Luc Besson ohjasi Euroopan kalleimman elokuvan – se voi kaataa koko miehen

Ohjaaja suunnittelee megaelokuvalle jo jatko-osia.

elokuvat
Nainen ja mies avaruusaluksen ohjaimissa.
Elokuvan pääosissa näyttelevät Dane DeHaan ja Cara Delevingne.Domitille Girard / VALERIAN SAS Ð TF1 FILMS PRODUCTION

PARIISI Avaruusalus sinkoutuu maailmankaikkeuden laidalta toiselle tehosteella, joka jättää häpeään kaikki aiemmat tieteiselokuvat. Elokuvaohjaaja Luc Bessonin unelmaprojekti Valerian and the City of a Thousand Planets on täynnä tällaista visuaalista herkkua.

Valerian on kaikkien aikojen kallein Hollywoodin ulkopuolella tehty elokuva. Sen budjetti on lähes 200 miljoonaa euroa. Samaan kokoluokkaan yltävät yleensä vain amerikkalaiset jättituotannot, joista suurin osa on supersankarielokuvia.

Euroopassa tätä enemmän ovat maksaneet vain Bond-elokuvat, joiden tuottajayhtiö on eurooppalainen, mutta levittäjinä Hollywood-studiot MGM ja Sony.

Ranskalaiseen kulttisarjakuvaan perustuvaa mammuttiprojektia on pidetty valtavana taloudellisena riskinä, mutta ohjaaja itse puhuu jo jatko-osista. Riskipuheille hän kohauttaa olkiaan.

- Rahalla ei ole merkitystä. Ei sitä näe elokuvaa kuvatessa. Kukaan ei tule kuvauspaikalle kaksisataa miljoonaa salkussaan, Besson sanoo Yle Uutisille.

Hollywood Seinen rannalla

Ulkokuva Cité du Cinéma -elokuvastudiokompleksista.
Ulkokuva Cité du Cinéma -elokuvastudiokompleksista.Jean-Claude Guilloux

Bessonin työpaikka sijaitsee Pariisin pohjoislaidalla, kivenheiton päässä Seine-joesta. Saint Denisen kaupunginosaan rakennettu Cité du Cinéma kätkee korkeiden muuriensa sisään yhdeksän elokuvastudiota, lukuisia tuotantoyhtiöitä, elokuvateatterin ja elokuva-alan kouluja.

Tämä rakennuskompleksi on Luc Bessonin lempilapsi. Hollywoodissa ja Ranskassa uraa tehnyt, elokuvaohjaaja on ollut mukana tilojen suunnittelussa aina vessojen sijaintia myöten.

Besson suunnittelee ja kuvaa kaikki elokuvansa ”elokuvan kaupungin” muurien suojissa. Jopa hänen elokuviaan koskevat haastattelut järjestetään rakennuksen uumenissa.

Nyt Citén julkisivua peittää kolme valtavaa julistetta. Yhdessä niistä kaksi ihmishahmoa seisoo valtavan avaruusaluksen varjossa autiolla planeetalla. Valerian-elokuvan juliste julistaa: L’aventur commence – seikkailu alkaa.

Sisällä avara 4 000 neliömetrin aulatila esittelee Bessonin menestystä. Aivan tilan perällä, lähimpänä studioita, pönöttää kaksi The Fifth Element – puuttuva tekijä (1997) -elokuvan lentävää ajoneuvoa: taksi ja poliisiauto.

Kyseiset kulkupelit Besson löysi elokuvaansa ranskalaisen Valerian-sarjakuvan tarinasta Vallan piirit (Les cercles de pouvoir, 1994)

Seikkailun alku

Dane DeHaan avaruusaluksen ohjaimissa.
Nuori Dane DeHaan näyttelee miespääosaa Luc Bessonin uutuuselokuvassa.Lou Faulon / VALERIAN SAS Ð TF1 FILMS PRODUCTION

Avaruusagentti Valerianin ja Laurelinen tarina alkoi vuonna 1966 ranskalais-belgialaisen Pilote-sarjakuvan sivuilla. Suomessa Valerianin ja Laurelinen seikkailuja on julkaistu 1970-luvulta alkaen ensin Zoom-lehdessä ja sittemmin omissa albumeissaan.

1980-luvulla parivaljakko seikkaili neljän tarinan verran myös Ilta-Sanomien sivuilla.

Pilotessa julkaistiin myös muun muassa Asterixia ja luutnantti Blueberryä, mutta juuri avaruudessa ja ajassa matkustaneet agentit veivät 10-vuotiaan Luc Bessonin sydämen.

- 1970-luvulla Ranskassa oli vain yksi tv-kanava ja sekin oli mustavalkoinen. Ei ollut videopelejä tai internetiä. Asuin maaseudulla, kaukana Pariisista, eikä minulla ollut pakopaikkaa, Besson muistelee.

- Yhtäkkiä edessäni oli sarjakuva, jossa kaksi agenttia lensi avaruudessa ja potki avaruusolioita persuksille.

