1. yle.fi
  2. Uutiset

Kauppiaat lahjoittavat entistä enemmän ylijäämäruokaa: "Tiedän ihmisiä, jotka syövät muutaman kerran viikossa lämpimän aterian"

Diakoni näkee työssään, kuinka hyvinvointi ei yllä jokaiseen. Hän sanoo olosuhteiden ja lähtökohtien vaikuttavan ihmisten tilanteisiin valtavasti.

hyväntekeväisyys
Leipää laatikoisssa.
Toni Pitkänen / Yle

Kun rahaa ei ole enää edes ruokaan, kääntyvät ihmiset Timo Heikan tapaisen ihmisen puoleen. Hän on diakoni Hämeenlinna-Vanajan seurakunnassa.

Hämeenlinnan seudun ruoka- ja talousavun verkoston puheenjohtaja näkee joistakin ihmisistä vaikean tilanteen heti.

– Jos ruoka-apua ei tule, viikon aikana ei syödä kuin pari kolme kertaa. Tiedän ihmisiä, jotka syövät muutaman kerran viikossa lämpimän aterian. Jokainen voi miettiä, miltä tuntuu, kun koko ajan vatsassa kurnii nälkä.

Hämeenlinnan seudulla ruokaa jaetaan yhteistyönä kahdentoista eri toimijan voimin. Ruokaa haetaan eri yhteistyökumppaneilta, kuten kaupoilta, kuutena päivänä viikossa.

– Kolmen vuoden aikana ruoka-avun tarve on kasvanut koko ajan. Toivoisin sen taittuvan, mutta en uskalla ennustaa, koska sellainen ihme tapahtuu, sanoo Heikka.

Tonnin toimeentulo ei riitä

Taantuman jälkeen talous alkaa osoittaa jälleen elpymisen merkkejä. Yritykset hakevat uutta kasvua ja työttömyyskäyrää saadaan painettua alas. Orastava nousukausi ei kuitenkaan kosketa kaikkia.

Diakoni Timo Heikka toivoo, että ruoka-avusta tulisi joskus vielä tarpeetonta. Hän kuitenkin sanoo, ettei tilanne näytä lupaavalta. Kelan yskintä toimeentulohakemusten käsittelyssä näkyi myös Hämeenlinnassa avuntarvitsijoiden lisääntymisenä. Työttömyys painaa edelleen monia perheitä.

– Vaikka periaatteessa nousukausi on alkanut, on yhteiskunnassa edelleen pienituloisia ihmisiä. Alle tuhannella eurolla pitää maksaa kaikki, mitä siitä jää käteen? Ei se onnistu.

Heikka sanoo, ettei ruoka-apua hakevia ihmisiä voi lokeroida tai niputtaa yhteen. Syyn etsiminen ihmisestä itsestään ei kannata.

Osattomuus on yksilöllistä, eikä se aina suinkaan johdu ihmisestä itsestään. Olosuhteet ja lähtökohdat vaikuttavat valtavasti.

Timo Heikka

– Meillä on hyvinvoinnista huolimatta osattomia. Kaikki tarinat eivät ole lokeroitavissa johonkin lokeroon. Osattomuus on yksilöllistä, eikä se aina suinkaan johdu ihmisestä itsestään. Olosuhteet ja lähtökohdat vaikuttavat valtavasti, sanoo Timo Heikka.

Hämeenlinnan seudulla ruoka-avun tarve kasvaa jatkuvasti. Tarkkoja määriä ei ole tiedossa. Apua hakevat niin yksin asuvat ihmiset kuin monen hengen perheetkin. Loma-aikana lasten elämästä häviää kouluruokailun myötä yksi lämmin ateria.

Viikoittain ruoka-apua saa varovaisestikin arvioiden keskimäärin toistatuhatta ihmistä.

Timo Heikka

– Viikoittain ruoka-apua saa varovaisestikin arvioiden keskimäärin toistatuhatta ihmistä. Pienet eläkkeet ja tulot, työttömyys, sairaudet eivät riitä laskujen jälkeen enää ruokaan.

Lahjoitettava ruoka tulee tarpeeseen

Yleisimmin lahjoitetaan hedelmiä ja vihanneksia, leipää, maitotaloustuotteita sekä teollisia elintarvikkeita kuten valmisruokaa. Lahjoittavien tahojen tärkeä tehtävä on pitää huolta ruuan kelpoisuudesta jakoon saakka. Kylmäketju ei saa katketa.

Lahjoitettavaa ruokaa tulee ruoka-apuun monesta eri kanavasta. Kauppojen ylijäämäruuan lisäksi on esimerkiksi EU-ruoka ja kouluilta kerättävä ruoka. Kaikki tulee tarpeeseen.

Diakoni Timo Heikka sanoo, että ylijäämälahjoitusten määrä on kasvanut yhtä matkaa lahjoituksia antavien kauppojen kanssa.

Koen, että kauppiailla on aidosti halu auttaa ja lahjoittaa ruokaa vähäosaisille.

Timo Heikka

Koko maassa ruokaa hyväntekeväisyyteen lahjoittavien S-ruokakauppojen määrä on kaksinkertaistunut reilun kahden vuoden aikana. Lähes 700 S-ryhmän markettia lahjoittaa ruokaa noin 400 yhteistyökumppanille.

Myös Keskon kauppiaiden lahjoittama ruokamäärä on kasvanut selvästi: viime vuonna ruokaa lahjoitettiin koko maassa noin 8 000 tonnia. Ketjun ruokahävikistä noin 40 prosenttia lahjoitetaan syömäkelpoisena eteenpäin.

Yhtenä syynä ruokalahjoitusten kasvuun on Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran päivitetty ohjeistus kolme vuotta sitten.

Hämeenlinnan seudulla yhteistyö kauppojen ja hyväntekeväisyystoimijoiden välillä toimii hyvin. Esimerkiksi Osuuskauppa Hämeenmaalla on Hämeessä lähes kolmekymmentä lahjoituskumppania. Diakoni Timo Heikka sanoo, että taustalla on myös toinen syy.

– Koen, että kauppiailla on aidosti halu auttaa ja lahjoittaa ruokaa vähäosaisille. Parempi nälkäisten suussa kuin roskaämpärissä.

Lue seuraavaksi