Aseistettu kiinalaishävittäjä ja USA:n vakoilukone törmäyskurssilla Itä-Kiinan merellä – "Ei tavanomaista käyttäytymistä"

Yhdysvaltain mukaan sen tiedustelukone teki väistöliikkeen, kun kaksi kiinalaishävittäjää tuli tunnistamaan konetta vaarallisella tavalla.

tiedustelukoneet
EP-3E Aries
Yhdysvaltain laivaston EP-3E Aries -signaalitiedustelukone huhtikuussa 2016.Bobby J Siens / US Navy

Yhdysvaltain mukaan sen signaalitiedustelukone on joutunut tekemään väistöliikkeen välttyäkseen mahdolliselta yhteentörmäykseltä kiinalaishävittäjän kanssa Korean niemimaalla sunnuntaina.

Kahden aseistetun J-10-hävittäjän kerrotaan tulleen tunnistamaan laivastolle kuuluvaa EP-3-signaalitiedustelukonetta kansainvälisessä ilmatilassa Itä-Kiinan meren ja Keltaisenmeren väliselllä alueella. Tapahtumapaikan kerrotaan olevan noin 150 kilometrin päässä rannikolla sijatsevasta Quingdaon kaupungista.

Pentagonin edustaja Jeff Davis kertoo, että kiinalaishävittäjät lähestyivät amerikkalaiskonetta nopeasti takaa päin, hidastivat ja vetivät koneen lentokorkeutta ylöspäin. Davisin mukaan toimenpide oli vaarallinen ja sen seurauksena tiedustelukoneen ohjaaja joutui tekemään väistöliikkeen.

– Tämä poikkeaa tavallisesta turvallisesta toiminnasta, jota näemme Kiinan asevoimilta. Kansainvälisessä ilmatilassa tunnistuslentoja tapahtuu usein ja valtaosa niistä suoritetaan turvallisesti. Nyt kyseessä oli poikkeus, eikä sääntö.

Laivaston mukaan tiedustelukone oli alueella rutiiniluontoisella lennolla.

"Lopettakaa lennot"

Kiina on suunnannut aggressiivisia tunnistustoimenpiteitä signaalitiedustelukoneisiin aiemminkin. Toukokuussa kaksi Kiinan SU-30-hävittäjää kävi tunnistamassa Itä-Kiinan merellä Yhdysvaltain WC-135-konetta. Yhdysvallat kutsui tuolloin "epäammattimaiseksi" tapaa, jolla kyseinen tunnistaminen suoritettiin. WC-135 on suunniteltu havaitsemaan ydinsäteilyä ja tuottamaan tietoa esimerkiksi eri tahojen suorittamista ydinkokeista reaaliajassa.

Kiinan puolustusministeriön julkaiseman tiedotteen mukaan Yhdysvaltalaisten versio tapahtuneesta ei pitänyt paikkaansa, ja tunnistus oli ammattimainen ja turvallinen. Lausunnossaan Kiina toivoi Yhdysvaltain lopettavan tiedustelulennot alueella, jotta vastaavia välikohtauksia ei tapahtuisi enää.

Yhdysvallat on kuvaillut vaaralliseksi myös helmikuussa tapahtunutta tunnistuslentoa, jolloin kiinalaiskone tuli 300 metrin päähän laivaston P-3 vakoilukoneesta Filippiinien ja Manner-Kiinan välissä.

Vuonna 2001 tunnistuslennolla ollut J-8-hävittäjä ja Yhdysvaltain EP-3-tiedustelukone törmäsivät ilmassa. Kiinalaispilotti menehtyi ja amerikkalaiskone joutui tekemään hätälaskun Hainanin saarella sijaitsevaan tukikohtaan. Koneen 24 hengen miehistö pidettiin kiinniotettuina 11 päivän ajan, kunnes Washington pyysi tapahtumaa anteeksi.

Lähteet: Reuters, AP

Chengdu J-10
Kiinalaisia Chengdu J-10 -hävittäjiä lentonäytöksessä Thaimaassa vuonna 2015.Narong Sangnak / EPA
EP-3E Orion
Yhdysvaltain laivaston EP-3E Orion -signaalitiedustelukone Soúdanlahden lentotukikohdassa Kreetan saaren pohjoisrannikolla Kreikassa.Heather Judkins / US Navy