"Mainio matkailumainos Suomelle" - Presidentin vierailun odotetaan lisäävän venäläisten matkailua

Suomen vienti Venäjälle ponnahti alkuvuonna selvään kasvuun ensimmäistä kertaa vuosiin. Presidentti Putinin vierailu voi olla piristysruiske matkailulle.

Venäjä
Vladimir Putin
Presidentti PutinAlexey Nikolsky / AFP / Lehtikuva

Suomen ja Venäjän kauppa on pitkästä aikaa varsin hyvällä mallilla. Suomalais-Venäläinen kauppakamari kuvailee kaupallisia suhteita rakentaviksi ja hyviksi, mutta kaikkeahan voi aina parantaa.

– Valtion päämiesten tapaaminen on aina hyväksi kaupalle ja kaupallisille suhteille. Se on tärkeä vierailu myös kotimaan matkailulle varsinkin, kun se tapahtuu alueella missä on kappale kauneita Suomea. Se on meille mainio matkailumainos, sanoo Suomalais-Venäläisen kauppakamarin toimitusjohtaja Jaana Rekolainen.

Venäläisturistien määrä Suomessa kääntyi viime syksynä pitkän ankeuden jälkeen jälleen nousuun. Nousun varaa silti on ja siihen Rekolainen uskoo tulevan vetoapua Venäjän presidentti Vladimir Putinin vierailusta. Putin saapuu Savonlinnaan päivän vierailulle torstaina.

Suomen vienti Venäjälle kasvanut alkuvuonna yli 20 prosenttia.

toimitusjohtaja Jaana Rekolainen, Suomalais-Venäläinen kauppakamari

Venäjän kauppaa tekeviä suomalaisyrityksiä ilahduttaa nyt myös se, että Suomen vienti Venäjälle on neljän vuoden supistumisen jälkeen kääntynyt alkuvuonna nousuun.

– Tammi-huhtikuussa Suomen vienti Venäjälle kasvoi yli 20 prosenttia, joten nyt ollaan mukavasti kasvu-uralla, Rekolainen kertoo.

Tilaukset ovat kasvaneet etenkin kone- ja laitetoimittajilla.

Voibuumi auttanut Valiota

Sen sijaan elintarviketeollisuudessa viennin hiljaiselo jatkuu, koska kesällä 2014 Venäjä asetti EU:n vastaisia vastapakotteita. Venäjä ilmoitti kesäkuussa jatkavansa vastapakotteita vielä ainakin ensi vuoden loppuun saakka.

Elintarvikkeisiin kohdistuneista vastapakotteista suuresti kärsinyt Valio katsoo kuitenkin jo sopeutuneensa tilanteeseen.

– Vastapakotteiden asettaminen 2014 oli kyllä kova isku meille. Venäjän liikevaihto romahti noin 400 miljoonan euron vauhdista lähelle nollaa. Laajensimme kuitenkin omaa tuotantoamme Venäjällä ja ryhdyimme etsimään uusia markkinoita muualta. Nyt olemme päässeet kasvuun kiinni, kertoo johtaja Mika Koskinen Valiosta.

Venäjän myynti meni pitkään huonosti, mutta kevään aikana on nähty piristymistä.

johtaja Mika Koskinen, Valio

Vetoapua Valiolle on tullut Venäjän taloustilanteen kohentumisesta ja uusien erikoistuotteiden kasvaneesta myynnistä maailmalla.

– Venäjän myynnissä meni pitkään huonosti, mutta kevään aikana on nähty selkeää piristymistä. Vähittäiskauppiaat kertovat myynnin ja keskiostosten määrän kasvaneen, Koskinen kertoo.

Valion tilannetta kohentaa nyt myös oikeaa voita ja kermaa suosiva ruuanlaittotrendi.

– Ranskassa croissant-valmistajat ovat jo peloissaan, että riittääkö loppuvuonna voita, Koskinen kertoo.

Valio on merkittävä voin viejä Ranskan aamiaispöydän peruseväisiin kuuluvien voisarvien leipureille, joten kuinka käy ?

– Tiukka tilanne. Kysyntää on paljon ja laajalla rintamalla, joten toivottavasti riittää ainakin niihin croissantteihin, Koskinen sanoo.

Suomen vienti kasvaa Venäjän talouskasvun imussa

Moni muukin yritys on joutunut viime vuosina siirtämään tuotantoaan Venäjälle tai etsimään uusia markkinoita Venäjän viennin romahdettua. Syynä eivät kuitenkaan ole olleet vastapakotteet kuten elintarviketeollisuudessa.

– Venäjän heikentynyt taloustilanne pudotti Suomen vientiä jo 2013 eli jo ennen pakotteita. Toki vastapakotteet on entisestään vaikeuttaneet tilannetta, mutta kokonaisuudessan Venäjän talouden tilanne ja ruplan kurssi ovat merkittävämpiä, Rekolainen sanoo.

Mitään hurjaa kasvia Venäjän vientiin ei ole kuitenkaan vielä odotettavissa. Venäjän talouskasvun (siirryt toiseen palveluun) on ennustettu olevan tänä vuonna noin puolentoista prosentin luokkaa ja pysyvän jatkossakin hitaan kasvun uralla. Mutta parempi sekin kuin ei mitään.