1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. unihäiriöt

Tutkimus: Huonosti nukkuvat mahdollisesti alttiimpia Alzheimerin taudille

Tulokset saatiin, kun uniongelmista ja päiväväsymyksestä kärsivien selkäydinnäytteitä tutkittiin.

unihäiriöt
Mies makaa sängyllä ja katsoo matkapuhelinta.
Tiina Jutila / Yle

Uniongelmat voivat olla varhainen merkki muuten terveen ihmisen suurentuneesta riskistä sairastua Alzheimerin tautiin. Vielä on tosin epäselvää edistävätkö uniongelmat sairastumista vai ovatko ne kehittyvän dementian varhainen oire.

Tiedot perustuvat Neurology-lehdessä julkaistuun tutkimukseen (siirryt toiseen palveluun), johon osallistui hieman yli sata keskimäärin 63-vuotiasta. Osallistujat olivat muuten terveitä, mutta heillä oli perinnöllinen alttius sairastua Alzheimerin tautiin.

Kun osallistujien selkäydinnäytteitä tutkittiin, uniongelmista ja päiväväsymyksestä kärsivien näytteistä löytyi selvästi enemmän biologisia merkkiaineita, jotka on yhdistetty Alzheimerin tautiin. Kaikki uniongelmat, kuten esimerkiksi uniapnea, eivät kuitenkaan liittyneet suurentuneisiin merkkiainepitoisuuksiin.

Uniongelmien ja Alzheimer-riskin yhteys ei johtunut eroista potilaiden koulutustasossa, lääkityksissä, masennusoireissa tai painoindeksissä, mutta on silti mahdollista, että jotkin muut, tässä tutkimuksessa huomiotta jääneet seikat ovat vaikuttaneet tuloksiin. Tämän vuoksi tuloksia kannattaa tulkita varoen ennen lisätutkimuksia.

Alzheimerin tauti on yleisin aivoja rappeuttava etenevä muistisairaus. Noin 15-20 prosenttia yli 85-vuotiaista sairastaa sitä. Taudin perimmäistä syytä ei tiedetä eikä siihen ole parantavaa hoitoa.

Uutispalvelu Duodecim

Lue seuraavaksi