1. yle.fi
  2. Uutiset

Leikkipuistot halutaan monipuolisemmiksi, mutta rakentaminen laahaa – "Vähien rahojen kanssa taiteilu haasteellista"

Leikkipuistoja ei ainakaan Oulussa saada kunnostettua sitä mukaa kuin on suunniteltu. Kuntaliitosta arvioidaan, että myös monessa muussa kaupungissa leikkipuistoista on säästetty. Leikkipuistoista toisaalta tehdään entistä monipuolisempia.

leikkipuistot
Tyttökeinuu seisoalleen leikkipuiston keinussa.
Kuntaliitosta arvellaan, että leikkipuistojen määrä vähenee, mutta niistä tehdään monipuolisempia.Wasim Khuzam / Yle

Leikkipuistot ovat aihe, josta kuntalaiset antavat mielellään palautetta. Esimerkiksi Oulussa sitä tulee eri kanavien kautta, kertoo kaupunginpuutarhuri Heikki Pulkkinen Oulun yhdyskunta- ja ympäristöpalveluista.

– Harvoin sieltä kiitosta tulee. Yleensä silloin voi olla tyytyväinen, kun ei tule palautetta.

Oululainen Anne-Mari Pirinen lähti pari vuotta sitten lastensa kanssa testaamaan eri puistoja. Hänen tavoitteenaan on käydä kaikissa kaupungin 152 puistossa ja arvioida ne kuvien kera. Tällä hetkellä kokemuksia on 105:stä.

Anne-Mari Pirinen ryhtyi kirjoittamaan myös leikkipuistoaiheista blogia (siirryt toiseen palveluun). Hän kyllästyi, koska verkkohaulla ”Oulun leikkipuistot” keskustelupalstoilta löytyi vain valittavia tekstejä puistojen huonoudesta ja siitä, ettei niitä ikinä remontoida.

– Olin jo siinä vaiheessa nähnyt, että ei se ihan pidä paikkaansa. Paljon on hyviä puistoja Oulussa, ja siitä se blogiajatuskin lähti, Anne-Mari Pirinen kertoo.

Lapsi keinuu leikkipuistossa seisoalleen.
Oulussa on yli 150 leikkipuistoa.Wasim Khuzam / Yle

Heikki Pulkkinen muistuttaa, että kuntalaisnäkökulma on tärkeää. Palautteissa tulee paljon asiallisia toiveita ja esiin tuodaan myös epäkohtia. Kaikkien toiveita ei voida kuitenkaan millään täyttää, sillä se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle.

– Vähien määrärahojen kanssa taiteilu on haasteellista. Paljon olisi ideoita ja tehtävää, kun olisi rahaa toteuttaa niitä, Pulkkinen harmittelee.

Remontteja pitäisi tehdä vuosittain

Kuntaliitto ei ole seurannut leikkipuistojen määrärahatilannetta valtakunnallisesti. Yhdyskuntatekniikan päällikkö Paavo Taipaleen tuntuma kuitenkin on, että puistojen määrä vähenee, mutta niiden laatu paranee. Taipaleen mukaan tästä saattaa myös syntyä vaikutelma, että puistoista säästetään.

Hän muistuttaa, että puistot monipuolistuvat, sillä niiden oheen on alkanut ilmestyä myös fyysistä kuntoa ylläpitäviä toimintapuistoja ikääntyneemmälle väestölle.

Työmiehiä ja työkoneita Oulun Hollihaan leikkipuistossa, jossa graffitimaalauksia ja taustalla kerrostalo.
Ouluun rakennetaan uusi Hollihaan puisto.Yle / Wasim Khuzam

Oulussa remontoidaan tänä vuonna viisi leikkikenttää ja rakennetaan kaksi uutta. Toinen niistä on Hollikaan keskusleikkipuisto. Oulun kaupunki on laatinut leikkipuistojen kehittämissuunnitelman (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan yli 150 puistosta noin kymmenen pitäisi remontoida vuosittain.

– Siinä aikataulussa ei ole ihan pysytty. Määrärahoja on vuosittain jonkin verran leikattu, kertoo kaupunginpuutarhuri Heikki Pulkkinen.

Lue seuraavaksi