Sonnia pelastetaan purosta Salossa jo toista päivää – "Ei palomieheltä ihan heti niksit lopu"

Lähes tuhatkiloisen sonnin pelastaminen purosta on pelastuslaitoksellekin poikkeuksellinen tehtävä. Kaikki keinot kuitenkin käytetään, jotta eläin saadaan pelastettua.

pelastustoiminta
Sonni
Simo Päivärinta

Salossa on maanantai-illasta asti yritetty pelastaa 800-900 kilon painoista sonnia. Sonni on uponnut jyrkkäreunaiseen puroon eikä pääse sieltä omin avuin ylös.

Pelastuslaitos sai hälytyksen Vaskiontielle maanantaina iltaseitsemältä.

Eläintä yritti maanantaina nostaa yhteensä noin parikymmentä ihmistä. Työt lopetettiin useiden tuntien yritysten jälkeen. Sonni oli stressaantunut ja väsynyt, ja sen päätettiin antaa levätä yön yli.

– Sonnin omistajan kanssa juttelimme, ja sonni oli fyysisesti niin loppu, että ei ollut järkevää jatkaa. Nostotyöt eivät onnistu ilman sonnin omaa avustusta, kertoo päivystävä palomestari Marko Rostedt Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta.

Sonnin olisi pystyttävä nousemaan itse

Paikka on ahdas ja puron reunat pehmeät, eikä lähelle puroa saa nostokoneita. Se vaikeuttaa pelastusoperaatiota. Sonnin riuhtominen saa sen vain vajoamaan syvemmälle puroon. Eläimen alle onkin rakennettu puista tukea, jolla vajoaminen estettäisiin.

Sonnille olisi saatava sen verran voimia, että se jaksaisi nousta purosta itse, ihmisten avustamana.

– Aamulla kerrottiin, että sonni on vähän saanut kerättyä voimia, mutta annetaan sen vähän vielä rahoittua, kertoo Marko Rostedt.

Paikalle yritetään saada eläinlääkäriä, joka antaisi sonnille rauhoittavaa lääkettä, jotta se saisi kerättyä lisää voimia. Pelastustöitä on tarkoitus jatkaa puolenpäivän jälkeen.

– Paikalla ei tällä hetkellä ole pelastuslaitoksen edustajia, mutta omistaja on yhteydessä meihin, jos apua tarvitaan.

Poikkeuksellinen pelastusoperaatio

Sitä ei tiedetä, miksi sonni on joutunut ojaan. Sonni on ehkä lähtenyt juomaan ja juuttunut mutaan, arvelee Marko Rostedt.

Pelastuslaitokselle kyseessä on poikkeuksellinen tehtävä.

– Ei tämä ole jokavuotinenkaan tapahtuma. Välillä pelastamme esimerkiksi hevosia, mutta nekin tehtävät kestävät yleensä muutaman tunnin. Nyt puhutaan isosta siitossonnista, jolla on kokoakin sen verran, että se tuo kunnioitusta tapahtumaan. Ainahan eläintä pitää kunnioittaa, mutta kun iso eläin lähtee riehumaan, pelastajakin äkkiä loukkaa, Rostedt sanoo.

Pelastuslaitos tarjoaa kuitenkin kaiken mahdollisen avun, jotta sonni saadaan ylös purosta.

– Ei me ihan heti luovuteta. Aina löytyy jotain työkonetta tai muuta, jota lähdetään hakemaan. Ei palomieheltä ihan heti niksit lopu, Rostedt sanoo.

_Päivitys 25.7. klo 13.40: Sonni saatiin nostettua ylös vedestä maanantaina klo 23, kertoo sonnin omistaja Heli Rosvall. Tilanne on kuitenkin edelleen päällä, sillä sonni on heikossa kunnossa, eikä sitä ole saatu siirrettyä pois ojantörmältä. _