Ankkurin uimarannan terveysriski poistui

Kolibakteerivaara Lahden Ankkurin rantapuiston uimarannalla on ohi. Lahden ympäristöterveyden uudet vesinäytetulokset ovat selvästi alle raja-arvojen.

Vesinäytteet
Ankkurin uiimaranta Lahdessa
Ankkurin uimaranta on houkutteleva keidas keskellä taajaa asutusta Vesijärven rannalla.Markku Lähdetluoma / Yle

Ankkurin rantapuiston uimarannan vesinäytteissä todettiin alkuviikosta ulosteperäistä bakteeria. Uimista vedessä ei suositeltu ennen uusintanäytteiden tulosten saantia.

Uudet näytetulokset torstailta on nyt saatu ja ne osoittavat, että uimista rannalla voi jatkaa. Kolibakteeririskiä ei enää ole.

Uusissa näytteissä suolistoperäisten enterokokkien määrä on 18 (raja-arvo toimenpiteille 400 pmy/mpn/100 ml).

Escherichia coli-bakteerien määrä on 20 (raja-arvo toimenpiteille 1000 pmy/mpn/100 ml).

– Siinä on ollut lyhytkestoinen ulosteperäinen saastuminen näytteenoton aikoihin, ympäristöterveystarkastaja Sami Niemelä kertoo.

Syylliseksi on osoiteltu alueella viihtyviä runsaslukuisia valkoposkihanhia.

– On vaikea suoraan sanoa, mistä kohonnut pitoisuus on johtunut, se on yksi vaihtoehto, koska rannassa aina ajoittain hanhia pyörii.

Toisaalta ei voida sanoa onko uimaveden saastuminen tapahtunut rannassa vai onko saastunut vesi kulkeutunut kauempaa tuulen tai sateen vaikutuksesta, Niemelä täsmentää.

Ankkurin uimaranta on EU-ranta, jonka näytetuloksista raportoidaan suoraan EU:lle. EU-rannan luokitukseen kuuluvat ne rannat, joissa lämpiminä kesäpäivinä voi olla huomattava määrä uimareita.