1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Puola

Puolan presidentti allekirjoitti lain, joka antaa oikeusministerille oikeuden irtisanoa tuomioistuinten puheenjohtajia

Oppositio oli vedonnut Andrzej Dudaan, jotta hän palauttaisi lain takaisin parlamenttiin kuten kaksi muutakin oikeusuudistukseen liittyvää lakia.

Puolan oppositio osoitti maanantaina mieltään eri puolilla Puolaa oikeusuudistusta vastaan. Varsovassa mielenosoittajat kerääntyivät presidentinpalatsin edustalle. Kuva: Leszek Szymanski/EPA

Tänään presidentti – ja oikeustieteen tohtori – Andrzej Duda hyväksyi lakipakettiin kuuluvan kolmannen lain, joka antaa oikeusministerille valtuudet irtisanoa ja nimittää alempien tuomioistuinten puheenjohtajia.

Näin siitä huolimatta, että oppositio järjesti eilen useassa kaupungissa mielenosoituksia sen puolesta, että myös nyt allekirjoitetusta laista luovuttaisiin.

Eilen presidentti Andrzej Duda yllätti liittolaisensa, kansallismielisen ja oikeistolaisen Laki ja oikeus -puolueen jättämällä hyväksymättä puolueen ajaman oikeusuudistukseen kuuluvat kaksi lakia. Laki ja oikeus -puolueella on enemmistö parlamentin molemmissa kamareissa. 

Presidentti Duda lähetti lait takaisin parlamentin alahuoneeseen ja kertoi esittävänsä tilalle kahta uutta lakiehdotusta kahden kuukauden sisällä, konsultoituaan asiantuntijoita.

Palautetuista laeista toinen olisi antanut oikeusministerille – joka toimii myös Puolan ylimpänä syyttäjäviranomaisena – oikeuden irtisanoa korkeimman oikeuden tuomarit ja valita tilalle uudet. Toinen laki puolestaan olisi muuttanut tuomareita nimittävän kansallisen neuvoston toimintaa niin, että poliitikkojen määräysvalta tuomarinimityksissä olisi kasvanut.

Myös Euroopan unioni on ilmaissut huolensa oikeusuudistuksesta ja katsonut sen rapauttavan oikeuslaitoksen itsenäisyyttä. EU on uhannut vastatoimilla Puolaa, jos se ei luovu uudistuksesta.

Lähteet: AP, Reuters