1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turun yliopisto

Turun yliopistossa rakennettu monitori havainnoi avaruussäteilyä – ensimmäinen kuva suomalaissatelliitista

Aalto-1-satelliitin lähettämä kuva todistaa, että Turussa rakennettu RADMON-säteilymonitori mittaa säteilyä kiertoradalla, kertoo Turun yliopisto.

Aalto-yliopistossa kehitetystä Aalto-1-satelliitista otetussa kuvassa näkyy Tanskan ja Norjan rannikkoa noin 500 kilometrin korkeudesta. Kuva: Aalto-yliopisto, VTT ja Aalto-1-tiimi

Aalto-yliopistossa kehitetty Aalto-1-satelliitti on lähettänyt avaruudesta ensimmäisen kuvansa.  Satelliitti rakennettiin Aalto-yliopiston sekä Turun ja Helsingin yliopistojen opiskelijatyönä. Satelliitti laukaistiin Intiasta avaruuteen juhannusaattona.

Turun yliopiston mukaan (siirryt toiseen palveluun) Aalto-1:llä on kolme eri hyötykuormaa, yksi niistä on turkulaisten ja helsinkiläisten RADMON-säteilymonitori. Sen neljästä päämoduulista kolme tehtiin Turun yliopistossa, yksi Helsingin yliopistossa. Monitorin tehtävänä on havaita avaruuden vaarallista ja haitallista hiukkassäteilyä.

– RADMON on muiden alijärjestelmien lailla testattu, ja kaikki vaikuttaisi olevan hyvin, avaruusfysiikan professori Rami Vainio Turun yliopistosta kertoo.

– Vielä emme ole saaneet alas RADMONista kalibroitua dataa, joten sen suorituskyky on hieman epäselvä, mutta opiskelijatiimimme jäsen Arttu Punkkinen on onnistunut jo laatimaan tietojen pohjalta kuvan Etelä-Atlantin anomalian ylityksestä. Kuva riittää toteamaan sen, että RADMON mittaa säteilyvuota kiertoradalla.

Kyseessä on historian ensimmäinen suomalaisesta satelliitista otettu kuva. Siinä näkyy Tanskan ja Norjan rannikkoa.