Kapista kärsivää supikoiraa etsitään Lahdessa – Koiranomistajat huolissaan tartuntavaarasta: "Kaikki ovat vähän varuillaan"

Supikoira on liikkunut Launeen kaupunginosassa kesän ajan. Sairaalla yksilöllä ei ole pentuja mukanaan, joten sen lopettaminen on riistanhoityhdistyksen mukaan mahdollista.

supikoira
kapinen supikoira
Minna Malander kuvasi supikoiran 13. heinäkuuta, kun eläin tuli Launeella ikkunan taakse haistelemaan. Minna Malander

Lahdessa Launeen kaupunginosassa liikkuu kapinen supikoira. Supikoirasta on useita havaintoja, ja sosiaalisessa mediassa kapinen eläin on herättänyt paljon keskustelua. Kapi on syyhypunkin aiheuttama ihosairaus.

Launeella asuva Heidi Kykkänen näki supikoiran sunnuntaina useampaan otteeseen. Ilmeisesti supikoira on liikkunut alueella jo jonkin aikaa, sanoo Kykkänen.

– Se tuli meidän pihaamme, tai ainakin yritti tulla. Minulla on kahdeksanviikkoiset koiranpennut, ja säikähdin ihan todella. En ensin tunnistanut sitä supikoiraksi, koska se näyttää tosi pahalta. En tiedä, yrittikö se pihaan ruuan toivossa, mutta emä ajoi sen pusikkoon. Onneksi supikoira lähti karkuun aidan taakse.

Jos supikoiran näkee omalla pihallaan, tulisi soittaa välittömästi paikalliseen riistanhoitoyhdistykseen, sanoo Lahden seudun riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Lasse Perttola.

– Yhdistyksessä laitetaan tieto eteenpäin tai tullaan paikalle. Jos se tulee käymään pihassa ja jää vaikkapa makoilemaan jonkin puskan alle, silloin kannattaa soittaa saman tien.

Supikoiranaaraat, joilla on pentue, on rauhoitettu tämän kuun loppuun saakka. Koska sairaalla yksilöllä ei ole pentuja mukanaan, voi lopettaminen Perttolan mukaan olla mahdollista jo nyt.

– Kyseessä on hyvin sairas yksilö, tartunnan saanut supikoira. Eipä sillä paljon hoitomahdollisuuksia ole.

Riistanhoitoyhdistys: Ei kannattaisi mennä paniikkiin

Heidi Kykkäsen mukaan Launeella useasti nähty supikoira on sairaan näköinen.

– Se on täysin kalju, sillä on hännässä vain muutama karva.

Kykkänen soitti hätäkeskukseen havaittuaan supikoiran, ja poliisi saapui paikalle etsimään eläintä. Kapi voi tarttua esimerkiksi metsälenkiltä myös kotikoiraan, ja jopa ihmiseen.

– Näin muutamia koiranomistajia tältä alueelta, ja kaikki ovat vähän varuillaan. Kyllähän se herättää ajatuksia, että apua, tarttuuko tämä koiriin ja kuinka helposti.

Riistanhoitoyhdistyksen entinen toiminnanohjaaja Matti Sundelin sanoo, ettei Launeella kannattaisi kuitenkaan mennä paniikkiin.

Sundelinin mukaan kaupungin supikoirakantaa pohditaan vielä syksymmällä.

– Meillä on Lahden kaupungin ja ympäristökeskuksen kanssa elokuussa palaveri, sitten laitetaan loukkuja. Supi on meillä nyt uusi riesa. Sitä ei saada pois, sen voi sanoa, mutta kantaa voidaan vähentää ja saada kuriin. Mutta kokonaan sitä ei saada pois.

Lue myös: Luonnoneläinten kapi voi tarttua metsälenkiltä myös kotikoiraan – lue eläinlääkärin vinkit kapin häätämiseen

Tarkennettu 24.7. klo 15:42: Heinäkuussa rauhoitettu on vain supikoiranaaraat, joilla on pentuja.