Yhdysvaltain demokraatit julkaisivat talousohjelmansa

Demokraattipuolue haluaa nostaa palkkoja, alentaa ihmisten päivittäisiä menoja ja parantaa yritysten mahdollisuuksia kouluttaa itselleen työntekijöitä.

Yhdysvaltain demokraattinen puolue
Senaatin vähemmistöjohtaja Chuck Schumer puhui medialle 27. kesäkuuta 2017.
Demokraattinen puolue on julkaissut uuden talousohjelmansa Yhdysvalloissa.Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltain demokraattipuolue on julkaissut uuden kolmikohtaisen talousohjelmansa.

Seuraavien vuosien aikana puolue keskittyy ajamaan hankkeita, joilla nostetaan palkkatasoa, lasketaan yleistä hintatasoa sekä luodaan uusia työpaikkoja harjoittelupaikkojen kautta. Samalla puolue profiloituu lähemmäksi tavallisia työtä tekeviä sekä harvaan asutuille alueille sijoittuvia amerikkalaisia. Samaa amerikkalaisten joukkoa, joka auttoi Donald Trumpia nousemaan Yhdysvaltojen presidentiksi.

Vähimmäispalkka 15 dollariin

Demokraattipuolue ensimmäinen vaatimus on vähimmäispalkan nostaminen 15 dollariin eli noin 13 euroon.

Hintason eli päivittäisten menojen alentamisella demokraatit tarkoittavat erityisesti lääkkeiden pitämistä köyhien ihmisten saatavilla.

Demokraatit haluavat, että lääkefirmat perustelevat reseptilääkkeiden hinnankorotukset ihmisille. Demokraatit haluavat myös, että sosiaalivakuutusohjelma Medicare neuvottelee iäkkäille amerikkalaisille alempia lääkkeiden hintoja.

Demokraatit haluavat myös viranomaisille oikeuden hajottaa suuria yrityksiä, jos ne "vahingoittavat kuluttajia". Puolue haluaa hankaloittaa yritysten fuusioita, mikäli fuusio vähentäisi kilpailua.

Lisää yhteistyötä yritysten ja koulujen välille

Demokraatit ehdottavat myös, että työnantajille ja erityisesti pienille yrityksille annetaan rahallista tukea sekä verohyvityksiä työntekijöiden kouluttamiseksi.

Suunnitelmana on lisätä koulujen ja yritysten yhteistyötä ja samalla luoda 10 miljoonaa uutta työpaikkaa.

Senaatin vähemmistöjohtajan, demokraattien Chuck Schumerin mukaan tämä helpottaisi pikkukaupunkeja ja maaseutualueita, joilta nuoret ovat muuttaneet pois, koska heillä ei ole koulutusta tarjolla oleviin töihin.

Uusi strategia vaalitappion jälkeen

Demokraattinen puolue on joutunut etsimään uutta linjaa viime vuoden marraskuussa nähdyn vaalitappion jälkeen. Tuoreen ABC:n uutisten ja Washington Postin tutkimuksen mukaan vain 37 prosenttia amerikkalaisista uskoo puolueella olevan selkeän päämäärän ja linjan.

-Tämän päivän amerikkalaiset tietävät, millaista linjaa puolue ajaa, toteaa Schumer.

Lähteet: CNN, The New York Times

Lue myös:

USA:n demokraatit – Trumpin vastustamisella ei tule vaalivoittoa