Thaimaalainen mustikanpoimija tienaa 5–7 e/h, ukrainalainen mansikanpoimija tuplasti

Thaimaalaiset mustikanpoimijat ovat nykyisin yrittäjiä. Jos he olisivat marjayritysten palkkalistoilla, se tuhoaisi firmojen mukaan koko bisneksen.

marjanpoiminta
Harkovasta Ukrainasta kotoisin oleva Anna Korniets kerää mansikoita Mattilan luomutilalla Nurmijärvellä. Hän kehuu olosuhteita erinomaisiksi.
Harkovasta Ukrainasta kotoisin oleva Anna Korniets kerää mansikoita Mattilan luomutilalla Nurmijärvellä. Hän kehuu olosuhteita erinomaisiksi.Tuomo Björksten/Yle

NURMIJÄRVI. Mitä eroa on mansikalla ja mustikalla? Vastaus: kerääjän tuntipalkka, joka on mansikassa lähes kaksinkertainen mustikkaan verrattuna.

Suomalaiset metsämarjayritykset ryhtyivät tuomaan thaimaalaisia marjanpoimijoita Suomeen vuonna 2005. Idea saatiin Ruotsista. Siitä lähtien mustikkaa, lakkaa ja puolukkaa poimivia on kohdeltu yrittäjinä, jotka maksavat kaikki omat kulunsa ja joiden palkka riippuu siitä, kuinka hyvä sato on ja jaksavatko kerääjät tehdä rivakasti töitä.

Yle laski useista lähteistä keräämiensä tietojen pohjalta, että thaimaalaiset mustikanpoimijat tienaavat keskimäärin noin 5–7 euroa työtunnilta. Siitä vähennetään vielä asumiskulut ja lentolippu Suomeen, joka maksaa vajaat 1 000 euroa. Tuntipalkka on saatu laskemalla työaikaan mukaan varsinaisen keräämisen lisäksi siirtymiset yhä uusille marjapaikoille sekä tavaroiden huoltamiseen ja suunnitteluun käytetty aika.

Vertailun vuoksi: esimerkiksi siivooja tienaa Suomessa vähintään noin 10 euroa tunnilta (siirryt toiseen palveluun).

Muutama vuosi sitten työ- ja elinkeinoministeriön selvitys (siirryt toiseen palveluun) (PDF) väitti, että marjanpoimijat tekisivät töitä vähintään 15 tuntia vuorokaudessa sisältäen lyhyitä ruokailutaukoja. Marjayritysten mukaan työaika on – ainakin nykyään – selvästi lyhyempi, arviolta 12 tuntia sisältäen taukoja. Joissakin marjayrityksissä työpäivän pituus on vain kymmenen tuntia.

Parhaille thaimaalaisille poimijoille jää käteen noin 70 päivän urakasta yli 5 000 euroa. Thaimaassa se tarkoittaa lottovoittoa.

Huonoimmat jäävät tappiolle. Niin kävi viime vuonna ainakin yhdelle poimijalle, jonka tappio oli Suomesta lähtiessä pari sataa euroa. Se on paljon maassa, jossa keskipalkka on 350 euroa (siirryt toiseen palveluun).

Muutamana viime vuonna thaimaalaisille on maksettu huonosti satotilanteen takia. Sillä on seurauksensa:

– Poimijat ovat kieltäytyneet lähtemästä Suomeen, vahvistaa marjayritys Kiantama Oy:n toimitusjohtaja Vernu Vasunta.

Marjayritykset toivovat, että tänä vuonna kansainvälisillä markkinoilla määräytyvä hintataso olisi parempi.

Grafiikka
Laskelma perustuu kaupasta pakastettuna ostettuun mustikkakiloon ja on suuntaa-antava. Kaupan osuus myynnistä on huomattava.Yle Uutisgrafiikka
Grafiikka
Marjatilat myyvät mansikoita kaupoissa usein omalla riskillään vuokraamalla kaupalta myyntipöydän. Laskelma on suuntaa-antava ja perustuu tuoreen mansikan myyntiin. Kun kilohinta muuttuu, myös osuudet saattavat muuttua. Kaupan osuus on yleensä 10-20 prosenttia. Tiedot perustuvat marja-alan yrittäjiltä ja Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta saatuihin tietoihin.Yle Uutisgrafiikka

Työsopimus ei toteutunut

Suomalaiset mansikkatilat eroavat mustikanpoimintayrityksistä täysin. Mansikanviljelijät palkkaavat poimijoita Ukrainasta ja Venäjältä suoraan työsuhteeseen.

