1. yle.fi
  2. Uutiset

HK Scanilta punainen valo suuren lihatalon perustamiselle, muistuttaa miten Ruotsin kävi

Fuusioita ei Suomeen kannata ajatella, sanoo HK Scanin toimitusjohtaja Jari Latvanen. Sen sijaan elintarvikeyritysten yhteinen vientiyritys olisi tervetullut.

elintarviketeollisuus
HKScanin Forssan tuotantolaitoksella lihanleikkausta
HKScan

HK Scanin toimitusjohtaja Jari Latvanen näyttää punaista valoa ison lihatalon muodostamiselle. Maa- ja metsätalousministeriön selvitysmies ja entinen Saarioinen Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Mäkelä päätyi vastikään siihen johtopäätökseen (siirryt toiseen palveluun), ettei Suomessa ole riittävän suuria elintarvikeyhtiöitä.

HK Scanin toimitusjohtaja Jari Latvanen muistuttaa, että Ruotsissa fuusiopyrkimykset johtivat ruotsalaisen lihateollisuuden katoamiseen.

Fuusion sijaan vientiyhtiö

Jari Latvasen mukaan Suomessa ratkaisu ei ole yritysten organisoiminen vaan esimerkiksi yhteisen vientiyhtiön perustaminen.

– Suomi on ollut liikaa keskittynyt Venäjän markkinoihin. Venäjän vienti on ollut liian helppoa vientiä, ja sen vuoksi itse olen puhunut tällaisesta Food from Finland -yrityksestä, eli lähdettäisiin yhdessä viemään ruokaa ulos.

Suomen kannattaisi panostaa vientiin toisella tavalla.

– Yrityksessä sekä suuret että pienet yritykset voisivat toimia yhdessä. Nyt heitämme resursseja hukkaan. Meidän kannattaisi pienenä Suomena viedä yhdessä, ja yhdessä tehdä sitä työtä, sanoo HK Scanin toimitusjohtaja Jari Latvanen.

Maaseudun Tulevaisuudessa (siirryt toiseen palveluun) Atrian hallituksen puheenjohtaja Seppo Paavola myöntää, että yhdistyminen vahvistaisi kilpailukykyä esimerkiksi viennissä. Hän kuitenkin sanoo, ettei keskusteluissa ole menty yleistä pohdintaa syvemmälle, eikä Atrian ja Hk Scanin yhdistyminen toteudu lähitulevaisuudessa.

Lue seuraavaksi