Pilapiirtäjä Tom Tolesilla on tavoite: presidentti Trumpin erottaminen

Donald Trump on erityislaatuinen uhka amerikkalaiselle demokratialle, sanomalehti Washington Postin pilapiirtäjä Tom Toles uskoo.

Yhdysvaltojen politiikka
Tom Toles
Pilapiirtäjä Tom Tolesilla on selkeä mielipide maansa presidentistä: –Trumpin jokaisena virkapäivänä valtio kärsii.Lars Os

HAMBURG Tässä työhuoneessa on viime aikoina ajateltu samaa miestä liki taukoamatta.

Kyseessä on jo yhdeksäs Yhdysvaltain presidentti Washington Postin pilapiirtäjän Tom Tolesin työpöydällä. Silti tämä uusin – Donald Trump – on vallannut Tolesin mielen niin, että ehdokkaasta presidentiksi nousseesta liikemiehestä on piirtynyt kuva lehden pääkirjoitussivulle lähes joka päivä, yli kahden vuoden ajan.

Pulitzer-palkittu ja kahdesti myös Pulitzerin voittajaehdokkaaksi yltänyt Tom Toles, 65, on työskennellyt Washington Postin pilapiirtäjänä vuodesta 2002. Miehen ura alkoi jo 1970-luvun puolivälissä presidentti Richard Nixonin aikaan.

Omakuva aina oikeassa alakulmassa

Tom Tolesin pieni omakuva sarjakuvaruudun nurkassa.
Lars Os

Tänäkin aamuna Toles on herännyt auringonnousun aikaan, lukenut netistä uutiset ja niiden taustat, tehnyt luonnoksia ja lähettänyt ne arvioitaviksi.

Tom Toles piirtää itsensä aina piirroksen oikeaan alakulmaan, napakan kommentin kera.

Tällä hän osoittaa, että piirroksen viesti on hänen eikä Washington Postin. Ja Tolesin tavoitteena on saada Trump pois Valkoisesta talosta. Työnantaja Washington Post on hyväksynyt tämän näkemyksen.

– Lehden pääkirjoitusosasto antaa minulle liikkumavaraa, kunhan en väärentele asioita. Vaikka Washington Post ei aja presidentin erottamista, niin minä saan sen tehdä.

Toles räjähtää nauruun kysyttäessä, onko presidentti polttanut päreensä piirrosten takia ja ottanut yhteyttä.

– Trump ei lue lehtiä, näin olen ymmärtänyt.

Kellontarkka työtahti

Kestoaiheensa äärellä huumorintajuinen Toles vakavoituu: Se, mitä presidentti Trump suustaan päästään ei ole Tolesille naurun asia.

– Donald Trump on erityislaatuinen ja todellinen uhka amerikkalaiselle demokratialle, instituutioille, keskustelulle ja ymmärrykselle. Töissäni teen selväksi, että ainut järkevä teko on saada hänet pois virasta, joko syytteeseen tai lääketieteellisin perustein, sanoo Toles.

Trumpin jokaisena virkapäivänä valtio kärsii, hän toteaa työpöytänsä ääressä, kakkos-kotinsa toisen kerroksen pienessä työhuoneessa.

Eivätkä aiemmatkaan presidentit ole päässeet pakoon Tolesin terävää kynää: Esimerkiksi syksyn 2002 pilakuva silloisesta presidentti George W. Bushista (siirryt toiseen palveluun) ratsastamassa tekstillä "Die Saddam" varustetulla ohjuksella herätti huomiota.

Tom Tones
Pilapiirtäjä Tom Toles on soittanut kymmenisen vuotta Suspicious Package-bändissä, joka esiintyy vaihtelevissa tilaisuuksissa Washingtonissa. Lars Os

Odotellessaan kollegoiden kommentteja piirroksiin, Toles kirjoittaa blogiaan ja tekee sen kuvitusta.

Toles elää hyvin kurinalaisesti. Aina samassa rytmissä, vuodesta toiseen. Suomalaiset sukujuuret omaava vaimo Gretchen kertoo, että työkaverit pystyvät tarkistamaan kellonajan sen mukaan, mitä vaihetta mies piirtää.

Työpäivä on päätöksessä iltapäivällä kello kaksi.

Iltapäivällä on ohjelmassa hetki lepoa ja päivittäinen soittoharjoitus. Rummut saavat kyytiä kellarissa, kun nuoruuden ikivihreät rokkikappaleet tyhjentävät mielen ja avaavat äänen. Raspikurkkuinen ääni ja pauke hätyyttelevät pihalta oravia ja pikkulintuja.