Se oli myös ensimmäinen kerta, kun Luc Besson rakastui. Tunteiden kohde oli sarjakuvan sankaritar: vahva ja määrätietoinen Laureline.

Tuhannen planeetan elokuva

Still-kuva Valerian and the City of a Thousand Planets -elokuvasta.
VALERIAN SAS Ð TF1 FILMS PRODUCTION

Valerian and the City of a Thousand Planets_- elokuvan tarina perustuu Valerian-sarjakuvien tarinaan Varjojen lähettiläs (L’ambassadeur des ombres, 1975). Siinä Valerian ja Laureline saapuvat tuhansien eri sivilisaatioiden kansoittamalle Keskuspiste-nimiselle avaruusasemalle, missä he joutuvat keskelle juonitteluja.

Elokuvassa Keskuspisteen nimeksi on vaihdettu Alfa. Sarjakuvan fanien kiusaksi myös muita yksityiskohtia on muutettu: esimerkiksi kolmikkona kulkevat kärsälliset ja siivistään huolimatta lentotaidottomat avaruuden kauppamiehet shinguzit ovat elokuvassa nimeltään doghan daguis.

Valerian-elokuva ei kosiskelekaan sarjakuvan vuosien varrella keräämiä faneja. Se on tehty ensi sijassa nuorelle yleisölle. Myös elokuvan pääosiin on valittu tähtiä, joiden toivotaan puhuttelevan nuorisoa: Dane DeHaan, Cara Delevingne ja lyhyesti elokuvassa vieraileva poptähti Rihanna.

- Toisin kuin missään aiemmassa elokuvassa, meillä ei ollut koe-esiintymisiä. Ohjaaja vain soitti agenteillemme ja sanoi, että haluaisi tavata meidät. Yleensä elokuviin on useampi vaativa koekuvaus, minkä jälkeenkin vielä jännitetään, Laurelinea esittävä supermalli Cara Delevingne kertoo.

Bessonin mukaan hän tiesi heti, ketkä näyttelijät sopisivat esittämään hänen sankareitaan.

- Olen tuntenut Valerianin ja Laurelinen lähes 40 vuotta. Jos pyytäisin sinua valitsemaan näyttelijän esittämään äitiäsi, osaisit varmasti valita nopeasti ehdokkaiden joukosta sopivan. Toimin samalla tavalla.

Valerian-elokuva onnistuu monessa asiassa. Se näyttää upealta ja sen maailma on hämmentävän monipuolinen. Toisaalta se on kökösti käsikirjoitettu ja sisältä ontto.

Still-kuva Valerian and the City of a Thousand Planets -elokuvasta.
VALERIAN SAS Ð TF1 FILMS PRODUCTION

Katseen elokuva

On vuosi 1997. Bruce Willis ajaa lentävää taksia, kun katon läpi takapenkille rojahtaa 1990-luvun käsitys täydellisestä olennosta, vähäpukeinen Milla Jovovich räiskyvän oranssiksi värjätyssä tukassa. Willisin samanvärinen hihaton paita lupaa valkokangasromanssia – sekä sen, että aivot saa laittaa narikkaan elokuvan ajaksi.

The Fifth Element – puuttuva tekijä (1997) oli valtava menestys, joka sinetöi Luc Bessonin aseman yhtenä kaupallisesti menestyneimmistä ranskalaisista elokuvaohjaajista. Se oli myös yksi 11-vuotiaan Dane DeHaanin lempielokuvista.

- The Fifth Element oli iso osa lapsuuttani. Minulla oli se videolla ja DVD:llä. Se on yhä mielestäni yksi eniten katseluja kestävistä elokuvista, Valeriania näyttelevä DeHaan kertoo.

Kuvassa The Fifth Element -elokuvan arvoituksellinen Leeloo (Milla Jovovich).
Kuvassa The Fifth Element -elokuvan arvoituksellinen Leeloo, jota näytteli Milla Jovovich.Gaumont

Besson kuuluu ranskalaisten ohjaajien sukupolveen, joiden elokuvat saivat 1980-luvulla lempinimekseen cinema du look eli katseen elokuva. Nimi tuli siitä, että näissä elokuvissa visuaalinen häikäisevyys oli tarinaa tärkeämpi asia.

Älykkäästä elokuvataiteestaan ylpeässä Ranskassa mikään ei olisi voinut ärsyttää vanhempaa sukupolvea enempää. Aivan uudenlaista toimintaa esitelleet Tyttö nimeltä Nikita (La femme Nikita, 1990) ja Leon (1994) saivat kriitikot pilkkaamaan Bessonia Hollywood-ohjaajaksi.

Besson kiitti kehuista ja lähti Hollywoodiin ohjaamaan The Fifth Elementiä. Hän ilmoitti myös, että lopettaisi ohjaamisen kymmenenteen elokuvaansa. Siihen mennessä hän olisi jo varmasti saanut sanottua sen mitä halusi sanoa.

Kymmenes elokuva oli vuonna 2006 ilmestynyt Arthur ja minimoit (Arthur et les Minimoys).

