Suomalaisen opiskelijasatelliitin ensimmäinen kuva: Tältä näyttää rannikko 500 kilometrin korkeudesta

Aalto-1-satelliitin lähettämä kuva on ensimmäinen suomalaisesta satelliitista otettu kuva. Aalto1- ja Aalto-2-satelliitit saavat tänä vuonna seuraa Suomi 100 -satelliitista.

satelliitit
Aalto-yliopistossa kehitetyn Aalto-1-satelliitin avaruudesta lähettämä kuva.
Aalto-yliopistossa kehitetystä Aalto-1-satelliitista otetussa kuvassa näkyy Tanskan ja Norjan rannikkoa noin 500 kilometrin korkeudesta.Aalto-yliopisto, VTT ja Aalto-1-tiimi

Aalto-yliopistossa kehitetty Aalto-1-satelliitti on lähettänyt avaruudesta ensimmäisen kuvansa. Kuva on historian ensimmäinen suomalaisesta satelliitista otettu kuva.

Avaruudesta käsin otetussa kuvassa näkyy Tanskan ja Norjan rannikkoa. Kuva on napattu Norjan ylittävältä kiertoradalta noin 500 kilometrin korkeudesta. Kuvan otti VTT:n kehittämän spektrikameran apukamera.

Aalto-1-satelliitti tulee keräämään dataa ja kuvia useiden kuukausien tai kokonaisen vuoden ajan, kertoo satelliittiprojektia johtava professori Jaan Praaks Aalto-yliopiston tiedotteessa.

Satavuotiasta Suomea juhlitaan myös avaruudessa

Aalto-1-satelliitti laukaistiin Intiasta avaruuteen heinäkuussa. Satelliitti on ensimmäinen Suomessa suunniteltu ja rakennettu satelliitti.

Ensimmäisenä suomalaissatelliittina avaruuteen laukaistiin kuitenkin jo huhtikuussa toinen Aalto-yliopiston opiskelijoiden suunnittelema satelliitti, Aalto-2. Satelliitilta saatiin ensimmäinen signaali toukokuussa.

Vuoden mittaan kiertoradalla saattaa pyöriä useampikin suomalaissatelliitti. Satavuotiaan Suomen juhlinta viedään avaruuteen asti, kun loppuvuodesta Aalto-yliopiston Suomi 100 -satelliitti on tarkoitus laukaista kiertoradalleen.