Lähtöpalkka on 8,29 euroa tunnilta, mutta ansiot kohoavat tyypillisesti noin 11 euroon tunnilta. Palkkaa sääntelee työehtosopimus (siirryt toiseen palveluun). Työaika on 40 tuntia viikossa ja jos pitää tehdä enemmän, ylityöt korvataan erikseen.

Työ- ja elinkeinoministeriön selvitysmies Markku Wallin ehdotti (siirryt toiseen palveluun) vuonna 2014, että myös mustikka- ja puolukkayritykset pakotettaisiin tekemään työsopimus thaimaalaisten marjanpoimijoiden kanssa.

Asia ei ole muutamassa vuodessa edennyt mihinkään.

Thaimaalaisia marjanpoimijoita Suomeen tuovat yritykset "eivät halua palkata kerääjiä työsuhteeseen", sanoo sisäministeriön neuvotteleva virkamies Harri Sivula.

– Ei se ihan kestävää ole, hän sanoo omana mielipiteenään.

Marjanpoimijat ovat virallisesti yrittäjiä, vaikka heillä ei ole kuin yksi asiakas, he eivät järjestä itse työskentelyään Suomessa eivätkä he markkinoi palveluitaan niin kuin yrittäjät tavallisesti.

Marjayritykset säästävät käytännöllä paljon rahaa. Sen vahvistaa myös marjayritys Arctic Internationalin toimitusjohtaja Janne Naapanki. Suorassa työsuhteessa olevat kerääjät nostaisivat yrityksen kuluja, yrittäjien mielestä aivan liikaa.

– Ainakin tämän yrityksen toiminta loppuisi, Naapanki sanoo.

Marjayrittäjät, ainakin Naapanki, pelkäävät myös väärinkäytöksiä. Sitä, että joku laiskottelee metsässä sillä aikaa kun muut keräävät. Tämä riski on tosin olemassa missä tahansa työpaikalla.

Ruotsissa thaimaalaiset marjanpoimijat on pakotettu työsuhdemalliin. Sielläkään marjayritykset eivät tosin halua palkata poimijoita, joten heidän työnantajansa on virallisesti thaimaalainen vuokratyövoiman välitysyhtiö.

– Kuulostaa minusta aika huonolta idealta, Arctic Internationalin Naapanki sanoo.

Työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Olli Sorainen uskoo, että jos ihan kaikki Suomessa työskentelevät marjanpoimijat haluttaisiin työsopimusmalliin, se kyllä lainsäädännöllä onnistuisi.

– Hallituksen sisällä ei ole asiasta yhteisymmärrystä.

Sisäministeriön Sivula sanoo, että asia on monimutkainen, jossa on otettava huomioon myös yritysten etu.

– Thaimaalaiset tulevat tänne vapaaehtoisesti. Poliittisesti ei ole mitään painetta ratkaista asiaa. Tämä ei ole kovin iso yhteiskunnallinen ongelma, hän pohtii.

Tatjana Šapovalova tuli Venäjältä Suomeen Nurmijärvelle tienaamaan rahaa.
Tatjana Šapovalova tuli Venäjältä Suomeen Nurmijärvelle tienaamaan rahaa.Tuomo Björksten/Yle

Rakkaus Suomea kohtaan

Mattilan luomutilalla Nurmijärvellä ahkeroivat Tatjana Šapovalova ja Anna Korniets kertovat tienaavansa muutamassa kuukaudessa mansikanpoiminnalla niin paljon rahaa, että se vastaa Ukrainassa koko vuoden palkkaa. Šapovalova tosin asuu tällä hetkellä Venäjällä.

He arvioivat saavansa taskuihinsa noin 1 500 euroa. Palkka jää siis jälkeen parhaista thaimaalaisista marjanpoimijoista, koska mansikkatilalla töitä tehdään vähemmän.

Šapovalova ja Korniets ovat tyypillisiä marjanpoimijoita, sillä he ovat työskennelleet Suomessa aikaisemminkin. Suurin osa thaimaalaisista marjanpoimijoistakin on yrittäjien vanhoja tuttuja. On palkka mikä on, ulkomaalaisille se on iso houkutin.

Suomalaisia kerääjiksi on vaikea saada. Šapovalova ja Korniets sen sijaan kehuvat kaikkea. Korniets kertoo suorastaan rakastavansa Suomea. Kova työ mansikkapellolla ei haittaa.

– Ukraina on maatalousmaa. Olemme kasvaneet maalla ja tottuneet työntekoon.