Mikä on tappanut valkoposkihanhia? Tällaisia syitä askarruttavien kuolemien taustalla voi olla

Tähän mennessä Evira ei ole löytänyt selkeää, laajemmin yleistettävää syytä lintujen kuolemiin. Loiset ovat heikentäneet tutkittavaksi tulleiden lintujen kuntoa.

valkoposkihanhi
Valkoposkihanhiparvi lentää.
Ismo Pekkarinen / AOP

Valkoposkihanhien pääkaupunkiseudulla havaittujen kuolemien taustalla on monia eri syitä, mutta ei selkeää yksittäistä syytä, kertoo elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Pääkaupunkiseudulta on Eviran mukaan raportoitu valkoposkihanhien ja harmaalokkien kuolemia keväällä ja kesällä.

Yle kertoi kesäkuun puolivälissä, että Suomenlahden saaristossa Porkkalanniemen läheltä on löytynyt kymmeniä kuolleita valkoposkihanhia ja harmaalokkeja kevään ja alkukesän aikana.

Tämän viikon tiistaiaamuna Arabianrannasta löytyi kahdeksan kuollutta valkoposkihanhea, jotka lähetettiin Eviralle tutkittavaksi. Eviran tutkimusyksikön johtaja Antti Oksanen kertoi, että kaikki kahdeksan lintua olivat kuolleet ulkoisen väkivallan aiheuttamiin vaurioihin. Ne ovat voineet joutua esimerkiksi ketun, koiran tai supikoiran puremiksi.

Loiset heikentäneet lintujen kuntoa

Kuolleita valkoposkihanhia löytyi tällä viikolla myös Espoon Tapiolasta, ja niistä neljä lähetettiin Eviralle. Erikoistutkija, jaostopäällikkö Pia Vennerström Evirasta kertoo, että nämä menehtyivät nääntymiseen ja niissä oli runsaasti loisia, jotka ovat osaltaan vaikuttaneet lintujen huonokuntoisuuteen.

Heinäkuun aikana Evirassa oli 20. päivään mennessä tutkittu kaikkiaan kolmetoista valkoposkihanhea, enimmäkseen poikasia, joista suurin osa on ollut ulkoisen väkivallan uhreja eli petoeläimen tappamia.

Tutkittavaksi saaduissa, kuolleissa poikasissa on ollut melko runsaasti loisia, jotka ovat voineet vaikuttaa niiden kuntoa heikentävästi, ja siten altistaa myös väkivaltaiselle kuolemalle. Munuaisissa todettiin munuaiskokkidioosi ja mahassa sukkulamatoja.

Evira saanut vähän näytteitä

Helsingin Sanomat kertoi keskiviikkona (siirryt toiseen palveluun), että valkoposkihanhien joukkokuolemien syyksi olisi selvinnyt lintuja hengiltä näännyttävä sisäloinen munuaiskokkidi. Oksanen ei kuitenkaan tekisi tähän mennessä virastolle tulleista havainnoista laajaa yleistystä, koska otannat ovat olleet niin pieniä.

Oksasen mukaan Eviralla ei vielä ole näyttöä erityisistä joukkokuolemista, vaikka niistä onkin ollut viitteitä. Eviraan asti näytteitä kuolleista linnuista on saatu Oksasen mukaan varsin vähän. Niitä otettaisiin mielellään enemmänkin.

Oksanen toteaa, että luonnon sääntelymekanismit alkavat toimia, jos lintutiheydet käyvät suuriksi.

Vennerström Evirasta ei hänkään lähtisi nykyisten löydösten perusteella vielä yleistämään munuaiskokkidia valkoposkihanhien kuolemia laajasti selittäväksi syyksi.

valkoposkihanhi1.JPG
Vesa Marttinen / Yle

Vennerströmin mukaan viileä ja sateinen kesä voi edistää loisten esiintymistä, tosin lämmin ja kostea sää olisi tähän vielä otollisempi.

Kannan suuri koko voi lisätä kuolemia

Eviran mukaan loisinfektiot ovat luonnoneläimillä yleisiä eivätkä mitenkään poikkeuksellisia, mutta kun eläintiheys on suuri, tartunnan voimakkuus saattaa kasvaa tappavaksi.

Alkukesän ajalta Eviraan oli saatu 20. heinäkuuta mennessä tutkittavaksi yhteensä koko maasta tusinan verran harmaalokkeja ja kaksi tusinaa valkoposkihanhia. Harmaalokkeja tuli näytteeksi lähinnä toukokuun lopun ja juhannuksen välisenä aikana.

Merkittävimpiä raadonavauslöydöksiä olivat nääntyminen, salmonelloosi, sieni-infektiot ja joutuminen lajitovereiden hengiltä nokkimaksi. Lintuinfluenssaa ei todettu.

Valkoposkihanhia saatiin touko-kesäkuussa 2017 Eviran tutkittavaksi kahdeksan kappaletta: seitsemän aikuista, joista ei löytynyt lintuinfluenssaan eikä muihinkaan sairauksiin viittaavia spesifejä muutoksia, sekä yksi nääntynyt poikanen.

*Lue myös *

Joukkokuolema Suomenlahdella: lähes jokainen vastasyntynyt haahkan poikanen menehtyi

Koira hätistää valkoposkihanhet ohrapellolta – kymmenien tuhansien säästöt

Petoeläimet ovat palanneet Helsingin saaristoon – kokonaiset lintuyhdyskunnat menettävät poikueitaan

Valkoposkihanhien puistoinvaasiota vaikea estää – aidoista ja kasvillisuudesta pientä apua ulostehaittoihin