Charlie-vauva kuolee – Maailmaa kuohuttanut tapaus nosti esiin kokeellisten hoitojen eettiset ongelmat

Vanhemmat ovat lopettaneet oikeustaistelunsa vauvansa viemiseksi Yhdysvaltoihin hoitoihin ja suunnittelevat nyt, miten hänen annetaan kuolla.

etiikka
Charlie Gardin vanhemmat antoivat lausunnon 24. heinäkuuta 2017.
Charlie Gardin vanhemmat Chris Gard ja Connie Yates antoivat lausunnon lapsensa kohtalosta maanantaina Lontoossa.Will Oliver / EPA

Harvinaisesta geneettisestä sairaudesta kärsivä Charlie Gard ei todennäköisesti näe yksivuotispäiväänsä. Brittiläisen vauvan vanhemmat kertoivat maanantaina, että he eivät aio vaatia oikeudelta lupaa siirtää 11 kuukautta vanhaa lastaan kokeellisiin hoitoihin Yhdysvaltoihin.

– Päästäminen irti meidän kauniista pienestä Charliesta on vaikein asia, mitä koskaan joudumme tekemään, pojan äiti Connie Yates sanoi.

Hän sanoi kyynelehtien, että vauva olisi voitu pelastaa, jos hänelle olisi annettu hoitoa aiemmin.

Päätös laittaa pisteen kuukausia jatkuneelle oikeuskiistalle, jossa vastakkain ovat olleet lontoolaisen lastensairaalan henkilökunta ja kuolemansairaan pojan vanhemmat.

Poikaa hoitaneiden lääkäreiden mukaan Charlien vieminen kokeellisiin hoitoihin Yhdysvaltoihin olisi ainoastaan pitkittänyt lapsen kärsimyksiä. Britannian oikeusistuimet ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuin eivät antaneet lupaa Charlien siirrolle samasta syystä.

Vanhemmat olivat tähän asti vastustaneet lääkäreiden arviota ja keränneet rahaa viedäkseen poikansa hoitoihin, joiden lopputuloksesta ei ole takuita.

Vanhemmat muuttivat mielensä kuultuaan amerikkalaista neurologia, jonka mukaan kokeellisesta hoidosta ei enää olisi hyötyä Charlielle.

Gardin vanhempien asianajaja sanoi maanantaina, että vanhemmat keskustelevat nyt lontoolaissairaalan kanssa siitä, miten Charlien annetaan kuolla.

Harvinainen tauti

Charlie-vauvalla on todettu erittäin harvinainen mitokondriaalinen depleetiosyndrooma, jonka seurauksena hän ei pysty hengittämään ilman hengityskoneen apua. Lääkäreiden mukaan hänen aivonsa ja sisäelimensä ovat vaurioituneet pysyvästi.

Britanniaa kuohuttanut tapaus on herättänyt kiinnostusta myös maan rajojen ulkopuolella. Tapaukseen ovat ottaneet kantaan niin Paavi kuin Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump. Kummatkin antoivat tukensa Charlien vanhempien taistelulle vauvan siirtämiseksi Yhdysvaltoihin.

Vauvaa hoitaneen lontoolaissairaalan mukaan Charlien elintoimintoja tukevat laitteet tulee sammuttaa ja antaa hänen kuolla rauhallisesti.

Terapiasta ei olisi enää ollut apua

BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) Charlien hoitokeinoksi ehdotettua nukleosiditerapiaa ei ole aiemmin käytetty Charlien tyyppiseen mitokondriaaliseen depleetiosyndroomaan. Charlieta hoitanut sairaala haki eettistä lupaa kokeelliseen hoitoon, mutta päätöksen tultua Charlien tila oli heikentynyt liian merkittävästi, jotta terapiasta olisi ollut apua.

Yhdysvaltalaislääkäri Michael Hirano matkusti Lontooseen viime viikolla selvittämään, olisiko Charlie voinut saada kokeellista hoitoa. Hän uskoi, että hoidon onnistumiselle oli ainakin kymmenen prosentin mahdollisuus.

Tapaus on nostanut esiin kysymyksen siitä, missä tilanteessa kokeellisia hoitoja on eettisesti hyväksyttävää kokeilla ja mitkä ovat lapsen oikeudet.

Lähteet: Reuters, AP