Helsingin saaristo tarjoaa historiaa ja elämyksiä – Yrittäjät kamppailevat oikuttelevan sään armoilla

Hellepäivät vetävät Helsingin edustan saaret täyteen väkeä, mutta tekemistä riittää myös silloin, kun aurinko ei paista täydeltä terältä.

Saaristo ja saaret
10-vuotias Aatos Räikkönen halusi näyttää Isosaaren rannalla, miten dab-liike tehdään.
10-vuotias Aatos Räikkönen halusi näyttää Isosaaren rannalla, miten dab-liike tehdään.Ulla Malminen / Yle

Helsingin edustalla on useita saaria, joilla puolustusvoimat on antanut jalansijaa virkistyskäytölle. Uusin kohteista on tänä kesänä yleisölle avautunut Isosaari, joka on yksi Helsingin uloimmista saarista ennen avomerta.

Isosaaren käyttöoikeudet on vuokrattu Suomen Saaristokuljetukselle. Yritys pyörittää laivaliikennettä, vierasvenesatamaa ja ravintolatoimintaa sekä vuokraa saunatiloja. Yleiset saunavuorot ovat kaikille avoimia. Saarella on 9-reikäinen golf-kenttä ja kaksi hiekkarantaa.

Helsingin eteläisimmät hiekkarannat ovat Isosaaressa.
Helsingin eteläisimmät hiekkarannat ovat Isosaaressa.Ulla Malminen / Yle

"Ihmiset ovat päättäneet viettää lomaa säästä riippumatta"

Suomen Saaristokuljetuksen toimitusjohtajan Tomi Ståhlbergin mukaan vajaat kymmenen tuhatta ihmistä on käynyt tutustumassa uuteen virkistyskohteeseen tänä kesänä.

– Alkukesä oli haastavaa, mutta nyt tilanne on piristynyt. Ihmiset ovat päättäneet viettää lomaa säästä riippumatta. Joka päivä on ihan mukavasti ihmisiä. Hyvällä ilmalla kuljetuslaiva on täynnä ja vierasvenepaikat käytössä.

Suomen Saaristokuljetuksen toimitusjohtaja Tomi Ståhlberg uskoo, että uusi kohde lisää koko saariston vetovoimaa ja asiakkaita riittää kaikille saarille.
Yrittäjä Tomi Ståhlberg uskoo, että uusi kohde lisää koko saariston vetovoimaa ja asiakkaita riittää kaikille saarille.Ulla Malminen / Yle

Säiden suhteen on tänä kesänä ollut toivomisen varaa, joten yrittäjä on joutunut miettimään, miten ihmiset saadaan viihtymään saaressa myös silloin, kun aurinko ei paista.

– Olemme luoneet semmoisia palveluja, että ne toimivat kelillä kuin kelillä, kuten saunat ja ravintolat. Opastetut kierrokset järjestetään, vaikka olisi myrskyisä päivä. Silloin niistä tehdään enemmän seikkailuhenkisiä.

Lomilta palaavat kaupunkilaiset pitää saada haaviin

Arvaamaton sää on pitänyt jännityksessä myös muita saaristoyrittäjiä. Viime kesänä avatun Vallisaaren yritystoimintaa koordinoivan Juva Shippingin toimitusjohtaja Oskari Juva harmittelee sitä, ettei kävijöitä ole vieraillut saarella yhtä tiuhaan tahtiin kuin viime vuonna.

– Kesää pikkaisen odotellaan vielä. Tämä ei ole lähtenyt ihan sillä mallilla kuin olisi pitänyt, Juva huokaa.

Vallisaaren yritystoimintaa koordinoi Juva Shipping Oy. Yrittäjä Oskari Juvan mukaan pieni sade ei estä ihmisiä nauttimasta saaren luontopoluista.
Yrittäjä Oskari Juvan mukaan pieni sade ei estä ihmisiä nauttimasta Vallisaaren luontopoluista.Ulla Malminen / Yle

Viime kesänä saarella kävi noin 96 000 ihmistä. Tänä kesänä kävijöitä on ollut noin 30 000.

