1. yle.fi
  2. Uutiset

Trumpin neuvonantajalla on juuria pessimistien Puolangalla – Sipilästä ja Orposta puhutaan kylällä enemmän

Suomalaiset sukujuuret ovat useille Yhdysvalloissa asuville suomensukuisille tärkeitä. Mary Barran suomalaisjuuret ovat osittain Kainuussa.

suomalaisuus
Mary Barra.
Suomalaissukuinen Barra toimii General Motorsilla toimitusjohtajana ja toimii presidentti Donald Trumpin neuvonantajana talouden ja työpaikkojen luomisen asiantuntijaryhmässä.Larry W. Smith / EPA

Esivanhempiensa synnyinseudulla Puolangalla Mary Barran nimi ei ole tuttu, vaikka hänellä on paljon valtaa rapakon takana.

Suomalaissukuinen Barra toimii nimittäin General Motorsin toimitusjohtajana (siirryt toiseen palveluun) (Helsingin Sanomat) ja presidentti Donald Trumpin neuvonantajana (siirryt toiseen palveluun) (Aamulehti) talouden ja työpaikkojen luomisen asiantuntijaryhmässä.

Jo vuonna 2014 hän oli talouslehti Fortunen mukaan talouselämän vaikutusvaltaisin nainen. Hänen tyttönimensä on Makela.

Ristijärveläinen Eero Pyykkönen harrastaa sukututkimusta ja on tutkinut Pyykkösten sukua, johon itsekin kuuluu. Hänen sukuselvitystensä mukaan Barran sukujuuret juontavat Kainuuseen (siirryt toiseen palveluun) (Ylä-Kainuu) äidin isän suvun kautta.

Amerikkalainen passi
Barran isoisän vanhemmat Antti Pyykkönen ja Maria Kemppainen syntyivät molemmat Puolangalla ja he muuttivat noin vuonna 1887 Amerikkaan.Gina Kelly / AOP

Barran isoisän vanhemmat Antti Pyykkönen ja Maria Kemppainen syntyivät molemmat Puolangalla ja he muuttivat noin vuonna 1887 Yhdysvaltoihin. Barran esivanhempia tarkasteltaessa vilahtaa monia kainuulaisia syntymäpaikkoja kuten Ristijärvi, Hyrynsalmi ja Suomussalmi.

Satakunnan Kansan mukaan (siirryt toiseen palveluun) Barran isän puolelta isoisä Viktor Mäkelä syntyi Köyliössä Kankaanpäässä ja isoäiti Mary Luoma Teuvalla.

Täällä on käynyt suvun jäseniä, jotka ovat kaivaneet multaa pulloon esi-isiensä talon pihalta ja vieneet mennessään.

Eero Pyykkönen

Eero Pyykkösen sukututkimuksesta löytyy jo liki 15 000 nimeä. Hän itse on etäistä sukua Barralle, ja hänen sukuselvitystensä mukaan heillä on samoja esivanhempia.

Pyykkösen mukaan nykyään tietoa sukututkimukseen löytää hyvin netistä ja sieltä löytyvistä kirkon kirjoista sekä erilaisista asiakirjoista.

– Esimerkiksi Amerikkaan muuttaneista näkyy netistä laivojen matkustajaluettelot, milloin ja mistä on lähdetty ja minne tultu.

Tienviitat Puolangalla.
Jaakko Paavola arvelee, että puolankalainen kansanluonne on, ettei jalustalle nosteta tai sankaritarinoita kerrota monesti.Minna Heikura / Yle

Ongelma syntyy hänen mukaansa uudempia tietoja etsiessä, sillä alle 100 vuotta vanhoja tietoja ei ole helppoa löytää internetistä. Eero Pyykkösen mukaan suku onkin saanut uutta tietoa suvun nuorista, etenkin Barrasta, median ja amerikkalaisten Pyykkösten suvun tutkijoiden kautta. Barran sukulaisuus ei ole ollut Pyykkösten suvun piirissä kovin iso asia, sillä hänen kanssaan ei ole oltu edes sähköpostiyhteydessä.

Yle yritti saada Barralta haastattelua hänen suomalaisiin sukujuuriinsa liittyen, mutta hänen edustajansa mukaan haastattelua ei ole mahdollista saada Barran kiireisen aikataulun takia.

Puhetta pitkästä miehestä ja poliitikoista

Pyykkösten sukuun kuului myös puolankalainen pitkä mies.

Iso-Luwi-nimellä tunnettu (siirryt toiseen palveluun) (Puolankainfo) Lauri Moilanen (1886–1913) oli peräti 246 cm pitkä. Barran äidin isä oli Eero Pyykkösen selvitysten mukaan Moilasen ensimmäinen serkku.

Pyykkösen mukaan Moilasesta juttua on riittänyt enemmän kuin uraa Yhdysvalloissa tekevästä Barrasta. Hän itse kuuli aikanaan Iso-Luwista isältään, jolle ukki oli Moilasesta kertonut. Rapakon taakse jääneistä sukulaisista tuli perimätietoa isoisän muuttaessa takaisin Suomeen.

