Suomen ohi kulkeva ydinsukellusvene on jo aikansa elänyt – “Tässä haetaan vain näyttävyyttä”

Kylmän sodan ajalta peräisin oleva ydinsukellusvene on käytännössä jo elinkaarensa lopussa. Nyt se kelpaa lähinnä informaatiovaikuttamiseen, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori.

sukellusveneet
 Ydinsukellusvene Dmitri Donskoi alittaa Juutinraumansillan Tanskassa.
Sarah Christine Noergaard / AFP

Suomenlahden halki matkalla olevan ydinsukellusvene Dmitri Donskoin on määrä säväyttää jokavuotisen laivastoparaatin katsojia Pietarissa heinäkuun lopussa. Näin uskoo sotilasprofessori Petteri Lalu Maanpuolustuskorkeakoulusta.

– Tänä vuonna Venäjällä haluttiin ilmeisesti jotain todella näyttävää laivastoparaatiin. Nämä ovat suurimpia aluksia, mitä Venäjältä löytyy.

Vaikka ydinsukellusvene on maailman suurin, ei se näytä kelpaavan enää muuhun kuin informaatio-operaatioihin. Lehtitietojen mukaan siinä ei ole enää ydinaseita.

Viimeksi sitä on käytetty alustana uusien ohjusten testauksessa.

– Jos testitoiminta olisi edelleen käynnissä, ei alusta todennäköisesti tuotaisi tänne saakka.

Petteri Lalun mukaan operaatiolla halutaan vaikuttaa kotiyleisöön, mutta myös maihin, joiden ohi ydinsukellusvene kulkee. Pelotemielessä Venäjä toivoo, että laivojen matkanteosta tehtäisiin juttuja eri maissa.

– Kyllä tällä operaatiolla haetaan ennen kaikkea näyttävyyttä.

Ydinsukellusvene Dmitri Donskoin lisäksi matkassa on ydinkäyttöinen ohjusristeilijä Pietari Suuri. Molemmat alukset osallistuvat Venäjän laivaston vuosipäivän juhlallisuuksiin Kronstadtissa Pietarin edustalla heinäkuun viimeisenä viikonloppuna.

Ydinsukellusveneelle ei enää käyttöä

Kylmän sodan huippuvuosina, 1980-luvun alussa rakennetun sukellusveneen oli määrä iskeä Pohjoiseltä jäämereltä ydinsodan sattuessa.

Lännessä se tunnetaan Typhoon-luokan aluksena, Venäjällä nimellä Akula (hai).

Esimerkiksi Suomenlahdelle sukellusvene on aivan liian kookas operatiiviseen käyttöön.

Sotilasprofessori uskoo, että sukellusveneen tuominen Itämerelle kytkeytyy Venäjän suureen Zapad-sotaharjoitukseen, joka huipentuu syyskuussa.

– Sotaharjoituksen painopiste on lännessä. Sitäkin Venäjä haluaa tuoda esiin tällä näytöksellä, vaikka se ei varsinaisesti olekaan osa Zapad-harjoitusta, Lalu sanoo.

Venäjän ja Kiinan harjoitus varsinainen uutinen

Ydinsukellusvenettä enemmän sotilasprofessoria mietityttää Kiinan ja Venäjän käynnissä oleva yhteisharjoitus Itämerellä.

– Viime vuosina Itämerellä on ollut kuhinaa puolin ja toisin. Uuden toimijan tuominen Itämerelle hämmentää tilannetta entisestään, Lalu huomauttaa.

Lalun mukaan yhteisharjoitus viestittää Venäjän ja Kiinan sotilasyhteistyön voimistumisesta.

– Jos Kiina tulee Itämerelle harjoittelemaan kauppamerenkulun suojelua, niin eihän se kovin järkevältä tunnu, että Kiinan kauppamerenkulku olisi uhattuna täällä. Toki yhteisharjoittelu, jolla hankitaan osaamista vaikkapa Afrikan sarven alueen merirosvouksen torjuntaan voidaan tehdä myös Itämerellä.

– Ukrainassa itsensä pussiin pelanneelle Venäjälle, jolla on kuitenkin vähän merkittäviä liittolaisia ja tukijoita, on eduksi harjoittaa näyttävää sotilaallista yhteistoimintaa kenen tahansa halukkaan ja mieluiten kyvykkään toimijan kanssa. Tässä näkyvyydessä yhdistyvät varmasti molempien valtioiden edut.

Venäjä on aiemmin osallistunut Kiinan kanssa yhteisharjoituksiin Aasiassa. Tänä vuonna kiinalaiset tulivat ensi kertaa yhteisharjoitukseen Itämerelle ja Mustallemerelle.

Viime vuonna Venäjä siirsi ainoan lentotukialuksensa Admiral Kuznetsovin Välimerelle, mutta matkanteko takkusi, koska sota-alus oli niin huonossa kunnossa.

Lue myös:

Katso Ylen helikopterivideo maailman suurimman ydinsukellusveneen saattueesta Suomenlahdella

Rajavartiolaitos veneilijöille ydinsukellusveneen kohtaamisesta: Uteliaisuus ei saisi saada liikaa valtaa

Venäjän ydinsukellusvene saapui Suomen edustalle kansainvälisille vesille – Lähetä kuvasi meille, julkaisemme parhaat otokset

Jättimäinen Venäjän ydinsukellusvene tallentui videolle Tanskan edustalla – lähestyy nyt Suomenlahtea

Kiinan ja Venäjän sotalaivat harjoittelevat Itämerellä ensi viikolla – ja maailman suurin ydinsukellusvene on matkalla Suomenlahdelle