Autonvuokrausta koskevat valitukset kasvussa Pohjoismaissa – Ota nämä asiat huomioon kun vuokraat autoa

Suomessa yhteydenottoja tulee vuosittain noin 200.

Kuluttaja-asiat
Auto, avain, autonavain
Petri Vironen / Yle

Autoja vuokrataan erityisesti kesällä. Vuoden kovimpia sesonkeja on heinä- ja elokuu.

Vuokraajan on hyvä ottaa huomioon muutama asia. Kokosimme vinkit yhteen.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston kuluttajaneuvontaan on vuosina 2014-2016 tullut vuosittain noin 200 yhteydenottoa. Tämän vuoden alkupuoliskolla yhteydenottoja on ollut 105. Näissä kyse on pääasiallisesti Suomessa tapahtuneesta auton vuokraamisesta. Syiden kirjo on laaja. Yksi yleisimmistä syistä on, että kuluttaja on saanut perättömän laskun autovuokraamolta.

Euroopan kuluttajakeskukseen tulee vuosittain muutamia kymmeniä yhteydenottoja muissa maissa kuin Suomessa tapahtuviin autonvuokrauksiin. Eniten yhteydenottoja ja valituksia tulee Espanjasta, Italiasta ja Saksasta vuokrattuihin autoihin.

Yleisin ongelma on se, että auto onkin kallimpi kuin mitä kuluttaja on autoa verkosta varatessaan olettanut. Hinta on yleensä noussut pääasiassa lisävakuutusten kaltaisista kustannuksista ja vuokrauksen jälkeen perittävistä korjauskuluista.

Ota autoa vuokratessa huomioon nämä asiat

1. Tarkasta auto ulkoa ja sisältä ennen kuin lähdet ajamaan tien päälle

Auton on hyvä tarkastaa yhdessä autovuokraamon työntekijän kanssa. Ennen auton käynnistämistä on hyvä merkitä ylös autossa jo mahdollisesti valmiina olevat lommot ja kolhut. Kaikista papereista kannattaa ottaa itselleen kopio.

– Auto on hyvä tarkastaa ennen ajoon lähtöä tarkasti, ettei kuluttajalle tule jälkikäteen yllätyksiä, kertoo johtava kuluttajaoikeusneuvoja Nina Konu Uudenmaan maistraatista.

2. Perehdy sopimukseen ja vakuutusehtoihin

Autoa vuokratessa tehdään sopimus. Sopimus on hyvä lukea kunnolla läpi, vaikka olisikin kiire. Myös pienillä ehdoilla on merkitystä sopimuksessa. Ehdot on hyvä tarkastaa ennen allekirjoittamista.

– Sopimus on tärkeä paperi, mutta usein vaikeatulkintainen. Auton vuokraajan kannattaa käydä sopimus läpi elinkeinonharjoittajan kanssa ja kysyä asioista, jotka mietityttävät. Sopimuksen sisältö on hyvä käydä läpi, että tietää, mihin sitoutuu. Konu kertoo.

Sopimuksen sisältö on hyvä käydä läpi, että tietää, mihin sitoutuu.

Nina Konu

3. Maksa luottokortilla

Useat autovuokraamot vaativat asiakkaalta maksun luottokortilla. Tällöin voi olla yhteydessä luottokorttiyhtiöön, jos auton vuokraajan ja vuokraamon välille syntyy erimielisyyksiä veloituksista.

4. Tarkasta auto uudestaan, kun palautat sen vuokraamoon

Kuluttajilla on toisinaan ongelmia auton vuokraamisessa Euroopassa. Euroopan kuluttajakeskuksen mukaan vuoden 2016 aikana pohjoismaalaiset kuluttajat valittivat autonvuokrauksista 25 prosenttia enemmän kuin aiempina vuosina. Valitusmäärät kasvoivat lähes 40 prosenttia vuodesta 2014.

Auto kannattaa valokuvata ennen kuin lähtee liikkeelle ja myös silloin, kun palauttaa auton.

Nina Konu

– Jälkikäteen voi tulla riitaa siitä, mitkä kolhut kuluttaja on aiheuttanut ja mitkä ovat olleet autossa valmiina. Auto kannattaa valokuvata ennen kuin lähtee liikkeelle ja myös silloin, kun palauttaa auton. Ilman valokuvia voi olla vaikeaa osoittaa, että kuka on kolhut aiheuttanut, sanoo johtava kuluttajaoikeusneuvoja Nina Konu.

*Lue myös *

Vihdoin valonpilkahdus vuokra-automarkkinoilla – seuraavaksi ala aikoo laajentaa sähköautoihin