1. yle.fi
  2. Uutiset

Rikas pankkiiri, pidetty mediaesiintyjä, entinen Obaman ja Hillaryn tukija – Tällainen on Trumpin uusi viestintäjohtaja Anthony Scaramucci

Scaramuccin vastuulla tulee olemaan Valkoisen talon viestintästrategia.

Donald Trump
Anthony Scaramucci
Anthony ScaramucciJim Watson / AFP

Trump nimesi tällä viikolla uudeksi viestintäjohtajakseen 53-vuotiaan newyorkilaisen liikemiehen Anthony Scaramuccin.

Hän aloittaa tehtävässä elokuussa ja hänen vastuullaan tulee olemaan Valkoisen talon viestintästrategia. Edellinen viestintäjohtaja Michael Dubke erosi tehtävästään toukokuussa eikä hänelle nimetty seuraajaa.

Taitava mediapersoona, menestynyt liikemies...

Scaramucci tunnetaan Yhdysvalloissa taitavista TV-esiintymisistään. Hän pitää parrasvaloista ja antaa itsestään miellyttävän kuvan. Toisin kuin hänen uusi pomonsa, Scaramucci ei menetä malttiaan tiukkojenkaan kysymysten edessä.

Ensimmäisessä tiedotustilaisuudessaan Valkoisessa talossa Scaramucci lähetti jopa toimittajille lentosuukkoja!

Taustaltaan hän on monella tapaa kuin presidentti Trump. Hän syntyi New Yorkin laitakaupungilla ja kipusi vähitellen ylemmäs Manhattanin liikemiespiireissä.

Scaramucci tunnetaan erityisesti hänen myynti- ja esiintymistaidoistaan. Ennen oman yrityksensä perustamista, hän toimi seitsemän vuoden ajan investointipankki Goldman Sachsissä.

Sen jälkeen Scaramucci työskenteli erilaisissa rahasto- ja omaisuudenhoitoyhtiöissä nousten Wall Streetin finanssimaailman huipulle.

...Obaman ja Hillaryn tukija, Trumpin arvostelija

Scaramucci ei ole ollut poliittisesti erityisen aktiivinen. Hän kuitenkin tuki vuonna 2008 presidentiksi Harvard Law Schoolin kurssikaveriaan Barack Obamaa ja hankki tälle kampanjarahoitusta.

Hän arvosteli sittemmin julkisesti Obamaa tämän Wall Streetin vastaisesta politiikasta ja siirtyi tukemaan vuonna 2012 Obaman vastaehdokasta Mitt Romneya.

Trumpia Scaramucci on arvostellut kovasanaisesti ja vielä viime vuonna republikaanien esivaalien aikana hän tuki kahta muuta ehdokasta ennen hyppäämistään Trumpin kelkkaan. Scaramucci on muun muassa kutsunut Trumpia anti-amerikkalaiseksi sekä kiusaajaksi.

Sittemmin poistetussa twiitissään, hän jopa kehui Trumpin vastaehdokasta Hillary Clintonia Yhdysvaltain presidentinvaalien alla.

Scaramucci vakuuttui sittemmin Trumpin poliittisesta osaamisesta tavattuaan hänet ja päätti lähteä mukaan tämän kampanjaan. Hänen kerrotaan ylipuhuneen monta vaikutusvaltaista republikaania, joilla oli varauksia Trumpin suhteen.

Scaramuccilla ei ole aiempaa kokemusta strategisen viestinnän johtamisesta, vaikka hän hyvä esiintyjä onkin.

Hän onkin vaikean tehtävän edessä Trumpin viestinnän johtamisessa, sillä toistaiseksi ennätysalhaista suosiota nauttivan Trumpin julkisuuskuva on rakentunut pitkälti hänen epäonnistumisiensa ja huonon käytöksensä varaan.

Lue seuraavaksi