Tältä Trump näyttää Tolesin silmin:

Tom Tones
Tältä Donald Trump näytti Tom Tolesin kynän mukaan vuosina 2015 ja 2016.Lars Os

– Kaikki ajattelevat hänen hiuksiaan. Ne ovat tärkeä osa Trumpin hahmoa. Minä taisin olla yksi ensimmäisistä, joka piirsi hänen suunsa ympyräksi, jossa on pilkku keskellä. Ystäväni sanoi, että se muistuttaa anatomista aukkoa.

(Tätä ennen Toles käytti Trumpin suusta hieman kansanomaisempaa ilmaisua, mutta arveli aivan oikein, ettei se ole julkaisukelpoinen.)

Tom Toles
Lars Os

– Voin myös venyttää Trumpin suuta niin, että siitä tulee kuin elefantin kärsä. Elefanttihan on republikaanien tunnus. Voin myös lisätä suun ympärille sienipilven, koska minua pelottaa, että hän voi aloittaa ydinsodan. Tälle naamalle voi tehdä aika paljon.

Tom Tolesin kuvitusta
Lars Os

– Trump ajaa heimopohjoista ja lojaalisuuteen perustuvaa järjestelmää, jossa demokratia ja tasavertaiset oikeudet eivät ole kiveen hakattuja.

Trumpin voitto oli Tolesille täysi shokki, vaikka ennen vaaleja hän tajusi, että Hillary Clintonin voittomarginaali oli kutistunut FBI:n uuden tutkinnan takia hyvin pieneksi.

Valkoisen keskiluokan talouskasvun pysähtyminen ja Trumpin herättämä avoin rasismi olivat Tolesin mielestä voiton avaimet.

– Hän veti kampanjan pitkälti vaistonvaraisesti, vaikka saattoi pohjimmiltaan tietää, mitä on tapahtumassa, Toles uskoo.

Tom Tolesin kuvitusta
Haastattelija kysyy Trumpilta viisi kysymystä: Ketkä kampanjaväestä tekivät yhteistyötä Venäjän kanssa? Ketkä perheenjäsenet olivat mukana? Mitkä viranomaiset tiesivät siitä? Mitä Venäjän kantoja olet omaksunut? Mitä askelia otat tämän selvittämiseksi? Trump vastaa: Tämä on noitavaino!Lars Os

Pilapiirustuksissa Trumpin rinnalle on tullut kaveriksi presidentti Vladimir Putin.

Tom Tolesin pohdinta velloo kuin television ajankohtaiset puheohjelmat, vaikka hän ei niitä juuri katsokaan.

– Mehän olemme vasta kaiken alussa. Emme tiedä totuutta. Talouskytkennöillä, ehkä rahanpesulla on osuus.

Toles päättelee, että liikemies Trump ja diktaattori Putin tunnistavat toisensa. Molemmat ovat itsevaltiaita omassa bisneksessään ja osaavat lukea toisiaan.

Tom Tolesin kuvitusta
Kuvassa keskellä oleva norsu-lääkäri sanoo: Emme tiedä, kuinka sydämensiirto tehdään. Kuvaan oikealle piirretty Trump vastaa: Minä hoidan asian, tehdään vain sydämen poisto.Lars Os

Republikaanisen puolueen hajaannus ei huoleta presidenttiä eikä oikein puoluettakaan. Kummallinen tilanne.

– Tämä saattaa olla republikaaneille viimeinen tilaisuus mitata ulos kaikki mahdollinen, siksi se sietää Trumpin toimia.

Tällä Toles tarkoittaa, että Trump ehtii nimittää paitsi korkeimman oikeuden tuomareita, mutta myös osavaltioiden tuomareita, joiden paikkojen täytön republikaanit onnistuivat torppaamaan Barack Obaman kaudella. Nuoruus on valttia nimityksissä, jotta vaikutusvaltaisesta urasta tulisi mahdollisimman pitkä.

Obaman terveydenhuoltolain kumoaminen on puolestaan valtava tulonsiirto rikkaille ja republikaanisen puolueen periaate leikata valtion roolia ihmisten arjessa.

Katso lisää Tom Tolesin pilapiirroksia Washington Postin sivuilta: Tom Toles Editorial cartoonist — Washington, D.C. (siirryt toiseen palveluun)