1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Niillas Holmberg julkaisee protestilaulun uutta Tenon sopimusta vastaan

Tämä laulu kehottaa itsemääräämiseen, taiteilija kertoo. Holmbergin uusi kappale löytyy jo internetistä ja esimerkiksi tiistaina sen pääsee kuulemaan livenä Ellos Deatnu -tukikonsertissa Utsjoella.

musiikki
Niillas Holmberg
Saamelainen taiteilija Niillas Holmberg on tehnyt protestilauluja ennenkin.Yle

Saamelainen taiteilija Niillas Holmberg julkaisee uuden, ajankohtaisen kappaleen Tenojoesta.

Pohjoissaamenkielisessä Ellos Deatnu -nimisessä kappaleessa esiintyy myös saamelainen joikaaja Sara Marielle Gaup Beaska. Sekä Holmberg että Gaup Beaska kuuluvat saamelaiseen, valtioiden rajat ylittävään Ellos Deatnu -kansanliikkeeseen, joka vastustaa Tenon uutta kalastussopimusta.

Holmberg kertoo aloittaneensa kappaleen kirjoittamisen välittömästi sen jälkeen, kun uusi Tenon sopimus äänestettiin läpi Norjan suurkäräjissä.

– Tenon sopimus on vaarallinen asia kansamme selviytymisen kannalta. Toivon, että tällä laululla olisi voimauttava vaikutus, niin kuin taiteella joskus on tapana.

– Päätavoitteenani on kannustaa saamelaisia yhteistoimiin Tenon vesistöalueella, niin ylä- kuin alajuoksullakin. Kun kyse on tulevien sukupolviemme hyvinvoinnista, ei mikään ole niin tärkeää kuin kokoontuminen ja yhteen hiileen puhaltaminen. Tämä laulu kehottaa itsemääräämiseen, Holmberg kertoo.

Niillas Holmberg kuvailee Ellos Deatnua folk-kappaleeksi, johon on sekoitettu elektronisia elementtejä. Kappaleen on tuottanut Stefan Kvarnström, joka soittaa yhdessä Holmbergin kanssa myös YLVA-yhtyeessä.

Holmberg on tehnyt protestilauluja ennenkin. Neljä vuotta sitten hän nauhoitti yhdessä Ánne Mággá Wigeliuksen ja Roope Mäenpään kanssa Gállok-nimisen kappaleen, joka oli osa Ruotsin Jokkmokin kaivoshanketta vastustavaa liikettä.

Kappale on samalla kutsu tiistaiseen tukikonserttiin

Holmbergin uusi kappale löytyy jo Youtubesta (siirryt toiseen palveluun) ja tiistaina sen pääsee kuulemaan livenä Ellos Deatnu -tukikonsertissa Utsjoella.

– Tämä on samalla kutsu meidän konserttiimme. Uskon, että ilta pysyy ihmisten mielissä pitkään ja jää osaksi meidän historiaamme. Toivotan kaikki tervetulleeksi, myös Tenon vesistön ulkopuolelta, Holmberg lopettaa.

Ellos Deatnu -tukikonsertti järjestetään Utsjoen Onnelantörmällä tiistaina 25.7. klo 17.00. Konsertissa esiintyy Paleface sekä liuta saamelaisia artisteja: Ánde Somby, Ammon Johnskareng, Duttá Pier Ándde Juhán, Ánnámáret, Sara Marielle Gaup Beaska, Ulla Pirttijärvi, Niillas Holmberg, Niko Valkeapää, Ravggon, Marry Somby, Wimme, Ailu Valle ja Amoc.

Uutiseen lisätty 24.7.2017 klo. 17.25 että uusi kappale löytyy jo internetistä.

Lue seuraavaksi