Rajut sateet piiskasivat etelässä: Festivaaleilla lainehti, oopperajuhlilla palohälytys

Ukkoskuuroista ei ole kuitenkaan aiheutunut suuremmin ongelmia. Sunnuntaina on monin paikoin aurinkoista, mutta kuuroja voi tulla ja Kainuuseen leviää sadealue.

Sateinen sää
Synkkiä pilviä Helsingin Hietalahden torin yllä.
Synkkiä pilviä Helsingin Hietalahden torin yllä lauantaina.Mikko Stig / Lehtikuva

Rajut sade- ja ukkoskuurot eivät ole merkittävästi työllistäneet pelastuslaitoksia lauantaina iltapäivällä tai alkuillasta. Kovia sadekuuroja on tullut paikoin Etelä- ja Keski-Suomessa.

Vantaalla Tikkurilassa satoi ja ukkosti rankasti iltapäivällä noin tunnin ajan, ja pelastuslaitoksella oli tuolloin runsaasti tehtäviä.

Päivystävä palomestari Raimo Laakso Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta kertoo, että pelastuslaitosta työllistivät alikulut, joihin sateen takia kertyi runsaasti vettä. Muutama alikulku oli runsaan veden takia suljettuna puolisen tuntia.

Pelastuslaitoksen väkeä juoksuttivat myös ukkosen laukaisemat automaattihälytykset Tikkurilan ja Itä-Hakkilan alueilla. Vantaan ammattiopiston Varian toimipaikassa Tikkurilassa kovasta sateesta aiheutui pieni vesivahinko.

Rankan sateen aikaan Tikkurilassa oli käynnissä myös Tikkurila festivaali. Sosiaalisessa mediassa jaettiin kuvia ja videoita festareille osuneesta kaatosateesta, muun muassa Roope Salminen ja koirat -yhtye jakoi videon sateisista olosuhteista (siirryt toiseen palveluun).

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Rankkasateista varoitettiin

Jyväskylässä sateista on aiheutunut jonkin verran tehtävää pelastuslaitokselle, kun muutamiin asuntoihin on päässyt vettä ja viemärikaivot ovat täyttyneet. Keski-Suomen pelastuslaitokselta kerrotaan kuitenkin, että eilen heillä oli enemmän tehtäviä kuin tänään.

Etelä-Kymenlaakson ja Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksilta kerrotaan, että heille sateiden vuoksi ei ole tullut mainittavia tehtäviä. Itä-Uudellamaalla on kuitenkin ollut joitakin sähkökatkoksia ukkosen vuoksi.

Ilmatieteen laitos varoitti rankkasateista iltapäivällä Uudellemaalle, Päijät-Hämeeseen, Kymenlaaksoon, Etelä-Karjalaan ja Keski-Suomeen. Varoitus ei enää illalla kuudelta ollut voimassa.

Salama ja sade vioittivat järjestelmää Olavinlinnassa

Etelä-Savossa Savonlinnassa palohälytys keskeytti oopperaharjoitukset Olavinlinnassa lauantaiaamupäivänä. Maineikkaalla Bolshoi-ryhmällä oli juuri meneillään pianoharjoitukset, kun palohälytys kilisi ja esiintyjät otettiin pois näyttämöltä lämpiöön.

Pelastuslaitos kävi toteamassa hälytyksen aiheettomaksi.

Savonlinnan Oopperajuhlien tuotantopäällikön Jukka Pohjolaisen mukaan salama iski Olavinlinnaan perjantaina ja vaurioitti palohälytysjärjestelmää. Lauantain rankkasade ilmeisesti laukaisi vioittuneen järjestelmän.

Pohjolainen kertoi järjestäjien varautuneen siihen, että vääriä hälytyksiä voi tulla myös oopperaesitysten aikana. Tuolloin huoltomies ilmoittaa mahdollisista hälytyksistä linnassa oleville pelastusviranomaisille. He tarkistavat, onko hälytys aiheellinen. Näin hälytyksen kilinä ei pääse keskeyttämään esitystä.

Sunnuntaina monin paikoin aurinkoista

Sunnuntaiksi Kainuuseen, Pohjois-Pohjanmaalle ja Pohjois-Karjalaan leviää idästä sadealue. Sadekuuroja voi edelleen tulla paikoin maan etelä- ja keskiosassa, mutta monin paikoin on aurinkoista.

Lämpötilat ovat sunnuntaina päivällä parissakymmenessä asteessa koko maassa, paitsi sateisilla alueilla jäädään alhaisempiin lukemiin.

Sunnuntain sää
Yle