Kesätoimitusjohtajan kuukausipalkka oli 8 000 euroa – "Jokaisen tehtävä on yhtä arvokas"

Esimiehen ammatti ei enää kiinnosta nuoria entiseen tapaan. Siksi opiskelijoille ja vastavalmistuneille tarjotaan tilaisuuksia kokeilla siipiään ja katsella maisemia lyhytaikaisissa toimitusjohtajapesteissä.

johtaminen
Joshua Moorrees vietti kesän alussa kuukauden Adecco Finlandin toimitusjohtajana.
Berislav Jurišić / Yle

Joensuulainen Joshua Moorrees halusi liikemieheksi jo lapsena. Ensimmäinen oma bisnes hänellä oli esikouluikäisenä.

– Värjäsin kuulapyssyjen kuulia ja myin niitä erikoisvärisiä sitten kalliimmalla, Moorrees naureskelee.

Isänsä puolelta hollantilainen Moorrees läpäisi keväällä tiukan seulan ja pääsi kesätoimitusjohtajaksi henkilöstöpalveluyritys Adeccon Suomen yksikköön. Hakemuskirjeestä ja cv:sta käynnistynyt prosessi piti sisällään erilaisia haastatteluja, testejä ja arviointipäivän ennakkotehtävineen.

Moorrees sai poikkeukselliseen kesätyöhönsä paljon kannustusta.

– Ystävät onnittelivat ja puolitututkin kommentoivat erityisesti somessa, että siisti juttu. Vastaanotto oli oikein positiivinen, hän sanoo.

Kuukauden mittaisesta pestistä maksettiin palkkaa 8000 euroa. Kesätoimitusjohtajan tehtäviin kuului johtoryhmätyöskentelyä, asiakastapaamisia, markkinointia ja strategisten asioiden suunnittelua.

– Kahta samanlaista päivää ei ollut. Ehdin kuukauden aikana viettää vain kolme tai neljä päivää Helsingissä pääkonttorilla, Moorrees kertoo.

Kesätoimitusjohtajan kuukaudesta iso osa kului vierailuihin firman alueellisissa yksiköissä Oulua ja Kajaania myöten.

Pätkätöitä toimitusjohtajana?

Lyhytaikaista johtajuuskokemusta tarjoaa Suomessa myös esimerkiksi suorahakuyritys Odgers Berndtson. Sen ohjelmassa valintaprosessin läpäisseet yliopisto-opiskelijat pääsevät kokeilemaan toimitusjohtajuutta yhden päivän verran. Kohdeyrityksinä ovat olleet esimerkiksi Valio, Kone, Marimekko ja Fazer.

Aalto yliopiston kauppakorkeakoulun professorina ja liikkeenjohdon koulutusyksikkö Aalto EE:n toimitusjohtajana työskentelevän Pekka Mattilan mukaan opiskeleville tai vastavalmistuneille suunnatut ohjelmat ovat eräänlaista työelämään tutustumista.

– Päivän, viikon tai kuukaudenkin kestävät ohjelmat ovat yrityksille lähinnä pr-toimintaa, mutta erilaiset koulutettujen ihmisten harjoittelupaikat ja trainee-ohjelmat lisääntyvät muutenkin, Mattila toteaa.

Toisinaan yritykset järjestävät harjoitteluohjelmia myös yhdessä niin, että osallistujat viettävät vuoden aikana jaksoja useamman eri työnantajan palveluksessa.

Stereotypioita johtajuudesta

Erilaisille toimitusjohtajaohjelmille on tarvetta muutenkin kuin yritysbrändin kannalta. Korkealle tähtäävistä työntekijöistä uhkaa nimittäin olla pula.

– Aikaisemmin oletettiin aina, että ihminen on kiinnostunut menemään niin pitkälle kuin pääsee. Nuorten urahaaveet ovat kuitenkin muuttuneet aika paljon, ja siksi toimitusjohtajan tehtävääkin pitää nykyään jo vähän markkinoida, Mattila kertoo.

Johtotehtäviin liittyy Mattilan mukaan vanhanaikaisia ajatuksia: työn kuvitellaan olevan silkkaa sopimustekniikkaa ja riskienhallintaa. Hän muistuttaa, että toimenkuvassa painottuvat monenlaiset asiat yrityksen koosta ja toimialasta riippuen.

Mun tehtävä on palvella muita onnistumaan parhaalla mahdollisella tavalla heidän tehtävissään.

Joshua Moorrees

Adeccon kesätoimitusjohtajalla oli tehtävistä realistinen käsitys jo ennen pestin alkua.

– Olen nähnyt tätä maailmaa pöydän toiselta puolelta, ja kyllähän se arkista työntekoa on, oli titteli mikä tahansa. Aina ollaan palvelemassa toisiamme ja asiakkaita, joskus nimikkeessä on hieman enemmän vastuuta, mutta jokaisen tehtävä on yhtä arvokas, Moorrees sanoo.

Mattilan mukaan ihmisten johtamisen perusvaatimukset pysyvät aina samoina. Hyvä johtaja on ennustettava, oikeudenmukainen ja aito.

– Johtajan toiminnan täytyy olla ennakoitavaa, se tuo ihmisille uskallusta käyttää omaa harkintaansa. Täytyy pyrkiä oikeudenmukaisuuteen ja kohdata ihmiset omana itsenään vetämättä mitään roolia.

Moorreesin mielestä hyvä johtaja kasvattaa tulevaisuuden johtajia ja auttaa ihmisiä eteenpäin.

– Näen johtamisen palvelufunktiona. Mun tehtävä on palvella muita onnistumaan parhaalla mahdollisella tavalla heidän tehtävissään.

Sitä kesätoimitusjohtaja tahtoo jatkossakin tehdä.

– Tulevaisuudessa näkisin itseni mielelläni samanlaisella tittelillä kansainvälisessä pörssiyhtiössä. Ehkä sillä erotuksella, ettei etuliite ole enää se "kuukauden ajan", Moorrees hymyilee.