Taistelu Temppelivuoren herruudesta – Jerusalemilainen kukkula on uusimman väkivallankierteen keskiössä

Kukkula on juutalaisten, kristittyjen ja muslimien pyhä paikka.

Israel
Muslimeille pyhä Kalliomoskeija Jerusalemin Temppelivuorella.
Muslimeille pyhä Kalliomoskeija Jerusalemin Temppelivuorella.Atef Safadi / EPA

Kun 19-vuotias palestiinalainen Omar al-Abed näki, miten Israelin viranomaiset estivät kovin ottein muslimien pääsyn rukoilemaan Jerusalemin Temppelivuorella sijaitsevaan pyhään al-Aqsan moskeijaan, hän tiesi miten toimia.

Al-Abed matkusti lähellä hänen kotiaan sijaitsevaan Neve Tsufin israelilaissiirtokuntaan Länsirannalla. Sieltä hän löysin juutalaisten siirtolaisten asuttaman talon, jonka ovi oli auki.

Talossa asui israelilaisperhe, joka oli kokoontunut viettämään juutalaisille pyhää sapattia aterian merkeissä auringon laskettua perjantai-iltana. Al-Abed käveli sisään rakennukseen ja puukotti perheen isää ja äitiä, sekä heidän aikuisia lapsiaan. Juutalaisperheen juuri syntynyt lastenlapsi seurasi tapahtumaa sivusta. Vain äiti ja pieni vauva selvisivät hengissä. Lattia lainehti verta.

Ennen tekoaan al-Abed oli kirjoittanut Facebookiin: "Menen sinne ja tiedän, etten enää palaa tänne. Pääsen taivaaseen. Miten makeaa onkaan kuolla jumalan, hänen profeettansa ja al-Aqsan moskeijan puolesta".

Hänen isänsä Mohammed al-Abedin mukaan pojan silmitöntä väkivallantekoa ei voi selittää millään muulla kuin sillä, että hän koki kunniansa muslimina tulleen loukatuksi.

Kuka hallitsee al-Aqsaa?

Al-Abedin hirmuteolle ei tietenkään ole mitään oikeutusta. Mutta se mikä ajaa tavallisen 19-vuotiaan palestiinalaispojan tällaiseen tekoon, auttaa ymmärtämään tilanteen räjähdysherkkyyttä.

Al-Aqsan moskeija ja sen vieressä sijaitse Kalliomoskeija lukeutuvat islaminuskon pyhimpiin paikkoihin. Kun Israel viime viikolla asensi alueelle johtaville sisäänkäynneille metallinpaljastimet, sen jälkeen kun palestiinalaisterroristit olivat surmanneet siellä kaksi israelilaispoliisia, tiesi se varmasti, miten palestiinalaiset tulisivat reagoimaan.

Jerusalemin vanhassakaupungissa sijaitseva Temppelivuori on pyhä paikka niin juutalaisille, kristityille kuin muslimeillekin. Sen hallinnasta ja käytöstä on kiistelty ja taisteltu pitkään, ja pienikin muutos status quoon saa aikaan voimakkaita reaktioita.

Kun Israelin silloinen pääministeri Ariel Sharon vieraili al-Aqsan moskeijassa vuonna 2000, katsotaan sen laukaisseen niin sanotun toisen intifadan, eli palestiinalaisten kansannousun. Viisi vuotta kestänyt verinen kansannousu vaati yli 4000 kuolonuhria.

Palestiinalaiset kokevat, että rajoittamalla heidän pääsyään pyhälle Temppelivuorelle, Israel pyrkii kasvattamaan valtaansa alueella.

– Israel ottaa aluetta haltuunsa asteittain. Se estää palestiinalaisten oikeutta rukoilla vapaasti yhdellä heidän pyhimmistä paikoistaan ja näin myös palestiinalaisten oikeutta Jerusalemin vanhaankaupunkiin, Palestine National Initiative -puolueen johtaja Mustafa Barghuti sanoi.

Israelilaiset puolestaan näkevät metallinpaljastimet välttämättöminä terrori-iskujen välttämiseksi. Monet, kuten Israelin television 2. kanavan toimittaja Ohad Hemo, muistuttavat, että metallinpaljastimia löytyy myös muslimeille pyhästä Mekasta.

– Kyseessä on kuitenkin tätä suurempi ilmiö. Kyse on siitä, kuka hallitsee al-Aqsaa, Hemo myöntää.

Kyse on myös Israelin sisäpolitiikasta

Uskonoppia valvova Israelin rabbinaatti kieltää juutalaisilta rukoilemisen Temppelivuorella ennen kuin sinne rakennetaan Jerusalemin kolmas temppeli.

Ortodoksijuutalaisista järjestöistä eniten oikealla sijaitsevat temppeliliikkeet ajavat Israelin vaikutusvallan kasvattamista Temppelivuorella tavoitteenaan juuri kolmannen temppelin rakentaminen.

Yksi kiistakysymyksistä temppeliliikkeiden keskuudessa on se, mihin kolmas temppeli pitäisi rakentaa. Temppelivuorella kun sijaitsee jo kaksi suurta rakennusta, muslimien Al-Aqsan moskeija ja Kalliomoskeija. Kovinta linjaa edustavat ortodoksijuutalaiset ovat sitä mieltä, että ne pitäisi purkaa kokonaan.

Jerusalemissa jopa myydään postikortteja, joista nämä muslimien pyhät rakennuksen on poistettu kuvankäsittelyllä.

Temppeliliikkeiden suosio on kasvussa ja ne saavat yhä enemmän tukea myös Israelin poliittiselta oikeistolta.

Nyt nähtyjen väkivaltaisuuksien taustalla on siis laajempi valtataistelu Temppelivuoresta, ja tilanne on erittäin räjähdysherkkä.

Väkivaltaisuuksissa on saanut surmansa jo seitsemän ihmistä. Kolmen Neve Tsufissa kuolleen israelilaisen lisäksi neljä palestiinalaista on saanut surmansa Israelin turvallisuusjoukkojen käyttäessä kovia otteita heitä vastaan koittaessaan hallita mellakointia.

YK kokoontuu huomenna maanantaina hätäkokoukseen Israelin ja Länsirannan tilanteen takia.

Lähteet: Associated Press, Reuters, Jerusalem Post, Washington Post