1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Walesin prinsessa Diana

William ja Harry äidistään Dianasta: "Viimeinen puhelumme jäi lyhyeksi"

Britannian prinssit puhuvat avoimesti prinsessa Dianasta uudessa dokumenttielokuvassa.

Prinsessa Diana vuonna 1995. Kuva: AOP

Britannian prinssit William ja Harry puhuvat harvinaisen avoimesti suhteestaan äitiinsä, edesmenneeseen prinsessa Dianaan uudessa HBO-dokumenttielokuvassa.

Elokuva _Diana, Our Mother: Her Life and Legacy _ esitetään Britanniassa ja Yhdysvalloissa huomenna 24. heinäkuuta. Se kertoo Dianan elämästä ensimmäistä kertaa hänen poikiensa näkökulmasta.

Myös Yle on ostanut tämän dokumentin ja se esitetään Suomessa 29. elokuuta.

Prinssi William kertoo, että elokuvaan mukaan lähteminen pelotti hänti aluksi, mutta lopulta siihen osallistuminen auttoi häntä käsittelemään äitinsä kuolemaa.

Walesin prinssi Charles, prinsessa Diana ja prinssit William ja Harry vuonna 1984, kun kaikki oli ainakin päällisin puolin hyvin. Kuva: Britannian hovi

Sekä William että Harry kertovat katuvansa sitä, miten lyhyeksi heidän viimeinen puhelunsa Dianan kanssa jäi.

Prinssit olivat nauttimassa kesästä serkkujensa kanssa kuningattaren kesäasunnolla Balmoralissa Skotlannissa, kun Diana soitti heille Pariisista.

– En muista tarkalleen sitä, mistä puhuimme. Mutta minua tulee kaduttamaan loppuikäni se, miten lyhyeksi se puhelu jäi, Harry sanoo elokuvassa.

Prinssit myös kertovat siitä, millainen Diana oli yksityiselämässään ja äitinä.

– Hänhän oli ihan täysi lapsi, Harry nauraa ja kertoo Dianan opettaneen hänelle nuorena poikana, että hän saa olla miten tuhma tahansa, kunhan ei vaan jää siitä kiinni.

Prinssi Harry (vas.), prinssi William ja Cambridgen herttuatar Catherine helmikuussa Lontoossa. Kuva: Will Oliver / EPA

Williamin mukaan Diana oli äitinä hyvin epävirallinen ja hauska. Eräänä päivänä William kertoo palanneensa koulusta kotiin Kensingtonin palatsiin. Diana oli kutsunut kylään supermallit Cindy Crawfordin, Christy Turlingtonin ja Naomi Campbellin.

– Olin silloin 12- tai 13-vuotias ja minulla oli heidän julisteitaan huoneeni seinällä, William sanoo. Hän kertoo punastuneensa niin pahasti, että kompastui rappusissa mallit nähtyään.

Dianan kuolemasta tulee elokuussa kuluneeksi 20 vuotta.