Sohvia, kirjahyllyjä ja pesukoneita raahataan salaa metsiin – Haminasta löytyi täytetty hirvenpää

Laittomia kaatopaikkoja paljastuu joka kesä vuodesta toiseen

roskaaminen
Hirvenpää ,seinäkoriste, trofee heitettynä roskien seassa maastoon luvattomalla kaatopaikalla
Ympäristösihteeri Kirsi Seppälä / Haminan kaupunki

Jättisarvinen hirvi tuijottaa suoraan kohti. Ihan kuin tummissa silmissä olisi häivähdys syyttävää katsetta.

Ensinäkemältä outoa on se, että hirvi näyttäisi katselevan aivan maan pinnan tasalta. Onko eläin jossain montussa?

Todellisuudessa sen paremmin hirvi kuin sen pääkään eivät ole oikeita tai eläviä.

Eivät enää.

Kyseessä on seinäkoriste, trofee, jonka joku on heittänyt metsään yhdessä muovisten puutarhakalusteiden kanssa. Myös pahvia ja sekajätettä lojuu samassa paikassa kangasmaastossa nuorten mäntyjen juurella.

Paikka on syrjäisen tien varrella, lähellä jo lakkautettua kaatopaikkaa Haminassa. Kyseessä on jätelain rikkomistapaus eli roskaaminen. Siis luvaton tai laiton kaatopaikka.

Ei voi kuin ihmetellä joidenkin ihmisten vaivannäköä tavaroista eroon pääsemiseksi.

Kirsi Seppälä

Haminan ympäristösihteeri Kirsi Seppälä sai ilmoituksen valokuvineen ulkoilijalta. Se on tyypillinen tapa, jolla laittomat kaatopaikat paljastuvat.

– Tämä on valitettavan tuttua. Ei voi kuin ihmetellä joidenkin ihmisten vaivannäköä tavaroista eroon pääsemiseksi. Hirvenpää on yksi urani erikoisimmista löydöistä, kuvailee Seppälä.

Jatkuva riesa vuodesta toiseen

Luvattomat kaatopaikat ovat joka kesäinen riesa. Kuluneen alkuvuoden aikana pelkästään Kouvolassa, Kotkassa ja Haminassa metsiin piilotettuja kaatopaikkoja on paljastunut useita kymmeniä. Kouvolassa parisenkymmentä, Kotkassa ja Haminassa toistakymmentä molemmissa.

Tyypillinen työtehtävä meille.

Vilma Hietala
Kaksi pesukonetta ja sängyn ja sohvan romuja heinikossa luvattomalla kaatopaikalla
Minna Heikura / Yle

Tyypillisiä piirteitä laittomille kaatopaikoille ovat muun muassa niiden syrjäisyys sekä roskaajan tavoittamisen vaikeus.

– Roskaaja ei yleensä valitettavasti jää kiinni. Esimerkiksi tänä vuonna olemme saaneet kiinni vain yhden, kertoo vs. ympäristötarkastaja Elina Mäkelä Kotkasta.

Kuntien ympäristöviranomaisia laittomat kaatopaikat työllistävät käytännössä jatkuvasti.

– Ei se onneksi ihan päivittäistä ole, mutta tyypillinen työtehtävä meille, kuvailee vs. ympäristöterveystarkastaja Vilma Hietala Kouvolan tilannetta.

Ympäristön vahingoittamisesta voi saada vankeuttakin

Roskaamisessa on usein kyse jätelain rikkomisesta, jossa laittoman kaatopaikan perustaminen on tyypillisin tapaus. Silloin maastoon on viety jäteasemalle kuuluvaa tavaraa kuten muovia, huonekaluja, kodinkoneita ja usein myös rakennustyömaiden purkujätettä.

Rakennusjätettä ja huonekalujen osia sekä jätesäkkejä pusikossa luvattomalla kaatopaikalla
Minna Heikura / Yle

Jos roskaamispaikalta löytyy tietoja roskien alkuperästä, lähtee kunnista tutkintapyyntö poliisille.

– Tällaisia tapauksia kirjataan meillä vuosittain 10-15 kappaletta. Kuluvana vuonna tähän mennessä olemme kirjanneet kolmetoista tapausta, kertoo rikosylikomisario Juha Junkkari Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta.

Roskaaja ei yleensä valitettavasti jää kiinni.

Elina Mäkelä.

Jätelain rikkomisesta seuraamuksena lievimmillään on sadan euron rikesakko ja vakavimmista päiväsakkoja – siivouskulujen lisäksi.

Kaikkein vakavimmat ympäristön vahingoittamiseen liittyvät tapaukset käsitellään rikoslain mukaan. Niistä voidaan tuomita enimmillään kaksi vuotta vankeutta.

Syitä laittomiin kaatopaikkoihin voi vain arvailla

Kuntien ympäristöviranomaisia laittomien kaatopaikkojen alkuperän selvittäminen turhauttaa. Useat metsistä löytyneet tavarat kuten kodinkoneet, ongelmajätteet tai huonekalut voisi viedä jäteasemille joko ilmaiseksi tai muutaman euron maksua vastaan.

– Jäteaseman perimä maksu on joka tapauksessa monta kertaa pienempi verrattuna siihen, mitä jätteiden siivoaminen jälkikäteen luonnosta maksaa roskaajalle, sanoo Kotkan vs. ympäristötarkastaja Elina Mäkelä.

Täytetyn hirvenpään metsäkaatopaikalta löytänyt Haminan ympäristösihteeri Kirsi Seppälä voi vain arvailla roskaamisen motiiveja.

– Ehkä esimerkiksi jäteasemien aukioloajat eivät ole kaikille sopivia. Kun peräkärryn kanssa mennään jäteasemalle ja huomataan, että se onkin kiinni, niin siinä vain nopeasti halutaan jätekuormasta eroon.

Haminasta äskettäin löytynyt roskakuorma täytettyine hirvenpäineen saattoi olla monessakin mielessä arvokas lasti.

Kaupungin ympäristöosastolta on lähtenyt tutkintapyyntö poliisille.

Vilkaisu muutamille internetin myyntipalstoille puolestaan kertoo, että seinäkoristeeksi tarkoitetusta hirvenpäästä, trofeesta, hintapyynnöt ovat vähintään useita satoja euroja, isoimmista esineistä jopa yli tonnin.