"Puolaan on syntymässä orwellilainen todellisuus" – Solidaarisuus-veteraani pelkää demokratian puolesta

Saatamme palata vanhaan Itä-Eurooppaan, sanoo jo 1980-luvulla barrikadeille noussut Jacek Kozłowski.

Puola
Mies vaaleansinisessä lyhythihaisessa kauluspaidassa katsoo isoa julistetta.
Solidaarisuus-liikkeen veteraani Jacek Kozłowski oli mukana mielenosoituksissa myös nuorena opiskelijana vuonna 1980.Uwe Tautenhahn / Yle

VARSOVA Puola on käännekohdassa. Jacek Kozłowski katsoo Puolan poliittista kehitystä suurta surua tuntien.

Hän oli nuorena opiskelijana mukana Gdanskin telakalta alkunsa saaneen Solidaarisuus-liikkeen vastarinnassa. Elettiin vuotta 1980. Tuolloin luotiin perustaa sille, että vanha kommunistihallinto kumoutui vajaa kymmenen vuotta myöhemmin.

– Lähikuukausien aikana nähdään, onko Puola uskollinen vuonna 1989 omaksumilleen demokraattisille arvoille, Kozłowski sanoo.

Nyt on tullut taas aika nousta vastarintaan, sillä konservatiivinen, kansallismielinen ja populistinen Laki ja oikeus -puolue on hallitusvallassa ja yrittää kääntää ajanpyörää taaksepäin.

Puolue on alistanut mediaa hallintaansa ja runnoo nyt läpi hanketta, jolla se pääsisi valitsemaan korkeimman oikeuden tuomarit. Vallan kolmijako-oppi on saamassa kovan iskun, jos hallituksen aikeet menevät läpi.

– On syntymässä orwellilainen todellisuus.

Kansa ei näe muutosta – vielä

Jacek Kozłowskin mukaan kansa ei vielä näe muutoksia elämässään.

– Sitten muutokset alkavat näkyä, kun korkeimpaan oikeuteen on istutettu hallituksen valitsemat tuomarit ja valtion tv suoltaa pelkkää hallituksen propagandaa ja valheellisia tietoja.

Laki ja oikeus -puolue nousi Puolassa valtaan vuonna 2015. Kozłowskin mukaan puolue ei ehkä heti alussa ollut tavoittelemassa diktatuuria, mutta hallituksen koko toiminta näyttää nyt johtavan siihen.

– Yhteiskuntaa muutetaan yksinvaltaisesti. Taustalla on Laki ja oikeus -puolueen johtajan Jarosław Kaczyńskin omat diktatoriset tavoitteet, Jacek Kozłowski uskoo.

Kävelevä ihmisjoukko.
Jacek Kozłowski pelkää demokratian puolesta.Uwe Tautenhahn / Yle

Kansa jakautunut kahtia

Laki ja oikeus -puolueella on kannattajansa. Tuoreimpien mielipidetiedusteluiden mukaan sitä kannattaa noin 40 prosenttia kansasta.

– Kansa on jakautunut hallituspuolueen suhteen kahtia. Osa lähes palvoo Kaczyńskia.

Puolueen kansallismielinen ja populistinen sanoma menee perille. Sanomaa on ryyditetty paremmilla lapsilisillä ja laskemalla eläkeikää.

Puolue puhuu myös voimakkaasti pakolaisia ja maahanmuuttoa vastaan. Sekin puree kansaan hyvin.

– Osa hallituspuolueen kannattajista elää vielä henkisesti menneessä. Hallituksen kannattajissa on vanhaa homo sovieticus -mentaliteettiä sekä perinteistä puolalaista katolilaisuutta, arvioi Jacek Kozłowski.

Kozłowskin mielestä Puolan ongelma on siinä, ettei kansa ole vielä sisäistänyt demokratiaa. Järjestelmä muuttui nopeasti. Puola joutui omaksumaan lyhyessä ajassa sen, mihin Länsi-Eurooppa kasvoi pikku hiljaa.

– Ihmiset eivät ymmärrä sitä, että demokratiaa tulee vaalia koko ajan.

Mielenosoittajia iltahämärässä, käsissä kynttilöitä ja EU-lippuja.
Jacek Kozłowskin mielestä kaikki puolalaiset eivät ymmärrä, että demokratiaa pitää vaalia joka päivä.Uwe Tautenhahn / Yle

Oppositio hajanainen

Toisaalta yli puolet kansasta vastustaa hallitusta. Opposition ongelma on siinä, että se on hyvin hajanainen ja sen sisällä on jyrkkiä mielipide-eroja. Siksi siitä ei ole kunnollista vastusta hallitukselle.

– Merkittävä asia on se, kykeneekö oppositio nyt yhdistämään ihmisiä.

Koko ajan laajenevat mielenosoitukset saattavat olla merkki siitä, että oppositio on löytämässä uutta yhteistä pohjaa.

Jacek Kozłowski sanoo yllättyneensä itsekin, että hän on taas joutunut lähtemään kaduille vaatimaan demokratiaa. Hän näkee tämän päivän liikehdinnän jatkumona oman nuoruutensa Solidaarisuus-liikkeelle.

Viime viikot ovat näyttäneet erityisen lupaavilta, sillä myös nuoriso on tullut mukaan mielenosoituksiin.

– Nuoret tajuavat, että voimme menettää jotain tärkeää. Voimme palata ajassa taaksepäin, vanhaan Itä-Eurooppaan, sanoo Solidaarisuus-veteraani Jacek Kozłowski.

Lue myös: Puolan lakimuutoksia vastustavat pysyvät kaduilla – "Olemme matkalla totalitarismiin"

Puolan demokratialiikkeen legendaarinen johtaja Lech Wałęsa moittii Puolan vanhoillista nykyhallitusta − ja sanoo vielä syrjäyttävänsä sen