1. yle.fi
  2. Uutiset

Japanin pääministeri Abe kiistää suosineensa ystäväänsä – skandaalinkäry painaa hallituksen kannatusta

Korkean virkamiehen mukaan pääministerin kanslia painosti hyväksymään Aben ystävän suunnitelman yliopiston laajentamisesta.

Japani
Shinzo Abe Helsingissä maanantaina.
Japanin pääministeri Shinzo Abe kuvattuna Suomen-vierailullaan heinäkuun alussa.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Japanin pääministeri Shinzo Abe kiistää käyttäneensä vaikutusvaltaansa ystävänsä hyväksi. Pääministeri joutui maanantaina vastailemaan parlamentin oppositioedustajien tiukkoihin kysymyksiin tapauksesta, joka on herättänyt suurta huomiota Japanissa.

Epäilyt liittyvät Aben vanhaan ystävän Kotaro Kakeen, jonka johtama yksityinen yliopisto haki ja sai alkuvuonna luvan avata uuden eläinlääketieteellisen tiedekunnan.

Skandaali alkoi, kun opetusministeriössä korkeana virkamiehenä työskennellyt Kihei Maekawa kertoi julkisuudessa, että pääministerin kanslia oli vaikuttanut lupaprosessiin ja painostanut hyväksymään Kaken yliopiston hakemuksen. Maekawan mukaan lukuisat asiakirjat todistavat väitetyn painostuksen.

Maekawan ja muiden todistajien mukaan Abe ei kuitenkaan olisi antanut suoria käskyjä asiassa.

Aiempina vuosina lupaa ei ollut myönnetty

Eläinlääketieteellisen perustamiseen oli aiemmin haettu lupaa 15 kertaa, ja joka kerran lupa oli evätty.

Abe sanoi maanantaina, että hän sai tietää ystävänsä hakemuksesta vasta sen jälkeen, kun se oli hyväksytty. Aiemmin hän oli sanonut kuulleensa hakemuksesta jo silloin, kun se oli jätetty käsiteltäväksi.

Oppositiopoliitikot pitivät aiempien lausuntojen korjailua epäuskottavana.

Abea on aiemmin syytetty myös toisen oppilaitoksen suosimisesta.

Mittauksessa enää 26 prosenttia kannatti

Aben johtaman oikeistolaisen LDP-puolueen uusin valtakausi on kestänyt nyt neljä ja puoli vuotta, ja hallituksen kannatus on ollut varsin vakaata viime aikoihin saakka.

Mainichi-sanomalehden (siirryt toiseen palveluun) viikonloppuna tehdyssä mielipidemittauksessa Aben hallitusta kannatti enää 26 prosenttia vastaajista. 62 prosenttia oli sitä mieltä, että Aben pitäisi luopua puolueensa puheenjohtajuudesta, kun hänen toinen perättäinen kautensa LDP:n johdossa päättyy ensi vuonna.

Abea on arvosteltu myös siitä, että hän ei ole erottanut puolustusministeri Tomomi Inadaa toistuvista skandaaleista huolimatta. Inada, jota pidetään Aben suojattina, on kiistänyt itseensä kohdistuvat epäilyt.

Japanissa odotetaan, että Inada saa lähiaikoina potkut ministeriruletissa, jolla Abe yrittää paikkailla suosiotaan.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi