Sarvikuonojen salametsästyksen kasvu on pysähtynyt Etelä-Afrikassa

– Antaa syyn varovaiseen optimismiin, sanoo maan ympäristöministeri Edna Molewa.

salametsästys
Sarvikuonon kuono sarvineen.
Sarvikuonon sarvien kauppa on kielletty kansainvälisillä sopimuksilla. Kuvan sarvikuono elää Schwerinin eläintarhassa Saksassa.Jens Buettner / EPA

Sarvikuonoja on tänä vuonna kaadettu Etelä-Afrikassa aavistuksen verran vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Salametsästäjät surmasivat tammi- ja kesäkuun välillä 529 sarvikuonoa, mikä on 13 vähemmän kuin viime vuonna.

– Laskevat numerot eivät tarkoita, että voisimme julistaa voiton. Joka tapauksessa laskeva trendi on nyt syntymässä, mikä antaa syyn varovaiseen optimismiin, sanoo Etelä-Afrikan ympäristöministeri Edna Molewa uutistoimisto Reutersille.

Sarvikuonojen salametsästys on kasvanut rajusti viimeisen kymmenen vuoden aikana Etelä-Afrikassa, jossa elää noin 80 prosenttia maailman sarvikuonoista. Vuonna 2008 kaadettiin 83 sarvikuonoa, kun vuonna 2014 vastaava luku oli 1 215.

Sarvikauppa halutaan laillistaa

Etelä-Afrikka on taistellut salametsästystä vastaan koventamalla tuomioita ja lisäämällä metsänvartijoiden määrää. Taktiikka on toiminut alueellisesti. Maan koillisosassa sijaitsevassa Krugerin luonnonpuistossa salametsästäjät ovat tänä vuonna kaaataneet reilut sata sarvikuonoa vähemmän kuin viime vuonna. Muilla alueilla salametsästyksen määrä on kuitenkin kasvanut.

Etelä-Afrikassa kaavaillaan parhaillaan lakia, joka sallisi sarvikuonojen sarvilla käytävän kaupan maan sisällä. Sarvien vieminen ulkomaille olisi edelleen pääosin kiellettyä, mutta maan sisällä sarvia voitaisiin myydä tiettyjen ehtojen täyttyessä.

Sarvikuonojen kasvattajien mukaan uusi laki vähentäisi toteutuessaan salametsästystä. Lakia vastustavien järjestöjen mukaan lailliset sarvimarkkinat ainoastaan kannustaisivat salametsästäjiä kaatamaan lisää sarvikuonoja.

Sarvikuonojen sarville on kova kysyntä etenkin Aasiassa, jossa niiden uskotaan tuovan onnea ja parantavan sairauksia. Sarvikauppa on kielletty kansainvälisillä sopimuksilla.

Lähteet: AP, Reuters