Yleisö pääsee kaivamaan esille historiallista Turun keskustaa

Yleisökaivaus kaupungin keskustassa on harvinaista.

kaivaukset
Luinen pelinoppa kädessä.
1600-luvulta peräisin oleva luinen pelinoppa löytyi Aboa Vetus & Ars Nova -museon pihan arkeologisista kaivauksista.Petra Ristola / Yle

Turussa on harvinainen mahdollisuus osallistua arkeologisiin yleisökaivauksiin keskusta-alueella. Aboa Vetus & Ars Nova -museon piha-alueella kaivetaan esille kahden kivitalon raunioita.

Maanantain kaivauksissa yleisö pääsi löytöjen makuun jo heti viidentoista minuutin kaivamisen jälkeen.

– Olen löytänyt puutarhaletkun palan tai semmosen metallirenkaan, ja sitten palan savea, sanoo nauvolainen Tina Pettersson-Mäki.

Pettersson-Mäen mukaan on hienoa, että yleisön on mahdollista osallistua arkeologisiin kaivauksiin.

Arkeologinen yleisökaivaus
Yleisö pääsee osallistumaan arkeologisille kaivauksille Turun keskustassa.Petra Ristola / Yle

Kaivausjohtaja, arkeologi Ilari Aalto lupaa, että jokainen tekee kaivauksilla löytöjä. Yleisökaivaukset jatkuvat viikon, ja mukaan mahtuu vielä.

– Yleisökaivauksia järjestetään vuosittain. Mutta se, että pääsee keskelle kaupunkia ja vielä keskellä Turkua kaivamaan, niin se on aika ainutkertaista.

Piha-alueella kaivetaan esille kahden kivitalon raunioita. Talojen rakennusvuosi on hämärän peitossa, mutta rakennukset tuhoutuivat Turun palossa vuonna 1827.

– Toisen seinä on tullut jo vastaan. Täältä on löytynyt esinelöytöjä eri vuosisadoilta. Olemme päässeet jo 1600-luvulle saakka, sanoo Ilari Aalto.

Yleisökaivausten jälkeen arkeologit jatkavat kaivauksia elokuun loppuun saakka.

– Tältä tontilta on löytynyt asutusjälkiä 1200-luvulta lähtien, olisi aika hienoa tälläkin kaivausalueella päästä niihin vanhoihin kerroksiin, Aalto sanoo.

Saviastian pala
Saviastian pala kaivettiin esille arkeologisessa yleisökaivauksessa. Petra Ristola / Yle