1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Israel

Israelin ja Jordanian välit tulehtumassa Ammanin ampumavälikohtauksen takia

Jordania haluaa kuulustella israelilaista turvamiestä, mutta Israel on kieltänyt kuulustelun diplomaattiasemaan vedoten.

Jordanian turvallisuusjoukkoja Israelin lähetystön edustalla iskun jälkeen sunnuntai-iltana. Kuva: Ahmad Abdo / EPA

Israelin ja Jordanian välit ovat kiristymässä entisestään myöhään sunnuntai-iltana tapahtuneen ampumavälikohtauksen takia. Israelilaisten lehtien mukaan Jordania on estänyt pääkaupungissa Ammanissa sijaitsevan Israelin suurlähetystön henkilökunnan evakuoinnin Israeliin.

Lehtitiedot ovat ristiriitaisia. Joidenkin tietojen mukaan Jordanian kielto koskee koko Israelin lähetystön henkilökuntaa; toisten mukaan kielto käsittää vain ammuskeluun osallisen turvamiehen evakuoinnin.

Jordania haluaa kuulustella turvamiestä, mutta Israel on kieltänyt tämän.

Israelin ulkoministeriön mukaan turvamiehellä on Wienin yleissopimuksen mukainen diplomaattinen koskemattomuus. Tiedossa ei ole, onko turvamies lähetetty diplomaatti vai työskentelikö hän muunlaisella sopimuksella.

Lähetystön ampumavälikohtauksen jälkeen Israel kielsi mediaa uutisoimasta tapauksesta. Kielto purettiin yön aikana.

Mitä Israelin lähetystössä tapahtui?

Tiedot sunnuntai-illan ampumavälikohtauksesta Israelin lähetystössä Ammanissa ovat osittain epäselviä ja vahvistamattomia.

Ilmeisesti ammuskelu tapahtui lähetystön henkilökunnan käyttämässä asuinrakennuksessa. Kaksi jordanialaista muuttomiestä saapui rakennukseen vaihtamaan kalusteita, kun toinen miehistä hyökkäsi israelilaisen turvamiehen kimppuun ruuvimeisselillä.

Hyökkäjä ja asuinrakennuksen omistanut jordanialainen kuolivat turvamiehen luoteihin. Turvamies haavoittui hyökkäyksessä lievästi. Israelin ulkoministeriö on painottanut, että turvamies ampui vasta, kun hänen kimppuunsa oli hyökätty.

Israelin ja Jordanian hyinen rauha

Israel ja Jordania allekirjoittivat rauhansopimuksen vuonna 1994, mutta maiden välit ovat viileät. Sopimus on hyvin epäsuosittu Jordaniassa, jossa monet asukkaista ovat palestiinalaistaustaisia.

On epäselvää, olivatko Jerusalemin viime viikkojen jännitteet hyökkäyksen sytyke. Jordania on vastustanut voimakkaasti Israelin päätöstä lisätä metallinpaljastimia ja turvakameroita Jerusalemin Temppelivuorelle.

Rauhansopimuksen ehtojen mukaan Jordania hallinnoi muslimien pyhiä paikkoja Jerusalemissa.