Tutkija: Hillan pölytys onnistui erinomaisesti

Hyönteistutkijan mukaan pölyttäjiä kuten kukkakärpäsiä oli hyvin hillan kukkiessa runsaasti ainakin Etelä- ja Itä-Lapissa. Lapin räkkä eli hyönteisten joukkoesiintyminen on ollut melko vaisu. Paarmat ovat jahdanneet poroja lämpiminä päivinä.

luonto
Amanuenssi Jukka Salmela Lapin Maakuntamuseosta koepyydysti hyönteisiä Rovaniemellä Kirkkolammen rannalta 20.7.2017
Amanuenssi Jukka Salmela Lapin Maakuntamuseosta koepyydysti hyönteisiä Rovaniemellä Kirkkolammen rannalta 20.7.2017.Uula Kuvaja / Yle

Kävimme viime torstaina (20.7.) hyönteisten pyynnissä tutkija Jukka Salmelan kanssa aivan Rovaniemen keskustan lähellä Kirkkolammen rannassa.

Salmela pyydysti haavilla hyönteisiä lammen rantapuskista. Vierestä näytti että lennossa on vain mesiangervon kimpussa pörrääviä kimalaisia. Lapin Maakuntamuseon amanuenssina työskentelevän Salmelan haaviin jää kuitenkin kymmeniä hyönteislajeja.

Kukkakärpänen Rovaniemen Kirkkolammen puistosta 20.7.2017
Kukkakärpänen Rovaniemen Kirkkolammen puistosta 20.7.2017Uula Kuvaja / Yle

– Tuossa on kukkakärpänen, joka yrittää lähteä karkuun tästä, Nämä ovat erittäin tärkeitä hillan pölyttäjiä. Vaikka on ollut kylmää kesää, sateistakin keliä niin kukkakärpäsiä ja sukaskärpäsiä on näkynyt tosi paljon hillan kukilla. Näkemykseni täältä Etelä-Lapista ja Itä-Lapista on, että hillan pölytys onnistui erinomaisen hyvin.

Eri puolilta Lappia on viikonvaihteessa kantautunut hajanaista tietoa paikoin runsaalta näyttävästä hillasadosta. Mitään ehdottoman varmaa ja kattavaa on kuitenkin mahdotonta sanoa niin hillasta kuin räkästäkään.

Hyönteisnäyte säilötään pirtuun tarkempia tutkimuksia varten. Rovaniemi 20.7.2017.
Hyönteisnäyte säilötään pirtuun tarkempia tutkimuksia varten. Rovaniemi 20.7.2017.Uula Kuvaja / Yle

Myös hyönteiskesän jatkon ennustaminen on hankalaa, mutta jotain sentään voidaan sanoa tähänastisesta kesästä. Tutkijan mukaan kylmän ja hitaan kesäntulon poikkeuspiirre on ollut monen hyönteislajin elon ajoittuminen samaan ajankohtaan.

– Paarmoja näkyi hellepäivinä aika paljon tässä ja niitä oli hellepäivinä useita lajeja yhtä aikaa lennossa. Niiden lento ajoittui nyt samaan aikaan ja sen näki poroista koska ne olivat aika hermona tuolla tiellä. Hyttysiä, joista täällä Lapissa puhutaan sääskinä, on ollut aika vähäisiä määriä.

Eliöitä Rovaniemen Kirkkolammesta 20.7.2017
Hyönteisiä ja muita eliöitä Rovaniemen Kirkkolammesta 20.7.2017. Suurin kuuluu sukeltajiin. Uula Kuvaja / Yle

Salmelan mukaan hyttyset ilmaantuivat tänä kesänä tavallista myöhemmin ja määrien paikalliset vaihtelut ovat suuria. Mäkäräisiä on saattanut olla paikoin runsaasti.

Pieni hyönteisjahtimme Rovaniemen kaupunkiluonnossa toi saaliiksi kymmeniä hyönteis- ja muita eliölajeja myös lammen vedestä. Tutkijan mukaan Kirkkolammen ja puiston perusteellinen tutkimus osoittaisi, että täällä elää satoja hyönteislajeja tärkeänä osana ekosysteemiä.