1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomalaiset eivät enää kursaile käyttää älypuhelintaan EU-maissa – mobiilidatan käyttö on jopa kymmenkertaistunut

Hinnat romahtivat kesäkuussa, kun uusi EU-asetus tuli voimaan. Holtiton netinkäyttö lomalla voi silti yhä tuplata kännykkälaskun.

Mobiilidata
Käsi näppäilee kännykkää.
Matthew Horwood / AOP

Kesäkuussa suomalaisille älypuhelinten käyttäjille näyttää auenneen taivas matkoilla EU-maissa. Suurimmilta operaattoreilta saatujen ennakkotietojen mukaan mobiilidatan käyttö on ollut kesäkuussa jopa kymmenkertaista aiempaan verrattuna.

– Kun Suomen rajoilta lähdetään pois, niin mobiilidataa ei enää laiteta pois päältä, vaan sitä käytetään lähes samalla lailla kuin kotimaassa, DNA:n kuluttajaliiketoimintojen johtajan Pekka Väisänen kertoo.

Väisänen ei kerro täsmällisiä lukuja käytön kasvusta, mutta kertoo käytön moninkertaistuneen. Telialla mobiilidatan käytön kasvu on ollut vieläkin kovempaa.

– Jo kesäkuussa käyttömäärät ovat yli kymmenkertaistuneet ja käyttäjämäärät ovat olleet yli 35 prosenttia suuremmat kuin aiemmin, liiketoimintapäällikkö Petri Lindqvist sanoo.

Elisa arvioi, että lukuja analysoidaan tarkemmin muutaman kuukauden kuluttua.

– Ihmisten käyttötottumusten muuttuminen vie oman aikansa, ja pidemmän ajan yli nähdään sitten enemmän, liiketoimintajohtaja Matias Castrén sanoo.

Lisämaksut eivät poistuneetkaan kokonaan

EU-asetus leikkasi kesäkuun 15. päivän jälkeen suomalaisten operaattorien perimistä mobiilidatan ulkomaanhinnoista noin 90 prosenttia.

Asetuksen piti tehdä mobiilidatan käytöstä kaikissa EU-maissa samanhintaista kuin kotimaassa, eli poistaa verkkovierailumaksut täysin. Suomalaisoperaattorit ovat kuitenkin saaneet Viestintävirastolta vuoden pituisen poikkeusluvan periä pientä lisämaksua.

Poikkeuslupa perustuu siihen, että suomalaiset matkustavat kiivaammin muihin EU-maihin kuin muista EU-maista tullaan Suomeen. Näin suomalaiset käyttävät enemmän mobiilidataa ulkomaisissa verkoissa kuin toisinpäin, ja ulkomaiset operaattorit myös karhuavat suomalaisoperaattoreilta isompia tukkumaksuja suomalaisten verkkovierailuista kuin mitä rahaa liikkuu toiseen suuntaan.

EU-asetus sallii poikkeusluvan, jos operaattoreille koituu uudistuksesta selvää liiketoimintavahinkoa, ja Suomen-tapauksessa näin katsotaan käyneen. Poikkeusluvat ovat voimassa kesäkuuhun 2018, eli ensi vuoden kevään aikana asiaa tarkastellaan uudelleen.

Netin käyttö kuitenkin selvästi halvempaa

Älykännykän kohtuukäyttäjä selviää joka tapauksessa lyhyistä lomista korkeintaan muutaman euron tai jopa alle euron lisämaksuilla, jos käyttö on maltillista.

Tämä tarkoittaa sähköpostin, hakukoneiden, uutispalveluiden, sosiaalisen median ja karttasovellusten kohtuullista käyttöä. Pitkien videoiden, elokuvien tai musiikin runsas toisto mobiilidatan kautta on sen sijaan edelleen hintavaa ja voi jopa tuplata puhelinlaskun.

Keskivertosuomalainen käyttää mobiilidataa noin puoli gigatavua vuorokaudessa eli runsaat kolme gigatavua viikossa. Esimerkiksi DNA:n vanhoilla liittymillä yksi gigatavu datasiirtoa EU-maissa maksaa 5,70 euroa, joten jos käyttää kännykkäänsä viikon reissulla kuin kotona olisi, lisälasku nousee noin 20 euroon.

Tätä varten operaattorit tarjoavat EU-liittymiä, jotka tarjoavat tavallisimmin muutaman euron lisämaksua vastaan 10 gigatavua datasiirtoa kuukaudessa. Muutaman kerran vuodessa matkustaville ja maltilla nettiä käyttäville EU-liittymät ovat kesäkuun hintapudotuksen vuoksi kuitenkin yleensä turhia.

Lue seuraavaksi