Täydelliset naiset

Rihanna Valerian and the City of a Thousand Planets -elokuvassa.
Elokuvassa vierailee lyhyesti myös poptähti Rihanna.Daniel Smith

Rihanna esittää Valerian-elokuvassa muodonmuuttajaa, joka on pakotettu prostituoiduksi. Nähdessään Laurelinen, hän toteaa Valerianille, että tämän tyttöystävä on tosiaan ”täysi kymppi”.

Kympin naisia löytyy Bessonin elokuvista varsinainen liuta: salamurhaajaksi opetteleva 13-vuotias Mathilda (Natalie Portman), Jeanne d’Arc (Milla Jovovich), Aung San Suu Kyi (Michelle Yeoh) ja superälykäs Lucy (Scarlett Johansson) ovat vain muutama esimerkki. Ohjaajan elokuvien vahvat naishahmot olivat joitakin vuosia takaperin inspiraation lähde nuorelle Cara Delevingnelle.

- Nuorena tyttönä minulla ei ollut paljon sankarittaria esikuviksi. Mutta hänen elokuviensa naiset olivat vahvoja, erilaisia ja itsenäisiä. Halusin olla Natalie Portman Leonissa ja The Fifth Elementin Leeloo, Delevingne kertoo.

Myös Valerian-elokuvassa, sen nimestä huolimatta, kantavaksi voimaksi nousee Delevingnen esittämä Laureline. Sen myöntää myös DeHaan.

- Valerian ei olisi mitään ilman Laurelinea. Hänellä on toki omat vahvuutensa, mutta tarvitsee Laurelinen vahtimaan häntä ja tekemään päätöksiä.

Besson sanoo, ettei hän halua ottaa kantaa sukupuolirooleihin. Hän sanoo kiinnittävänsä tasan saman verran huomiota elokuviensa nais- ja miesrooleihin.

- Muu elokuvateollisuus ei tee niin. Erityisesti amerikkalaisissa elokuvissa mies esitetään usein lihaksikkaina supersankareina ja nainen on jossain taka-alalla itkemässä. Se ei ole lainkaan se kuva, joka minulla on naisista, Besson sanoo.

Ohjaajan naiskuvan ehkä kyseenalaisempi puoli liittyy siihen, että lähes kaikki hänen elokuviensa naiset on myös kuvattu seksisymboleina. Esimerkiksi Rihannan roolihahmo esittää elokuvassa Valerianille (ja elokuvan yleisölle) eroottisen tanssiesityksen, mikä tuntuu monella tavalla kyseenalaiselta, kun kyseessä on vieläpä moiseen tekoon pakotettu olento.

Eurooppalainen elokuva 2.0

Elokuvaohjaaja Luc Besson.
Elokuvaohjaaja Luc Besson.Rex / AOP

Luc Besson perui päätöksensä lopettaa uransa ja palasi ohjaajanjakkaralle vuonna 2010. Elokuva oli Adéle Blanc-Secin uskomattomat seikkailut. Valerian and the City of a Thousand Planets on jo ohjaajan 17. pitkä elokuva.

Ohjaamisen ohella Besson on käsikirjoittanut ja tuottanut elokuvia omalle EuropaCorp-yhtiölleen. Hänen kynästään ja valvominaan on Cité du Cinémassa syntynyt suosittuja elokuvasarjoja, kuten Transporter-elokuvat ja Taken-trilogia, joka teki Liam Neesonista toimintatähden.

Bessonin omista myöhemmistä ohjauksista ehkä huomattavin menestys on ollut Lucy (2014), jossa nuoren vaihto-opiskelijan elimistöön joutuneet huumeet vapauttavat tämän käyttöön koko ihmisen aivokapasiteetin.

Noista menestyksistä huolimatta hänen yhtiöllään ei mene hyvin. EuropaCorpin viimeisimmät elokuvat, kuten Jessica Chastainin tähdittämä Miss Sloane (2016) ja parhaillaan Suomen elokuvateattereissa oleva The Circle ovat olleet floppeja.

Aivan Valerianin ensi-illan alla yhtiö ilmoitti yli sadan miljoonan euron tappioista. Uutinen asettaa kovat odotukset megalomaanisen avaruusseikkailun menestykselle, vaikka yhtiö onkin kertonut, että 96 prosenttia elokuvan rahoituksesta on muuta kuin sen omaa rahaa.

Jonkun rahaa nuo 200 miljoonaa euroa kuitenkin ovat. Näin valtavan elokuvan floppaaminen merkitsisi vähintäänkin uskottavuuden menetystä EuropaCorpille ja Bessonille.

Ohjaaja suhtautuu epäilyihin tyynesti.

- Miksi kukaan pitää minua hulluna? Ei minua voi syyttää siitä, että haluan maksaa ihmisille palkkaa. Voisin säästää sata miljoonaa jos en maksaisi kenellekään, mutta se ei olisi reilua.

Besson huomauttaa, että hänen työnsä on huolehtia siitä, että elokuvasta tulee paras mahdollinen.

- Raha ei ole läsnä kuvauksissa. Mutta nyt kun elokuva on valmis voi jokainen nähdä, minne se on mennytt. Se on kaikki valkokankaalla.