Tietoturvavuodosta poliittista kärhämää, Ruotsin puolueet pohtivat hallituksen kaatamisyritystä

Porvarioppositio voi saada yllättävän suuren tuen hallituksen epäluottamuslauseen taakse.

Ruotsi
Anna Kinberg Batra, Jan Bjorklund ja Annie Lööf tiedotustilaisuudessa Tukholmassa.
Ruotsin maltillisen kokoomuksen Anna Kinberg Batra, liberaalien Jan Björklund ja keskustapuolueen Annie Lööf tiedotustilaisuudessa Tukholmassa joulukuussa 2014.Pontus Lundahl / EPA

Ruotsin valtava tietoturvavuoto on johtamassa yritykseen kaataa hallitus, kertovat ruotsalaislehdet sunnuntaina. Neljä oikeisto-oppositioon kuuluvaa puoluetta harkitsee yhteisen epäluottamuslauseen esittämistä hallitukselle tai yksittäisille ministereille.

– Tämä on turvallisuuskriisi, joka kasvaa päivä päivältä. Mielestäni on merkillistä, että pääministeri ei tule julkisuuteen, sanoo suurimman oppositiopuolueen, maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Anna Kinberg Batra Dagens Nyheterille.

Muiden oikeisto-oppositiopuolueiden puheenjohtajat ovat antaneet vastaavia lausuntoja, mutta lopullista päätöstä epäluottamuslauseesta ei ole tehty.

Taustalla rekisterien ulkoistaminen

Ruotsin liikennehallitus (Transportstyrelse) ulkoisti pari vuotta sitten ajoneuvo- ja ajokorttirekisterinsä Tšekkiin, mikä on saattanut aiheuttaa kymmenien tuhansien ruotsalaisten henkilötietojen vuotamisen ulkomaille.

Tšekkiläisillä it-teknikoilla on ollut pääsy rekistereihin, vaikka heistä ei ole koskaan tehty turvatarkastuksia.

Dagens Nyheter kertoi eilen, että myös Ruotsin salaisten agenttien henkilöllisyys on voinut vaarantua.

Vasemmistolta ja ruotsidemokraateilta tukea

Myös porvarioppositioyhteistyön ulkopuolelle kuuluva ruotsidemokraatit-puolue ja hallituksen tukipuolueisiin kuuluva vasemmistopuolue ovat luvanneet tukensa epäluottamusäänestykselle.

– Emme sulje pois mahdollisuutta epäluottamuslauseesta tai sen tukemisesta. Hallitus ei ole pystynyt selittämään tätä tarpeeksi hyvin, sanoo vasemmistopuolueen puheenjohtaja Jonas Sjöstedt sanomalehti Expressenissä (siirryt toiseen palveluun).

Mikäli puolueiden rahkeet riittävät epäluottamuslauseen nostamiseen, hallituksen kaatuminen olisi todella mahdollista. Yksittäiset ministerit elävät varmasti vaarallisesti.

Sisä- ja infrastruktuuriministerien salkut vaarassa?

Yleisradioyhtiö SVT:n (siirryt toiseen palveluun) poliittinen kommentaattori Mats Knutsson arvioi, että ainakin sisäministeri Anders Ygemanin ja infrastruktuuriministeri Anna Johanssonin salkut olisivat vaarassa. Knutsson arvostelee myös pääministerin hiljaisuutta asiassa.

– Pääministeri Stefan Löfven on ollut hiirenhiljaa. Mitä hän on tiennyt? Miksi valtiopäivät eivät ole saaneet asiasta tietoa? Kysymyksiä on paljon, mutta vastauksia vähän, kirjoittaa Knutsson.

Oppositiopuolueet eivät välttämättä ole valmiita kaatamaan hallitusta kokonaisuudessaan.

Uuden hallituksen muodostaminen olisi hankalaa. Porvariopposition muodostama hallitus olisi vähemmistöhallitus, eikä se toistaiseksi ole halunnut ruotsidemokratteja vahvistuksekseen.