Motelli-ravintola Käpylä on palanen elävää paikallishistoriaa – uusi yrittäjä tarttuu tiloihin vanhaa kunnioittaen

Käpylän uutena yrittäjänä aloittanut Teija-Liisa Paananen aikoo kuoria alkuperäisen liikeidean vuosikerrostumien alta. Myös vanha Unionin baari herää henkiin.

Motelli
Motelli-ravintola Käpylä ulkoa
Keminmaassa sijaitsevan Käpylän katolla on vanha valomainos, vaikka ulkokuorta onkin ajan saatossa uusittu. Kati Siponmaa / Yle

1968 perustettu Motelli-ravintola Käpylä on näihin päiviin asti ollut saman yrittäjäperheen omistuksessa. Vanhempiensa jalanjäljissä yrittäjänä jatkanut Sirkka Laine kertoo vanhemmillaan olleen aikoinaan unelma amerikkalaistyylisestä motelli-ravintolasta maantien varrella.

– Isä oli ollut Amerikassa ja nähnyt siellä näitä tienvarsimotelleja, joissa oli vilkkuvat vedenneidot ja donitsit katolla, Laine naurahtaa.

Ei donitsia eikä vedenneitoa, mutta suupuhalletut valokirjaimet tulivat Motelli-ravintola Käpylän katolle, kun se perustettiin Kemin ja Tornion välisen maantien varteen.

Maamerkiksi muodostunut valomainos saa uuden yrittäjän mukaan siellä edelleen pysyä. Yrittäjänä jo aloittanut Teija-Liisa Paananen aikoo uudistaa Käpylää vanhaa kunnioittaen.

– Haluan kuoria tänne 70-luvun esille ja yhtenäistää tilat niin, että kaikki olisi saman aikakauden tyyliä. Sirkka on säästänyt alkuperäistä tarpeistoa ja sitä on jo osittain entrattu esille. Ja se mitä uusin, koitan tehdä henkeen sopivasti, Paananen suunnittelee.

Paananen huumaantui Käpylän tunnelmasta heti, kun ensimmäistä kertaa astui sisään paikkaan, jonka kuuli etsivän uutta yrittäjää. Käpylä oli nimenä tullut tutuksi Keminmaassa kasvaneelle naiselle jo pikkutyttönä, kun omat vanhemmat puhuivat Käpylän tansseista.

Teija-Liisa Paananen
Teija-Liisa Paananen Kati Siponmaa / Yle

Sirkka Laine kertoo 1970- ja 80-luvuilla tansseja pidetyn neljäkin kertaa viikossa.

– Täällä kulki väkeä pitkin Kemijokivartta ja Tornionjokivartta. Vakituista väkeä kävi myös Ruotsin puolelta ja oli aikoja, jolloin kassassa oli enemmän kruunuja kuin markkoja, senioriyrittäjä sanoo.

Käpylän perustamisen aikaan Kemi-Tornio-alueella tehtiin isoja investointeja, jotka työllistivät työmiehiä esimerkiksi Tornion terästehtaan tai Taivalkosken voimalaitoksen rakentamisessa.

– Täällä oli toistakymmentä vuotta jatkuvasti varmaan tuhat komennusmiestä ja Torniossa sukkatehtaalla työskenteli puolestaan tuhatkunta naista ja kun he lähtivät iltaisin liikkeelle ja tansseihin, niin täällähän he kohtasivat.

Laine miettii jälkeenpäin, että ihmisillä oli ensimmäistä kertaa sotien jälkeen myös löysää rahaa.

Baaritiski
Kati Siponmaa / Yle

– Suomessa ravintolaelämä alkoi kunnolla silloin 70-luvun alussa. Vaikka ihmisiä oli lähtenyt Ruotsiin töihin, niin täällä riitti silti parinmuodostusiässä olevaa väkeä. Silloin ei vapaa-aikana juostu kuntosaleilla tai matkustettu monta kertaa vuodessa ulkomaille. Silloin kun oli vapaata ja vähän rahaa taskun pohjalla, lähdettiin tansseihin.

– 70-80-luvuilla täällä kulki kaikki tuon ajan huippuesiintyjät ja monipuolista ohjelmaa oli aina ajan henkeen liittyen. On täällä nähty muun muassa maailmanluokan striptease-esityskin, Laine muistaa.

Käpylän pitkäaikainen yrittäjä Sirkka Laine
Sirkka LaineKati Siponmaa / Yle

Huoltsikan baari herää eloon

Ravintolapuoli on Laineen jäljiltä hiljentynyt, sillä yrittäjä on vetäytynyt ansaituille eläkepäivilleen. Paananen puolestaan aloitti jo motellin pitäjänä muita lupia odotellessaan.

– Kiireet motellin kanssa pääsivät yllättämään aloittelijan, mutta hyvä niin. Se on vain positiivinen ongelma, että on saanut miettiä, kuinka asiat mahdollisimman tehokkaasti hoitaa.

Paananen aikoo edetä Käpylän kanssa harkiten. Yhdestä jo hellinneestä luvasta hän on erityisen mielissään.

– Tässä ravintolan yhteydessä on aikoinaan toiminut Unionin baari ja sellainen tähän on tarkoitus avata. Olen saanut jo luvan käyttää Unionin baari-nimeä, Paananen iloitsee.

Unionin baari
Baariin on jo tuotu pöydät ja tuolit. Seinäpinnat ovat saaneet uutta maalia pintaan.Kati Siponmaa / Yle

Paananen visioi tarjoilevansa baarissa lähellä tuotetuista aineksista tehtyä pikaruokaa ja toivoisi erityisesti paikallisten ihmisten ottavan paikan omakseen.

Baari saa sisustuksensa alkuperäisistä huoltamokalusteista, joihin kuuluvat esimerkiksi Eero Aarnion suunnittelemat oranssit tuolit ja myrkynvihreällä kannella olevat pöydät.

– Kalusteisiin täydellisesti sopivat, aidot 70-luvun verhot löytyivät enoni kaapista. Ajatuksena onkin tuoda tänne harkitusti vanhaa rekvisiittaa ja laittaa vanhoista ajoista kertovia valokuvia sienille.

Vanhoja termospulloja näytillä
Ravintolan varastoista löytyi melkoinen kokoelma suomalaisvalmisteisia termospulloja, jotka saavat jatkossa palvella koristeena.Kati Siponmaa / Yle