Israelin suurlähetystössä Jordaniassa tapahtui ampumavälikohtaus

Israelin Jordanian-suurlähetystössä myöhään sunnuntaina tapahtuneessa ampumavälikohtauksessa on kuollut ainakin yksi, mahdollisesti kaksi ihmistä.

Jordania
Jordanian turvallisuusjoukot partioivat Israelin suurlähetystön edustalla Ammanissa 23.7. 2017. Kuvassa turvallisuusjoukkojen ajoneuvoja palmujen alla illan hämärtyessä.
Jordanian turvallisuusjoukot partioivat Israelin suurlähetystön edustalla Ammanissa 23.7. 2017.Ahmad Abdo / EPA

Israelin suurlähetystössä tapahtui myöhään sunnuntai-iltana ampumavälikohtaus Jordanian pääkaupungissa Ammanissa.

Israelin poliisi kertoo tiedotteessaan uutistoimisto Reutersin mukaan, että yksi jordanialainen on kuollut ja kaksi ihmistä on haavoittunut. Haavoittuneista toinen on israelilainen ja toinen jordanialainen.

Reutersin haastattelema turvallisuuslähde kertoi varhain maanantaina, että myös toinen jordanialainen olisi kuollut, mutta tietoa ei ole vahvistettu.

Poliisin mukaan ampumavälikohtaus tapahtui Israelin suurlähetystön sisällä sen jälkeen, kun rakennukseen saapui kaksi jordanialaista huonekalufirman työntekijää.

Välikohtauksen syystä ei ole kuitenkaan vielä varmuutta.

Israelia on viime päivinä kuohuttanut kiista Temppelivuoren turvallisuusjärjestelyistä. Kolme palestiinalaismiestä tappoi reilu viikko sitten Temppelivuorella kaksi israelilaista poliisia. Sen jälkeen Israel asensi paikalle metallinpaljastimet.

Israel sanoo, että metallinpaljastimien tarkoitus on estää uudet iskut. Palestiinalaiset pelkäävät, että Israel yrittää tiukentaa otettaan sekä muslimeille että juutalaisille uskonnollisesti tärkeästä paikasta. Alueen hallinnointi on aina ollut poliittisesti herkkä kysymys.

Kiista on aiheuttanut Israelissa ja palestiinalaisalueilla levottomuuksia, joissa on kuollut perjantain jälkeen kahdeksan ihmistä.

Asia on puhuttanut myös Jordaniassa, sillä se hallinnoi virallisesti muslimien pyhiä paikkoja Temppelivuorella. Jordanian viranomaiset ovat vaatineet metallinpaljastimien poistamista. Tuhannet ihmiset osoittivat perjantaina mieltään Jordaniassa uusia turvajärjestelyitä vastaan.

Lähteet: AP, Reuters, Yle

Lue lisää:

Taistelu Temppelivuoren herruudesta – Jerusalemilainen kukkula on uusimman väkivallankierteen keskiössä