– Koko kauden kävijätavoite on yli sata tuhatta. Siihen nähden olemme pikkaisen perässä. Kun olemme melkein ydinkeskustassa, niin meille on tärkeä sesonki se, kun kaupunkilaiset palaavat lomilta ja lähtevät viettämään viikonloppuja ja iltaa. Sieltä löytyy meidän isoin asiakaskunta, Juva sanoo.

Oskari Hokkanen vetää opastettuja polkupyöräretkiä Vallisaaressa.
Oskari Hokkanen vetää opastettuja polkupyöräretkiä Vallisaaressa.Ulla Malminen / Yle

Vallisaari on kannaksen kautta yhteydessä Kuninkaansaareen. Niitä molempia hoitaa Metsähallitus, jonka puistonjohtaja Henrik Jansson uskoo, että uudistetut palvelut vetävät vielä lisää väkeä saariin.

– Tänä vuonna on avattu uusia ravintoloita ja kahviloita. Uutta ovat myös opastetut fatbike -pyöräretket. Jos helteet alkavat ensi viikolla, voidaan päästä samoihin kävijämääriin kuin viime kesänä.

Tänä kesänä Vallisaaren vierasvenepaikoissa on yöpymismahdollisuus ja ensi viikolla saareen valmistuu myös sauna veneilijöiden ja tilausryhmien käyttöön.

"Ensi viikolle on luvattu hyvää keliä, ja se vaikuttaa"

Helteitä odottaa myös Lonnan saarella toimiva yrittäjä, Fregatin toimitusjohtaja Ville Wäänänen. Hän on tehnyt joka kesä isot investoinnit vuonna 2014 yleisölle avautuneeseen saareen.

– Tähän mennessä kaikki rahavirrat ovat menneet aika lailla saaren toimintojen pystyttämiseen. Toivon, että sen jälkeen liiketoiminta on kannattavaa ja mielekästä, kun ei enää tarvitse tehdä isoja kertainvestointeja, Wäänänen sanoo.

Kartta Helsingin edustan saarista
Isosaareen on reilun puolen tunnin matka Kauppatorilta. Lonnaan pääsee kymmenessä minuutissaYle Uutisgrafiikka

Wäänänen tavoittelee 40 000 kävijää kaudessa. Se riittäisi pienelle saarelle, joka on vain 150 metriä halkaisijaltaan. Yrittäjä uskoo, että ainakin 30 000 menee rikki tänä kesänä.

– Loppukausi sen näyttää. Ensi viikolle on luvattu hyvää keliä, ja se vaikuttaa. Arvio on, että kävijöitä on nyt kaksikymmentä prosenttia enemmän kun viime vuonna. Uudet juhlatilat ja sauna vetävät ihmisiä, ja vanhoissakin ravintoloissa on käynyt enemmän porukkaa.

Kestosuosikki vetää säällä kuin säällä

Vallisaaren ja Lonnan välissä sijaitseva Suomenlinna on niin kaupunkilaisten kuin turistienkin kestosuosikki, jota oikuttelevat kesäsäät eivät hetkauta.

– Suomenlinnan kävijämääriin eivät säätilat vaikuta, toteaa Suomenlinnan hoitokunnan markkinointiviestintäsuunnittelija Veera Törrönen.

Kesäkuun arvio kävijämääristä on yli 140 000. Luvusta ei ole vielä poistettu saaren asukkaita ja työmatkalaisia.

– Luku on kuitenkin todennäköisesti hieman suurempi kuin viime vuonna, Törrönen sanoo.

Suomenlinna ilmasta
Suomenlinna on Unescon maailmanperintökohde.Suomenlinnan hoitokunnan kuva-arkisto / Suomen Ilmakuva Oy

Hoitokunnan tavoitteena on kehittää Suomenlinnaa ympärivuotisesti, jotta myös talvikävijöiden määrää saataisiin lisättyä. Tänä vuonna tammi-huhtikuussa kävijöitä oli lähes 160 000.

Palvelu-uutuuksia ovat muun muassa linnoituksissa kiertävä polkupyörätaksi, puistokummitoiminnan kautta tapahtuva vapaaehtoistyö maailmanperintökohteen hyväksi ja valokuvaustyöpajat.