1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vesiliikenne

Rajavartiolaitos veneilijöille ydinsukellusveneen kohtaamisesta: Uteliaisuus ei saisi saada liikaa valtaa

Meripelastusasiantuntija Petteri Leppäsen mukaan jokainen sotilasalus on varautunut siihen, että heitä voidaan lähestyä myös muulla uhalla kuin toisella sota-aluksella.

Kuva: Sarah Christine Noergaard / AFP

Maailman suurin ydinsukellusvene Dimitri Donskoi on saapunut Suomen edustalle kansainvälisille vesille, kertoi Puolustuvoimien pääesikunnan viestintä aiemmin Ylelle.

Rajavartiolaitoksen meripelastusasiantuntijan Petteri Leppäsen mukaan samoilla alueilla liikkuvien veneilijöiden uteliaisuus ydinsukellusvenettä kohtaan ei saisi saada liikaa valtaa. Leppänen pitää sopivana parin kilometrin välimatkaa.

– Voin kuvitella, että moni haluaa mennä lähellä katsomaan ja kuvaamaan, mutta oikea ratkaisu on kuitenkin pysyä riittävän etäällä siitä ja jatkaa matkaansa siihen suuntaan, johon oli menossa, Leppänen sanoo.

Leppäsen mukaan yksi syy riittävän etäisyyden säilyttämiseksi sukellusveneeseen on se, että jokainen sotilasalus on varautunut siihen, että sitä voidaan lähestyä myös muulla uhalla kuin toisella sota-aluksella.

– Ettei vaan tule tulkintaa, että jokin vene lähestyy vihamielisesti, vaikka Itämerellä tilanne onkin hyvin rauhallinen. Kuitenkin ympäri maailmaa käytetään pienveneitä isoja sota-aluksia vastaan pomminräjäytyksissä, Leppänen huomattaa.

Leppänen neuvoo veneilijöitä välttämään myös turhaa poukkoilevaa ajoa, sillä se voi aiheuttaa ongelmia sukellusveneelle ja muille Suomenlahdella liikkuville aluksille.

– Riippuen aina meriteiden säännöistä lähtökohtaisesti vasemmalta tuleva väistää. Jos ollaan ahtaissa kulkuväylissä, niin pienalus väistää aina isompaa alusta, Leppänen muistuttaa.