Kilpilahden voimalaitoksella Porvoossa tutkitaan 50 ihmisen altistumista vaaralliselle bentseenille: "Reagointiraja erittäin matala"

Kilpilahden Voimalaitoksella Porvoossa tutkitaan 50 ihmisen altistumista bentseenille kesäkuun lopussa. Toimitusjohtajan mukaan syytä huoleen ei ole.

Työturvallisuus ja -terveys
yleiskuva Kilpilahden voimalaitoksesta
Arkistokuva Kilpilahden voimalaitoksesta idän suunnasta. Uusia rakennuksia tehty tämän kuvan jälkeen. Kilpilahden Voimalaitos Oy

Kilpilahden Voimalaitoksella Porvoossa tutkitaan 50 ihmisen altistumista bentseenille 29. kesäkuuta. Bentseeni on haitallinen aine, jonka on todettu aiheuttavan syöpää.

Kesäkuun lopulla oli tilanne, jolloin hengitysilmasta havaittiin hiilivetyä, jossa oli bentseeniä yli haitalliseksi tunnetun pitoisuusrajan.

Voimalaitoksen toimitusjohtajan Kari Kolsin mukaan viemäriverkostoon meni hiilivetyä, jossa sitä höyrystyi ulkoilmaan.

Ihmiset otettiin tuolloin alueelta pois reiluksi kahdeksi tunniksi.

– Reagointiraja on erittäin matala. Kun mittaustulokset tulivat, alue tyhjennettiin kahdeksi tunniksi, Kari Kolsi kertoo.

Haitalliseksi tunnettu pitoisuus -raja bentseenille on 1 ppm (miljoonasosaa) kahdeksan tunnin altistumisajalle, mutta nyt sitä havaittiin 1,4 ppm. Alueella työskennelleiltä otettiin varmuuden vuoksi virtsanäyte, jotta tilanne saatiin rauhoitettua ja suljettua pienetkin altistumat pois, Kolsi sanoo.

Kolsin mukaan myös tupakansavussa on ollut bentseeniä.

Vastaavia tilanteita on havaittu muutaman kerran. Kilpilahden alueella on menettelytavat tilanteille, joissa havaitaan kohonneita hiilivetypitoisuuksia.

Viralliset tulokset altistumisesta saadaan elokuussa, mutta tällä hetkellä ei epäillä vakavampaa.

– Alueella tehdään jatkuvasti mittauksia työilmasta. On eri asia, jos kahdeksan tuntia olisi oltu, mutta tässä tapauksessa altistumismahdollisuus kesti vain hetken.