tuli Trumpin hallinnon oikeusministeri kuluvan vuoden alussa.

Washington Postin mukaan Sessions on antanut tapaamisista ristiriitaisia lausuntoja. Tiedustelutiedot kuitenkin osoittavat, että keskustelut sisälsivät tietoja Trumpin kannoista Venäjään sekä mahdollisuuksista Yhdysvaltain ja Venäjän yhteistyöhön Trumpin hallinnossa.

Trumpin kritiikin kohteena

Oikeusministeri Sessions on joutunut myös presidentti Trumpin hampaisiin. Trump on kärkevästi arvostellut Sessionsia New York Times -kehden haastattelussa tämän jäävättyä itsensä Venäjä-tutkinnasta. Sessions jääväsi itsensä tutkinnasta maaliskuussa heti Kisljak-tapaamisten tultua julki.

Trumpin mukaan hän ei olisi koskaan valinnut Sessionsia oikeusministeriksi, jos hän olisi tiennyt Sessionsin jääväävän itsensä. Trumpin mielestä Sessionsin päätös oli erittäin epäreilu presidenttiä kohtaan. Presidentin kritiikistä huolimatta Sessions on ilmoittanut pysyvänsä tehtävässään oikeusministerinä.

Yhdysvaltojen liittovaltion poliisi FBI tutkii Venäjän sekaantumista Yhdysvaltojen vaaleihin ja Trumpin vaalikampanjan Venäjä-kytköksiä.

Lähteet: Washington Post, STT