Herätys: Lääkeyrityksille ehkä pääsy terveystietoihin, Puolassa suuria mielenosoituksia ja sateita tulee edelleen

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Mielenosoittajia aukiolla.
Mielenosoittajia Wroclawissa 22. heinäkuuta. Maciej Kulczynski / EPA

Suomalaisten terveystiedot bisneskäyttöön

Suomalaisten terveystiedot voidaan pian avata lääkeyritysten käyttöön. Asiaa koskeva lakiesitys tulee eduskuntaan syksyllä. Uudistus auttaisi uusien lääkkeiden kehittämisessä, ja sen toivotaan tuovan Suomeen lisää työpaikkoja. Mutta miten huolehditaan kansalaisten tietosuojasta?

Verikoetta otetaan.
Jussi Helttunen / Lehtikuva

Diabeteksen leviäminen jatkuu

Joka kymmenennellä aikuisella on melko pian diabetes. Kansainvälinen diabetesliitto arvioi, että näin tapahtuu vuoteen 2035 mennessä.

Diabetes on yleistynyt, kun elintaso on noussut. Kun niukkuus on vaihtunut yltäkylläisyydeksi, ei niukkuuteen sopeutunut geeniperimä ole pysynyt perässä. Näin on käynyt esimerkiksi Etelä-Koreassa ja joissakin Lähi-idän maissa – sekä Suomessa.

Aikuisiän diabetes on aineenvaihduntasairaus, jossa veren sokeripitoisuus on kohonnut.

grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Protestit jatkuvat Puolassa

Puolan massiiviset protestit kaduilla jatkuivat eilen illalla. Mielenosoittajat vastustavat senaatin hyväksymää lakia, joka antaa oikeusministerille oikeuden valita tuomareita korkeimpaan oikeuteen.

Puolaa hallitseva konservatiivinen Laki ja oikeus -puolue on toimillaan saanut Euroopan unionin huolestumaan maan suunnasta. EU on uhannut Puolaa vakavilla seurauksilla, jos laki menee läpi.

Sateita ja aurinkoa luvassa

Sunnuntaiksi Kainuuseen, Pohjois-Pohjanmaalle ja Pohjois-Karjalaan leviää idästä sadealue. Sadekuuroja voi edelleen tulla paikoin maan etelä- ja keskiosassa, mutta monin paikoin on aurinkoista.

Lämpötilat ovat sunnuntaina päivällä parissakymmenessä asteessa koko maassa, paitsi sateisilla alueilla jäädään alhaisempiin lukemiin.

Tarkemmat säätiedot löytyvät osoitteesta yle.fi/saa.

Sunnuntain sääkartta.
Yle