Mikä niissä oikein ärsyttää? – Ihmiset rikkovat maastoon pystytettyjä hyönteispyydyksiä

Ilkivallan tekijät häiritsevät hyönteistutkijoiden tutkimuksia niityillä. Rikottujen pyydysten mukana menetetään myös pyydykseen jääneet hyönteiset.

hyönteiset
Rikottu hyönteispyydys.
Etelä-Karjalan allergia- ja ympäristöinsituutti

Rusetille väännettyjä kehikkoja, revittyjä verkkoja, seulaksi ammuttuja keltavateja. Maastoon pystytetyt hyönteispyydykset joutuvat usein ilkivallan kohteiksi.

Etelä-Karjalan allergia- ja ympäristöinstituutin johtaja Kimmo Saarinen ihmettelee, miksi ihmiset rikkovat hyönteisille tarkoitettuja pyydyksiä. Viimeksi ohikulkijat ovat hajottaneet suurimman osan Lauritsalan Hovinpellolle pystytetyistä pyydyksistä.

Yksittäisiä havaintoja vahvistetaan pyydysten avulla

Hovinpellon niitty on maakunnallisesti arvokas perinneympäristö, jossa on tehty havaintoja harvinaisista kovakuoriaisista ja perhosista.

– Pyydysten avulla yksittäisille löydöille hankitaan ajallista ja määrällistä kattavuutta, kertoo Saarinen.

Malaise-mallinen hyönteispyydys.
Malaise-pyydys on kooltaan noin metrin kanttiinsa. Sillä otetaan kiinni lentäviä hyönteisiä.Etelä-Karjalan allergia- ja ympäristöinstituutti

– Pyydykset eivät ole kalliita, mutta näytteet olisivat tärkeitä, ja niitä olisi saatava riittävästi tilanteiden kartoittamiseksi, kertoo Saarinen.

Hän muistuttaa, että hyönteispyydykset ovat tutkimusvälineitä.

– Suurin murhe on tietenkin se, että rikottujen pyydysten mukana näytteet eli hyönteisetkin menetetään, hän sanoo.

Yleisimmät maastoon pystytettävät hyönteispyydykset ovat verkkokankaasta tehtyjä telttamaisia rakennelmia tai keltaisia vateja, joiden keskellä on keräin.

Hyönteispyydys Luumäen Kotkaniemessä.
Keltavadiksi nimetty hyönteispyydys hiekkakuopalla Luumäellä.Etelä-Karjalan allergia- ja ympäristöinstituutti

Lauritsalassa verkko-telttojen avulla sekä pyydystetään hyönteisiä että hankitaan tietoa päätöksenteon tueksi.

Tutkimuskohteena oleva niitty rajoittuu Karjalan rataan, jolle suunnitellaan kaksoisraidetta. Sitä ennen halutaan tietää, onko harvinaisten hyönteislajien tulevaisuus myös uhattuna.