Ministerit Anu Vehviläinen, Sampo Terho, Petteri Orpo ja Juha Sipilä eduskunnan täysistunnossa maanantaina.
Paavolan mukaan Puolangalla puhetta valtiovarainministeristä Petteri Orposta, jonka vaimo on Puolangalta kotoisin sekä pääministeri Juha Sipilästä, joka on käynyt koulunsa Puolangalla.Jarno Kuusinen / AOP

Lähes koko ikänsäPuolangalla asunut Jaakko Paavola on paikallisen kirja- ja paperikaupan yrittäjä, muttei ole aiemmin kuullut Mary Barran puolankalaisista sukujuurista. Samansuuntaisia vastauksia hän oli saanut paikallisilta, joilta oli asiasta kysellyt. Iso-Luwin hän muistaa kyllä.

Paavolan mukaan Puolangalla puhetta on lähinnä poliitikoista: pääministeri Juha Sipilästä, joka on käynyt koulunsa Puolangalla (siirryt toiseen palveluun) (MTV) ja valtiovarainministeristä Petteri Orposta, jonka vaimo on Puolangalta kotoisin (siirryt toiseen palveluun) (Kainuun Sanomat). Hänen mukaansa kylällä kuulee äkkiä, jos jompikumpi on paikkakunnalla.

Tuulivoimala ja Amerikan lippu.
Eero Pyykkösen mukaan netistä löytyvien laivojen matkustajaluetteloiden avulla saadaan selville Yhdysvaltoihin muuttaneita.Larry W. Smith / EPA

Ihmissukupolven vanhentumisen myötä asioista ei enää isommin puhuta. Hänen mukaansa puheenaiheita nousee otsikoista ja valtakunnallisista jutuista jonkin verran.

– Aiemmin asiat tiedettiin ja tietyt ihmiset tiesivät niistä vielä paremmin kuin toiset. Kyläilymentaliteetti rupeaa vähitellen häviämään täältäkin, Jaakko Paavola kertoo.

Mies arvelee, että puolankalainen kansanluonne on, ettei jalustalle nosteta tai sankaritarinoita kerrota. Hänen mukaansa ajatusmaailma on sulkeutuneempi kuin Pohjanmaalla, missä toisen kehua pannaan itse paremmaksi.

Isovanhempien maata katsomassa

John ja Pauline Kiltinen ovat Kajaanissa vierailulla ystävyyskaupungista Marquettesta. Molemmilla on isovanhempia Suomesta ja he ovat vierailleet maassa monta kertaa.

John Kiltisen mukaan suomalainen identiteetti on hänelle tärkeä.

– Se merkitsee paljon, sillä meillä on täällä paljon sukulaisia, joihin olemme pitäneet yhteyttä.

Pauline ja John Kiltinen vierailulla Kajaanissa.
John ja Pauline Kiltinen pitävät yhteyttä suomalaisiin sukulaisiin.Mika Niskanen / Yle

Kiltisten mukaan amerikansuomalaisten yhteisöissä seurataan kyllä suomensukuisten päätymistä julkisiin virkoihin ja tehtäviin, mutta he eivät ole puhuneet Mary Barrasta yhteisössä. He ovat kyllä kuulleet General Motorsin toimitusjohtajasta, mutta eivät tienneet hänen olevan presidentin neuvonantaja.

Multaa purkissa Yhdysvaltoihin

Sähköpostiin kilahtaa viesti kaukaiselta sukulaiselta.

Pyykkösten sukua tutkineen Eero Pyykkösen mukaan sukuasiat alkavat kiinnostaa ihmisiä vasta, kun ne tulevat konkreettisesti eteen yhdysvaltalaisten sukulaisen ottaessa yhteyttä tai kuullessa naapuriin vierailusta. Silloin aletaan kyselemään omista taustoista. Myös ikä vaikuttaa asiaan.

– Nuorena ihmisillä ei ehkä ole kiinnostusta, mutta kun vuosirenkaita kertyy, kiinnostus kasvaa, hän sanoo.

Kontiaisen tekemiä multakekoja
Pyykkösen mukaan amerikan sukulaiset ovat kaivaneet Suomesta multaa pulloon ja vieneet sen mukanaan kotimaahansa.Tommi Parkkinen / Yle

Suvussa tieto leviää Eero Pyykkösen arvioiden mukaan sukujuhlissa ja muissa tapaamisissa. Nykyisin tieto kulkee sosiaalisen median välityksellä, minkä ryhmissä sukulaisuusasteita käsitellään.

Yhdysvaltojen sukulaiset vierailevat Pyykkösen mukaan lähestulkoon vuosittain Suomessa. Osa heistä puhuu vielä Suomea. Pyykkönen huomaa, miten paljon lähteneille Suomi merkitsee.

– Täällä on käynyt suvun jäseniä, jotka ovat kaivaneet multaa pulloon esi-isiensä talon pihalta ja vieneet mennessään. He ovat olleet hyvin onnellisia muistosta. Nähtävästi multaa näytellään yhdysvaltalaisille sukulaisille, että tämmöistä se on, Suomen maankamara, Pyykkönen kertoo naurahtaen.

Lue seuraavaksi